Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Požar u Jankolovici gasila četiri kanadera

11.08.2011. 22:00
Požar u Jankolovici  gasila četiri kanadera


Požar u Jankolovici kod Biograda prilično je pod kontrolom i više  se ne širi. Izgorjelo je 10  hektara borove šuma i silos  sa sjenom, a u međuvremenu su izbili i požari u  Murvici i Benkovcu, kazao  nam je sinoć Željko Šoša,  županijski vatrogasni zapovjednik koji je koordinirao brojnim akcijama  gašenja požara na lokacijama diljem Zadarske županije, u vjerojatno najvatrenijoj noći ove godine u Zadarskoj županiji.
 Dojave o požarima zaprimane su tijekom cijeloga dana, a od jutra do večeri  vatrogasci su intervenirali  čak deset puta. Borbu s vatrenom stihijom otežavao im  je i jak vjetar.
Najgora situacija bila je u  Jankolovici. Dojava o  požaru zaprimljena je oko  16.30 sati, a unatoč brzoj  reakciji deset biogradskih  vatrogasaca sa sedam vozila  i pomoći DVD-a iz Polače i  Pakoštana te zračnoj potpori čak četiri zrakoplova  Canadair, vatra se proširila s  borove šume i stigla do gospodarskih objekata na  obližnjoj farmi, gdje je izgorio silos sa sjenom željezne konstrukcije. Požar je  nešto prije noći stavljen pod  kontrolu, a na terenu su  ostali vatrogasci koji su osiguravali rubna područja.  Zbog tog požara bio je prekinut i promet na državnoj  cesti D500 između Biograda  i Benkovca.
Dojava o velikom požaru  u Murvici zaprimljena je  nešto kasnije, oko 19 sati, a  u gašenju hrastove šume sinoć je sudjelovalo 13 djelatnika JVP Zadar s četiri  vozila te pet vatrogasaca  DVD-a Pljusak iz Nina s dva  vozila. Ubrzo im je stigla i  zračna potpora – nakon što  je požar u Jankolovici stavljen pod kontrolu dva kanadera upućena su u Murvicu Gornju. Požar je lokaliziran, a izgorjelo je 3,5  hektara hrastove šume.
Tijekom dana pripadnici  lokalnih DVD-a gasili su  požare u Stanićima, Posedarju, Galovcu i Dobroj Vodi  kod Benkovca, dok su vatrogasci JVP Zadar dva puta  gasili požare u Babindubu, a  ugasili su i dio motora privatnog automobila u Biogradskoj ulici. Vatrogasci  JVP Benkovac sinoć su  nešto iza 19 sati krenuli gasiti požar u Korlatu.
U svakom slučaju jučer je  bio “vatreni” dan za zadarske  vatrogasce, potvrdio nam je  to i zapovjednik Šoša rekavši kako dugo nije bilo  toliko požara u jednom danu.
Piloti Canadaira jučer su  imali dosta posla, a osim  četiri koja su gasila požare  diljem Zadarske županije,  Ministarstvo obrane Republike Hrvatske poslalo, je na  temelju zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta  DUZS-a u Divuljama, kanader na gašenje požara u  Bosnu i Hercegovinu gdje je  vatra zahvatila šumu i nisko  raslinje na površini od jednog kilometra uz samu granicu iz smjera Trebinja prema Dubi Konavoskoj.