Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

JEDINI STANOVNIK KALINIĆA Zbog kilometar i pol asfalta, 80-godišnji Bogdan odsječen je od svijeta

12.08.2018. 09:40
JEDINI STANOVNIK KALINIĆA Zbog  kilometar i  pol asfalta,  80-godišnji  Bogdan  odsječen je  od svijeta


U zaseoku Kalinići pored Bilišana, naselja pored Obrovca, koje po posljednjim podacima broji svega oko 100-injak  stanovnika, živi sad već skoro 80-godišnji Bogdan Kalinić. Obratio se redakciji Zadarskog lista zbog teške situacije u kojoj se nalazi, a u kojoj mu,  unatoč brojnim molbama upućenim Gradu Obrovcu, nitko još nije pomogao.
Naime, nakon rata iz Kalinića i općenito Bilišana, većina stanovništa  više se nije vratila. Međutim, Bogdan Kalinić, odlučio je vratiti se i nastaviti svoj život u kući u kojoj je i rođen davne 1939. godine.
Danas kao stariji čovjek nailazi na mnoge otegotne okolnosti koje mu  uvijek otežavaju svakodnevicu. Posjetili smo ga u njegovim rodnim Kalinićima i odmah nam je ukazao na prvi problem, a to je izlazak iz zaseoka  na glavnu cestu. Nema ogledala na suprotnoj strani ceste koje bi moglo  olakšati automobilima uključenje na glavnu prometnicu te samim time  svaki put riskiraju potencijalni sudar. Poznato je da na toj prometnici vozači često ne poštuju ograničenje brzine, samim time je ovaj problem još  značajniji. Automobil da bi se uključio na glavnu cestu mora izaći na nju  gotovo do pola kako bi bi cesta bila donekle vidljiva.


Zadnje nasipanje 2001. godine
Sljedeći problem na koji nam je ukazao je put do njegove kuće koji se  proteže u dužini od 1,5 kilometara. Na problem ovog puta kojeg je Grad  Obrovac posljednji put nasuo davne 2001., žalio se već nebrojeno puta, i  molio da mu asfaltiraju put, ali ništa se po tom pitanju nije napravilo, ispričao nam je Kalinić. 
– Kad padne kiša, bujica odnosi sve više nasutog makadama. Iz dana u  dan je sve gora situacija i sve je teže pristupiti mojoj kući. Osim puta koji  je zadnji put nasut također na moje molbe 2001., veliki problem predstavlja i zarasla šikara i grmlje uz sami put koji dodatno otežavaju prolaz. U  međuvremenu sam  i iz vlastitog džepa platio nasipavanje puta, no nakon nekog vremena opet isti problem, kazao je Kalinić.
Pokušavao je, kako kaže, puno puta doći do gradonačelnika grada  Obrovca, ali bezuspješno. Nitko ga nije primio na razgovor niti kontaktirao. Jedino što su do sada napravili je postavljanje putokaza Kalinić (Nikić), i to prije svega nekoliko dana.


Jedini stanovnik sela
– Da se nisam žalio, ni toga ne bi bilo, tvrdi Kalinić.
U zaseoku Kalinić trenutno živi samo Bogdan Kalinić, sin mu je s obitelji odselio u Norvešku i povremeno dođe posjetiti oca. Nekada je bilo  pomladka, ali svi su odselili nakon rata i sada je ostao sam.
– Put je problematičan cijelu godinu, a naročito zimi. Ne mogu naručiti niti dostavu namirnica do kućnog praga jer nitko ne želi voziti  ovim putem do moje kuće. Na meni je da svaki put došetam do glavne  ceste, preuzmem naručene namirnice i pješice se vratim natrag, a to ne  mogu fizički izdržati, ispričao je dodavši kako je pretrpio dva moždana  udara te kako mu je nakon svega jako teško tako puno hodati, pogotovo  po ovakvim vrućinama.
No, hvala Bogu pa ima dobrog prijatelja iz Zadra, Mirka Mrkelu, koju  mu svako malo dođe pomoći oko namirnica i svega ostalog što mu zatreba, pa i ostane s njim nekoliko dana ako bude potrebe.
– Da nema njega, ne znam kako bih sam uspio, objašnjava Kalinić te  još jednom pokušava uputiti apel Gradu Obrovcu:
– Napravite mi taj put, asfaltirajte ga! Svi drugi imaju asfaltirani put,  osim zaseoka Kalinići. Star sam i teško mi je više 'boriti se' s ovim putem  i ovako preživljavati, kazao je.




Grad dao obećanje
Upućeni u priču Bogdana Kalinića i tešku situaciju u kojoj se nalazi,  još sredinom lipnja obratili smo se i Gradu Obrovcu s upitom planira li  se nešto učiniti po pitanju asfaltiranja puta u zaseoku Kalinići. Ubrzo  smo dobili i odgovor od gradonačelnika Ante Župana.
– Točno je da je gradonačelnik primio g. Bogdana Kalinića negdje u jesen prošle godine, da je tada primio na znanje problem oštećene prometnice te da je obećao nužnu sanaciju. Moramo napomenuti da Grad  Obrovac obuhvaća veliku površinu od 350 km2. Radi se o relativno slabo  naseljenom prostoru, u konkretnom slučaju cesta za koju se Vi interesirate, pokriva samo jednu obitelj, obitelj g. Bogdana Kalinića. Međutim  bez obzira na to, taj put je u programu sanacije za ovu godinu, procjenjujemo da bi mogao biti saniran za 2-3 mjeseca.  Napominjemo da  smo u ovoj godini do sada sanirali i asfaltirali oko 7 kilometara nerazvrstanih cesta.
Odgovor smo dobili  18. lipnja 2018. Od tada, Grad Obrovac postavio je  putokaz Kalinići (Nikići) na ulazu u zaseok, ali put za sada još nije saniran.