Zadar puno očekuje od kruzerskog turizma

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV
U Zadru je, u odnosu na prethodnu, u ovoj godini ipak primjetan veći broj kruzerskih gostiju

U razdoblju od siječnja do lipnja 2013., a prema podacima Državnog zavoda za statistiku, ostvareno je 305 kružnih putovanja stranih brodova u Republici Hrvatskoj. Na tim brodovima bila su 443.624 putnika, koji su u Republici Hrvatskoj boravili ukupno 625 dana, što je u prosjeku dva dana.

U strukturi kružnih putovanja stranih brodova najviše stranih brodova na kružnim putovanjima prvi ulazak u teritorijalno more Republike Hrvatske evidentiralo je u Dubrovačko-neretvanskoj (72,1%) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (17,0%), što je ukupno 89,1%. Ostalih 10,9% stranih brodova na kružnim putovanjima prvi ulazak u teritorijalno more Republike Hrvatske evidentiralo je u ostale četri županije: Šibensko-kninskoj (4,3%), Zadarskoj (3,3%), Istarskoj (2,6%) i Primorsko-goranskoj (0,7%).

Prema tome bi ispalo da je Zadar u ovoj godini, kada je ipak primjetno blago oživljavanje posjeta kruzera u odnosu na prethodnu pao na četvrto mjesto. No, ovdje je riječ o evidentiranju samo prvog ulaska u teritorijalno more RH odnosno prve luke doticanja, što znači da nisu obuhvaćeni brodovi, niti luke koje su u njih došli nakon što su prijavljeni u nekoj drugoj luci.

Sigurno je da u tom pogledu Zadru statistiku remeti izostanak stalnog pristajanja dijela manjih kruzera koji su jedno vrijeme redovitije uplovljavali na pristanište vrh Poluotoka.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno