Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadar puno očekuje od kruzerskog turizma

Autor: Damir Maričić

11.08.2013. 22:00
Zadar puno očekuje od kruzerskog turizma

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Zadarske brojke ispadaju lošije od stvarnih zbog evidentiranja samo luke prvog uplovljavanja. Zadru statistiku remeti izostanak stalnog pristajanja dijela manjih kruzera koji su jedno vrijeme redovitije uplovljavali na pristanište vrh Poluotoka


U razdoblju od siječnja do lipnja 2013., a prema podacima Državnog zavoda za statistiku, ostvareno je 305 kružnih putovanja stranih brodova u Republici Hrvatskoj. Na tim brodovima bila su 443.624 putnika, koji su u Republici Hrvatskoj boravili ukupno 625 dana, što je u prosjeku dva dana.
U strukturi kružnih putovanja stranih brodova najviše stranih brodova na kružnim putovanjima prvi ulazak u teritorijalno more Republike Hrvatske evidentiralo je u Dubrovačko-neretvanskoj (72,1%) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (17,0%), što je ukupno 89,1%. Ostalih 10,9% stranih brodova na kružnim putovanjima prvi ulazak u teritorijalno more Republike Hrvatske evidentiralo je u ostale četri županije: Šibensko-kninskoj (4,3%), Zadarskoj (3,3%), Istarskoj (2,6%) i Primorsko-goranskoj (0,7%).
Prema tome bi ispalo da je Zadar u ovoj godini, kada je ipak primjetno blago oživljavanje posjeta kruzera u odnosu na prethodnu pao na četvrto mjesto. No, ovdje je riječ o evidentiranju samo prvog ulaska u teritorijalno more RH odnosno prve luke doticanja, što znači da nisu obuhvaćeni brodovi, niti luke koje su u njih došli nakon što su prijavljeni u nekoj drugoj luci.
Sigurno je da u tom pogledu Zadru statistiku remeti izostanak stalnog pristajanja dijela manjih kruzera koji su jedno vrijeme redovitije uplovljavali na pristanište vrh Poluotoka.