Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

The Frajle rasplesale Starigrad

11.08.2011. 22:00
The Frajle rasplesale Starigrad


Unatoč buri koja je poremetila planove, svi filmovi iz festivalskog programa bit će prikazani u nešto izmijenjenim terminima


The Frajle,  odlične novosadske “showmakerice”, popravile su dojam burne srijede na 2.  SPFF-u, međunarodnom  festivalu glazbeno-dokumentarnog filma. Orkanska  bura koja je u srijedu puhala  podno Velebita utjecala je na  to da se projekcije u kinima  Velika i Mala Paklenica otkažu, a u alternativnom prostoru u hotelu Alan prikazane su samo projekcije filmova “Silent night” i “Cure  for Pain – Story of Mark Sandman”, dok će ostali filmovi  biti ili su bili prikazani u  drugim terminima. Večer koja je zbog toga počela s razočarenjem, završila je  odličnim koncertom u festivalskom centru Guvno, a  za to su zaslužne – Marija  Mirković, Jelena Buča, Nevena Buča i Nataša Mihajlović, četiri dame čiji je “unplugged” nastup s odlikama  kabarea oduševio sve okupljene u hladnoj starigradskoj noći.
Vraćanje projekcija u  kino na otvorenom
– Kad smo došle ovdje, prvo smo se uputile na plažu, a  potom na projekcije u Velikoj  Paklenici. Iako je Novi Sad  grad kina na otvorenom, ovdje nam je sve izgledalo kao  drugi svijet. Prvo smo pogledale “Music by Prudence”,  zatim film o Bijelom Dugmetu i tako redom. Osjećamo se kao da smo došle  na neki seminar gdje se  možemo educirati o glazbi i  diskutirati o njoj, kazale su  Frajle.
Frajle su odsvirale poznate  hitove “I still haven’t found  what I’m looking for”, “New  York”, “Sweet child o’mine”,  “Rolling in the deep”, “Nobody’s perfect” u potpuno izmijenjenim aranžmanima  ubacujući dosta , kako one  same nazivaju,”frajlizama”.  Publika je imala priliku poslušati i njihove autorske  pjesme “Ich liebe dich” i “Štiklica”, mix popa, rocka, folka. Kao bend postoje već dvije godine, a “kalile” su se u  drugim bendovima te  odlučile same napraviti  nešto.
Vrijeme je vratiti se na filmove, pa su tako organizatori s obzirom da je najavljeno ljepše vrijeme najavili  i vraćanje projekcija u najljepša kina na svijetu, kanjone Velike i Male Paklenice. Već sinoć su u Paklenici  trebali biti prikazani filmovi  “Beautiful Music”, SAD, redatelja Richarda Tranka i  “Jan Mesdag sings Brel”,  HOL, redateljice Emme Westermann, dok su u Maloj Paklenici prikazani “Penny for  the song”, redateljice Valentine Krasić o legendama zagrebačke ulične svirke  Kraljevima ulice, hrvatska  premijera filma “White Stripes – under white great northern light”, redatelja Emmeta Malloyja, a prikazan je i  film “Astralis Institution”,  koji je izvan konkurencije, a  redatelj Igora Neljak napravio je priču o međunarodnom uspjehu DJ Gorana i DJ  Ludviga.
Večeras dodjela  nagrada
Unatoč buri koja je poremetila planove svi filmovi  iz festivalskog programa bit  će prikazani, iako u nešto  izmijenjenim terminima, kazali su iz organizacije festivala i najavili spektakularnu večer dodjele nagrada koja će u Starigrad vjerojatno  privući mnoge zainteresirane, dijelom zbog filma Orkestar, a dijelom zbog nastupa slovenskog kantautora  Zorana Predina.
– Posljedna projekcija na  festivalu zakazana je za sutra  u 21 sat u Velikoj Paklenici  kada će biti prikazan film  “Orkestar” redatelja Pjera  Žalice o kultnom ex-Yu pop  bendu Plavi orkestar. Nakon  projekcije slijedi progašenje  dobitnika nagrada 2. SPFF-a  na festivalskom Guvnu u selu Marasovići, gdje će sve  završiti s koncertom Zorana  Predina do sitnih jutarnjih  sati, najavili su organizatori.