Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Prihvaćene izmjene i dopune Prostornog plana

11.08.2011. 22:00
Prihvaćene izmjene i dopune  Prostornog plana


Najnovijim izmjenama i dopunama utvrđeni su uvjeti za određivanje namjena površina na području grada. Izmjene i dopune Prostornog plana izrađene su tijekom 2010. i 2011. godine, a nakon provedene prethodne javne rasprave, kazao je Knez


Na sjednici biogradskog  Gradskog vijeća vijećnici su  između svega nekoliko  točaka dnevnog reda prihvatili Odluku o izmjenama i  dopunama Prostornog plana  uređenja grada Biograda na  Moru.
Izdvojeno građevinsko  područje
– Najnovijim izmjenama i  dopunama utvrđeni su uvjeti  za određivanje namjena površina na području grada. Izmjene i dopune Prostornog  plana izrađene su tijekom  2010. i 2011. godine, a nakon  provedene prethodne javne  rasprave sukladno Zakonu o  prostornom uređenju i gradnji, pojasnio je gradonačelnik Ivan Knez.
 Tako je na čitavom gradskom području koje se sastoji od izgrađenih i neizgrađenih dijelova naselja izmijenjeno niz detalja koji ranije nisu bili jasno definirani.  Valja napomenuti da su unutar GP smještena područja i  građevine javne, društvene,  poslovne, proizvodne, ugostiteljske i turističke namjene. Javna društvena namjena  obuhvaća upravnu, socijalnu, obrazovnu i predškolsku,  školsku i visokoškolsku te  kulturnu, zdravstvenu i vjersku namjenu. Gospodarska,  poslovna namjena pretežito  je uslužna, trgovačka, komunalno-servisna, a ugostiteljsko-turistička obuhvaća hotele, ugostiteljsko turističke  namjene s sportskim sadržajima.
Tu je potom lučko područje koje definira javne luke županijskog značaja,  sportske luke i marine.
Slijedi zona športsko-rekreacijske namjene, javne  zelene te infrastrukturne površine, pješačke te prometnice i parkirališta kao i groblje.
Izdvojeno građevinsko područje izvan naselja uglavnom je ugostiteljsko-turističke namjene, a obuhvaća  hotele, turistička naselja,  kamp i autokamp te zabavni  centar i slično, a potom i  proizvodne pretežno industrijske, poslovne trgovačke  te komunalno-servisne namjene i poljoprivredna gospodarstva.
Veliko željezno sidro
Hoće li i koliko novim izmjenama i dopunama u spomenutim zonama biti u konačnici i više reda te dobrih  poslovnih rezultata ostaje za  vidjeti.
Na sjednici je potom prihvaćen i prijedlog odluke o  prodaji građevinskog zemljišta i Industrijskoj zoni,  prijedlog odluke o osnivanju  kulturnog vijeća te izvješće o  radu Zavičajnog muzeja grada Biograda.
O spomenutom izvješću za  raspravu se javila vijećnica  SDP-a Anka Merdić kazavši  kako se slaže s izvješćem o  radu, no upozorila je pritom  na dio gdje stoji muzejska  zgrada loše izgleda.
– Osim što je zgrada  uvučena u odnosu na ostale  zgrade, predmeti ispred nje, a  posebno kameni blokovi i stolovi s obližnjeg kafića nagrđuju okoliš muzeja, kazala  je ona. I veliko željezno sidro,  iako muzejski eksponat koje  se nalazi ispred zgrade  oštećeno je i prijeti opasnost  da se netko od posjetitelja,  odnosno prolaznika koji se uz  njega često slikaju ozlijedi,  upozorila je ona.


Pitanja iz oporbene “kužine”




Na aktualnom satu niz pitanja upućeno je gradonačelniku Ivanu Knezu i direktoru Bošane Krunoslavu Pešiću.  Najviše pitanja postavila je Anka Merdić, vijećnica SDP-a. Pitala je zašto je pozornica, koja je bila ispred zgrade  Gradske uprave, izmještena u ribarsku luku i nije li se pritom pogodovalo nekom od ugostitelja. Gradonačelnik  je odgovorio da zna iz koje “kužine” dolaze ovakva pitanja. Pritom je mislio na oporbu i kafiće koji je  simpatiziraju.
– Svi objekti duž čitave rive plaćaju jednaku naknadu za korištenje javnog prostora pa ima i logike da se i na  njezinim krajnjim dijelovima nešto događa, gdje će veliki broj turista biti usmjeren i na Poluotok. Osim toga, kao  što je poznato, ispred zgrade Gradske uprave, gradit će se fontana, pa je taj prostor drugačije zamišljen, kazao  je Knez.
Drugo pitanje ove vijećnice bilo je zašto je školsko sportsko igralište pretvoreno u parkiralište. Na to pitanje  gradonačelnik je kazao da su on i direktor Bošane u suglasnosti s osnovnom školom odlučili da se taj prostor  privremeno koristi kao parkirališni, jer ga u srcu sezone nema dovoljno, a škola ne radi i sezona je kupanja.  Istaknuo je da najveći dio ovog parkirališta koriste zaposlenici obližnjeg Doma zdravlja i pacijenti, jer je prostor  ispred zgrade nedostatan te da je ovo rješenje privremenog karaktera, bilo nužno. Tko gradi i betonira kod kampa  Soline od šetnice prema moru i dokle se došlo s realizacijom Zabavnog parka, pitao je HDZ-ov vijećnik Niko  Tomić.
– Nemamo tu informaciju o gradnji, ali na tom potezu je već bilo nelegalnih radnji, koje su prijavljene  inspekcijama, a što se novo događa poslat ćemo redare da utvrde. Zabavni park veliki je projekt te ide nešto  sporije nego se očekivalo. No, kako se čini da su sve nužne predradnje konačno ipak dovršene radovi bi mogli  započeti već ove jeseni, kazao je gradonačelnik Knez.
Na još jedno pitanje vijećnice Merdić o problemima sklapanja ugovora za vez u gradskoj luci i tko je  kompetentan za taj dio posla, odgovorio je direktor Bošane Krunoslav Pešićkazavši da gradska lučica neće više  biti u vlasništvu Bošane. Stoga su izmjenama i dopunama Prostornog plana grada Biograda, sve tri lučice  kategorizirane kao športske lučice, kojima po zakonu mogu upravljati samo športske udruge.