Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

“Ždreške lazi” savršeni spoj narodne baštine otoka i kopna

11.08.2011. 22:00
“Ždreške lazi” savršeni spoj  narodne baštine otoka i kopna


Ime “Ždreške lazi” nastalo je od stare riječi laz koja označava ulaz ili prolaz. U prenesenom značenju možemo reći da manifestacija “Ždreške lazi” ima nemjerljivo značenje u očuvanju ždreške baštine i običaja, jer bi u protivnom narodna baština, baš kao i prolaz kojim nitko ne ide, brzo pala u zaborav


Prošlu nedjelju je u Ždrelcu na otoku  Pašmanu u organizaciji  ždreškoga Kulturno-umjetničkoga društva “Sv.Luka”  održana tradicionalna 5.  večer folklora pod imenom  “Ždreške lazi”. Ime “Ždreške  lazi” nastalo je od stare riječi  laz koja označava ulaz ili  prolaz. U prenesenom  značenju možemo reći da  manifestacija “Ždreške lazi”  ima nemjerljivo značenje u  očuvanju ždreške baštine i  običaja jer bi u protivnom  narodna baština, baš kao i  prolaz kojim nitko ne ide,  brzo pala u zaborav.
Večer folklora u Ždrelcu  zamišljena je prvenstveno  kao spoj narodne baštine  kopna i otoka, a svojim dolaskom su ovaj događaj uveličali i gosti: KUD “Bokolje”  iz Dobropoljane, KUD “Sv.  Kata” iz Zemunika Donjeg i  Udruga žena “Luzor” iz Preka.
Ova je manifestacija započela raspjevanom povorkom KUD-ova koja je prošla  obalom u centru Ždrelca.  Raznolikost narodnih nošnji  i napjeva privuklo je mnogobrojne znatiželjnike, kako  domaće ljude, tako i strance.
Voditelj večeri bio je  rođeni Ždrečanin Živko  Šokota koji se bez oklijevanja prihvatio mikrofona i prilično uspješno spojio zanimljiva nagradna pitanja i folklor. Također, Šokota je iz  publike izabrao tročlani žiri  koji je odredio pobjednicu u  natjecanju sedam žena za  najbolje frite Ždrelca 2011.  godine. Diplomu je u konačnici osvojila Damira Katačić iz Ždrelca.
Zanimljivu notu ovoj  večeri dala su tri igrokaza u  izvedbi Udruge žena “Luzor”  iz Preka. Napose je zanimljiv  bio igrokaz u kojem su prikazale kako pranje u sapunu  od kaustike nije baš ugodno,  a njihova voditeljica Mercedes Barić je objasnila kako su  žene kući spravljale taj sapun.
Drugi gosti večeri bili su  KUD “Bokolje” iz Dobropoljane na Pašmanu koji su  skladnom pjesmom i kolom  oduševili gledatelje. S druge  strane, različitost od otočnih  folklornih skupina donio je  KUD “Sv. Kata” iz Zemunika  Donjeg. Oni su potanko objasnili gledateljima kako se  zove svaki komad narodne  nošnje. Uz to, sa sobom su  donijeli mnoštvo ručno  izrađenih predmeta bez kojih je nekada život bio nezamisliv. KUD “Sv. Kata” je  došao u vrlo velikom broju te  je stoga tek ispred pozornice  pronašao dovoljan prostor  kako bi u svoj svojoj raskoši  mogao razigrati kolo.
Folklornu večer upotpunili su pjesnikinja Senka Juravić čitanjem pjesama na  domaćem narječju te kantautor Milo Škara instrumentalnom izvedbom uz pratnju  KUD-a “Sv. Luka”. Na kraju  je domaći KUD zaokružio  ovu manifestaciju izvedbom  pjesme o svom mjestu, autorice Marije Medić, članice  domaćega KUD-a.
“Ždreške lazi” u svom petom izdanju održane su uz  potporu Turističke zajednice  Općine Pašman, Zadarske  županije, Općine Pašman i  mnogobrojnih sponzora. Na  kraju je zajednički obećano  da će se prelijepa manifestacija “Ždreške lazi” nastaviti  i dogodine.


Zaresle su stare lazi




Ovu pjesmu, koju KUD “Sv.  Luka” vrlo često izvodi, napisala je  Marija Grmoja, a uglazbio Milo  Škara. 
“Zaresle su stare lazi,
ne nosi se više brime,
onud više niko ne prolazi
jer je došlo niko drugo vrime”