Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Šampionska vina Vinarije Jokić i Kraljevskih vinograda

12.08.2018. 10:23
Šampionska vina Vinarije Jokić i Kraljevskih vinograda


Dodjelom nagrada i priznanja najuspješnijim vinarima i proizvođačima jakih alkoholnih pića sinoć je u Ninu završen drugi po redu Festival vina i delicija ViNin 2018. Trodnevna manifestacija ove je godine po prvi put imala i natjecateljski karakter. Na ocijenjivanje je pristiglo ukupno 80 uzoraka, od čega 34 crna vina, 38 bijelih vina, jedno aromatizirano vino i 7 uzoraka jakih alkoholnih pića.
-Sva su vina kvalitetena, među kojima je dobar dio i vrhunskih, rekla je poznata enologinja Marina Pavlović. Na dodjeli priznanja koja se odvijala na ljetnoj pozornici kod crkve Svetog Križa, Marina se nazočnima obratila kao predstavnica i članica Ocjenjivačkog suda koji je na čelu s Antom Grubšićem, ocijenio sve pristigle uzorke.
U kategoriji bijelih vina titulu šampiona osvojio je Pošip Prestige, berba 2015., Kraljevskih vinograda.


Prvi se pamte
– Biti najbolji u jakoj konkurenciji na nekom prvom natjecanju kao što je ovo u kraljevskom Ninu veliki je uspjeh. Prvi se pamte, rekao je direktor Kraljevskih vingrada Zoran Pantalon, neposredno nakon što je iz ruku gradonačelnika Grada Nina Emila Ćurka primio pehar i plaketu.
U kategoriji crnih vina najbolje ocijenjena je kupaža Vinarije Jokić Couvee 2015 od sorti Merlot, Syrah i Cabernet Sauvignon.
– Naše vino je vrhunsko. Prije nego što je pretočeno u boce godinu dana je odležalo u bariq bačvama i inox posudama, otkrila je Dragana Šulentić, glavna enologinja Vinarije Jokić.
Šampionska titula za najbolju žesticu pripala je Luki Bilušiću za njegov liker od dunje.
Od ukupno 70-ak najviše medalja, čak 8, osvojio je poznati vinar Trifun Poljak.
– Glavni cilj organiziranja ovog festivala je omogućavanje boljeg plasmana kvalitetnim hrvatskim gastronomskim proizvodima uz istovremeno podizanje
kvalitete turističke ponude u regiji, pojašnjava Emil Ćurko, gradonačelnik Nina.


Delicije u starogradskoj jezgri
Projekt se pokazao uspješnim od samom početka pa je tako lani Festival vina i delicija ViNin, koji je pokrenut i odvija se u organizaciji i pod pokroviteljstvom Grada Nina, posjetilo više desetaka tisuća Ninjana i njihovih gostiju.
Ove godine bilo ih je i više. Trodnevna manifestacija odvijala se u starogradskoj jezgri na Višeslavovom trgu (kod spomenika Grgura Ninskog). Tijekom sva tri dana koliko je trajala manifestacija posjetitelji su, osim vrhunskih vina mogli kušati i po popularnim cijenama kupiti likere, šokole, štrukle, marmelade, džemove, maslinova ulja i razne druge delicije.
Na ukusno uređenim, unificiranim štandovima svoje proizvode nudili su Kraljevski vinogradi d.o.o., OPG Julijan Lonić, OPG Babac Sandra–Šinjorina Smokva,OPG Nikica Žampera, DRMIĆ j.d.o.o.,OPG Mate Dušević,Mashtel Distillery, OPG CD Raspović,OPG Mladen Jezidžić, OPG Eugen Novaković, Udruga vinogradara i vinara „Nadin“, Udruga Šokolara, OPG Marinko Vukšević, De Georgiis, OPG Luka Bilušić, Vina Poljak d.o.o., OPG Franjo Stanišić, Matičnjak sativa d.o.o.,Pivovara 8, Vinarija Jokić d.o.o., OPG Davor Škara,OPG Ninković, Tantum d.o.o.–Vina Fiolić, OPG Vidaković, Domaći štrukli i kolači Nadica Golojuh i OPG Blašković.
Organizatori su se pobrinuli i za zabavni dio programa u sklopu kojega su ljetnoj pozornici koncerte održali David Ricov i Klapa Condura. Program proglašenja vješto je vodila Vesna Benić.
Sve u svemu, može se reći da je Festival vina i delicija Vinin 2018. položio i svoj drugi ispit. Dogodine sve će biti još bolje, poručuju Borjan Andrija Peša i Šime Peša koji su, uz vinara Trifuna Poljaka i gradonačelnika Emila Ćurka, iznijeli glavni teret organizacije i ovogodišnjeg, drugog po redu Festivala vina i delicija ViNin.
Sve pod sloganom: Istina o vinu u kraljevskom Ninu!