Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

VIDEO: Grad Zadar zabranio radove i novčano kaznio Marinu Borik, ali radovi nisu zaustavljeni

12.08.2018. 18:09
VIDEO: Grad Zadar  zabranio radove i  novčano kaznio  Marinu Borik, ali  radovi nisu  zaustavljeni


Tijekom cijeloga ovoga tjedna, a vjerojatno je tako i cijelog  ljeta, nekako s dolaskom prvih kupača na popularnu plažu Vitrenjak  živo je i samo nekoliko metara dalje, iza ograde u Marini Borik. Ali ne  dolaze tako rano u ovu marinu samo njezini zaposlenici te vlasnici i  osoblje brodica, već i radnici građevinske tvrtke koju je angažirala Marina Borik za potrebe dogradnje koja je počela  još u siječnju, a trebala  je, kako su najavljivali iz ove tvrtke, završiti još prije mjesec i pol dana.
Ipak, radovi još ni izbliza nisu završili, štoviše, umjesto poslova primjerenih turističkom području grada i razdoblju godine, kao što su unutrašnji tihi radovi,  keramičarski, postavljanje laminata ili parketa i  slično, Marinom Borik svakog jutra odjekuje brujanje lomilice betona-  pikamera i buka bagera. Ne treba ni sumnjati kako ova vrsta radova u  ovo doba godine izaziva zgražanje kupača, ali i svih ostalih, domicilnog  stanovništva i gostiju.


 Prijavili ih građani
Potvrdio je to zadarskim medijima prije 40-ak dana i pročelnik gradskog Odjela za gospodarstvo  Ivica Katić koji je tada kazao kako su  po  prijavi građana komunalni redari obavili nadzor na gradilištu te je uvidom u zatečeno stanje, investitoru TD Marina Borik d.o.o., izdano  rješenje za obustavu radova izvan objekta za koji nema odobrenje.  
– Na izdano rješenje Grada Zadra o obustavi izvođenja radova izvan  objekta, koje je u međuvremenu postalo pravomoćno, investitor TD  Marina Borik d.o.o. nije izjavio žalbu, stoji u odgovoru pročelnika Katića na naš upit. 
– Prema mojim saznanjima, a sukladno zakonskoj regulativi koja regulira ovu problematiku (Zakon o građevinskoj inspekciji te Naputku o  novčanim kaznama koje izriču komunalni redari) komunalno redarstvo  Grada Zadra, prije nekoliko dana izreklo je novčanu kaznu investitoru  te je isto otpremljeno stranci, ističe Katić koji navodi kako je  iz svega  navedenog vidljivo  da je Grad Zadar do sada poduzeo sve zakonom  propisane radnje.
Odgovarajući na naš upit je li Grad Zadar zakasnio s ovom odlukom,  s obzirom na odredbe čl. 132. Zakona o gradnji, prema  kojoj je odluku  koja se odnosi na zabranu radova u ovoj turističkoj sezoni morao donijeti do kraja 2017. godine, pročelnik ovog odjela je kazao kako   postoje  potpuno različita mišljenja i tumačenja glede članka 132. Zakona o gradnji.


Sporna zakonitost rješenja
 – Ono što jest bitno za naglasiti jest to da je svaki opći akt, što naša  Odluka o zabrani izvođenja građevinskih radova jest,  kojeg je donijelo  nadležno tijelo zakonit, dok ga isto to nadležno tijelo ne stavi izvan  snage ili dok se u postupku ocjene zakonitosti općeg akta isti ne ukine,  pojašnjava Katić dodajući kako je, shodno navedenom, Odluka  na snazi i primjenjuje se.
Zanimljivo je kako smo u vezi izdanog rješenja Grada Zadra  za obustavu radova izvan objekta u ovoj lučici dobili posve suprotan odgovorTD Marina Borik d.o.o., koja djeluje u sastavu tvrtke D-marine Hrvatska, članice Dogus grupe iz Istanbula,.
–  Možemo potvrditi da se TD Marina Borik d.o.o. žalila na izdano  rješenje Grada Zadra, naveli su u ovoj tvrtki iz koje su kazali kako odluke Grada Zadra, kao i vrijeme njihovog donošenja, odnosno usklađenost sa člankom 132. Zakona o gradnji, ne mogu komentirati.
– Žao nam je što su se radovi na dogradnji oduljili u sezonu što nam,  nikako nije bila namjera. Radi se i o posljedici nedostatka radne snage,  poglavito u sektoru građevine. Nismo zaprimili žalbe naših gostiju s  obzirom na to da je operativno poslovanje marine neometano. Također, nismo zaprimili niti žalbe naših neposrednih susjeda. Svi oni su  svjesni da će dobiti kvalitetniju uslugu i reprezentativnu marinu koja će  svakako doprinijeti dodatnoj atraktivnosti same lokacije, a time i okolnim turističkim objektima, kažu u ovoj tvrtki dodajući kako čine sve što  je u njihovoj moći da radove čim prije privedu kraju te se zahvaljuju  svima na razumijevanju.




Probijeni rokovi dovršenja radova
Po dobivenoj građevinskoj dozvoli, početkom siječnja započeli su radovi na rekonstrukciji Marine Borik, a vrijednost investicije je dva milijuna eura. Zadarskom listu  je iz TD Marina Borik d.o.o. tada rečeno kako je planirani završetak radova  lipanj  2018. godine. Tijekom radova izgradit će se nova zgrada recepcije, sanitarni čvor,  ugostiteljski objekt, bazen i prateći servis.
Radavi će rezultirati poboljšanjem rada marine što i jest cilj ulaganja, s obzirom  da marina trenutačno ima sanitarni čvor i recepciju s druge strane ceste. Radovi ni  na koji način neće ometati goste marine niti njezino redovno operativno funkcioniranje, naveli su tada iz ove tvrtke.