Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ruski virtuozi publiku podigli na noge

Autor: Z L

11.08.2013. 22:00
Ruski virtuozi publiku podigli na noge

Foto: Zvonko KUCELIN



Briljantni glazbenici oduševili su publiku koja je crkvu sv. Donata ispunila do posljednjeg mjesta


Crkva sv. Donata ove subote je odjekivala zvucima glazbe romantičkih glazbenih velikana, Johannesa Brahmsa i Cesara Francka. Zadarskoj publici vrhunsku izvedbu priuštili su izuzetni ruski virtuozi – uvažena klaviristica Natalija Rubinstein, Zadranima poznata kao osnivačica Brahms trija koji je prije tri godine publiku u Svečanoj dvorani Sveučilišta digao na noge, te priznati violist Andrej Gridčuk, ujedno i član Moskovskih solista te prvi violist berlinske Opere.
Za ovu prigodu, briljantni glazbenici izabrali su tri sonate kasnoromaničkog glazbenog jezika; Brahmsove virtuozne sonate op. 120 br. 1 i 2 u originalu napisane za klarinet i klavir i  tada posvećene Richardu Mühlfeldu, klarinetistu kojem se skladatelj izuzetno divio kao i Sonatu u A-duru Cesara Francka, uz simfoniju u d-molu njegovo zasigurno najpoznatije djelo. Sonatu je Franck posvetio poznatom belgijskom violinistu Eugenu Ysayeu u povodu njegovoga vjenčanja, a virtuoz ju je izveo tijekom obreda davne 1886.
Crkva sv. Donata i ovog puta je bila pretijesna za sve ljubitelje klasične glazbe koji su nastup ruskih virtuoza htjeli čuti uživo.
Glazbene večeri u Donatu se nastavljaju sutra kada će  stara zadarska Rotonda ugostiti ugledni Slovenski komorni zbor pod vodstvom uvaženog dirigenta Fernanda Pabla Mejiasa. Slovenski komorni zbor, osnovan 1991. godine, do danas je osvojio brojne i prestižne nagrade, a od 1998. dio je Slovenske filharmonije. Osim vokalno-instrumentalne glazbe koju izvodi uz Slovensku filharmoniju i druge domaće i strane orkestre, glavni zadatak zbora je promicanje a cappella glazbe. Za predzadnju večer u sklopu međunarodnog ljetnog festivala u Zadru odlučili su pokazati Zadranima ono u čemu su najbolji, a za tu prigodu izabrali su prlično šarolik a cappella repertoar – od renesansnog Palestrine, preko romantičkih velikana Verdija, Griega i Rahmanjinova, do suvremenih majstora Sandstroma i Duruflea, sve obogaćeno interesantnim slovenskim daškom uz skladatelje poput Kogoja i Kimoveca. Dugogodišnji zadarski gosti i ove će godine zasigurno oduševiti glazbenu publiku Večeri i podariti nezaboravno iskustvo u prikladnom ambijentu crkve sv. Donata u Zadru.