Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

BIVŠI ŠEF KRIM POLICIJE I PRVI SDP-OVAC GRADA ZADRA U MILIJUNSKOM BIZNISU Antun Novoselović otvorio firmu za zaštitarske poslove, pa bogato živi od očitanja brojila i čišćenja zadarske Elektre – donosimo detalje…

12.08.2019. 12:00
BIVŠI ŠEF KRIM POLICIJE I PRVI SDP-OVAC GRADA ZADRA U MILIJUNSKOM BIZNISU Antun Novoselović otvorio firmu za zaštitarske poslove, pa bogato živi od očitanja brojila i čišćenja zadarske Elektre – donosimo detalje…


Kao malo kome, odmah po „umirovljenju“, bivšem šefu Kriminalističke policije u Zadru, Antunu Novoseloviću Baji, širom su se otvorila vrata na prvom katu Trga pet bunara broj 1, te Zrinsko frankopanske 20, gdje je nakon krize s dotad masnom naplatom vještačenja na Sudu u Zadru otvorio privatnu tvrtku Lav zaštita. Premda je tvrtka registrirana za “tjelesnu i tehničku zaštitu”, otkrivamo da se bavi nešto drukčijom vrstom biznisa.
Ovih dana, naime, na uvid smo dobili jedan od, kako naknadno doznajemo, brojnih ugovora koje Novoselovićev „Lav“ ima sa – Elektrom Zadar.
Začuđujuće, ne za tjelesnu zaštitu ili kakve srodne poslove, već za – očitanja brojila!? Ubrzo će se ispostaviti i za – usluge čišćenja.


STRELOVIT POSLOVNI UZLET
Novoselović je, pokazuju podaci Fine, biznis započeo skromno. Prvu poslovnu godinu 2017., završio je čak i u minusu.
Potrošio je, prikazano je, 171.700,00 kuna, dok su poslovni prihodi pokrili samo 88.733,00 kune, pa 2018. dočekuje s glavom u torbi, odnosno u minusu od skoro 90 tisuća kuna.
No, bivši je policijski inspektor vrlo brzo uhvatio korak s tržištem.
Već sljedeće godine završni račun „Lav zaštite“ izgleda više “lavovski” – poslovni prihodi sada iznose lijepih 584.274,00 kuna.
Nagli poslovni uzlet bivši šef Krima i prvi SDP-ovac Zadra, te najglasniji zagovaratelj anti-korupcije na ovim prostorima doživljava – ne angažmanom na polju zaštitarstva ili „detektivskih usluga i forenzičke analize mobilnih uređaja“, kako se reklamira – već javnim natječajima Elektre Zadar na kojima mete svu konkurenciju.


ZAŠTITAR NA TRŽIŠTU ČIŠĆENJA I OČITANJA BROJILA
U nepunih godinu dana (očito neuspjelog?) zaštitarskog posla, Novoselović preuzima primat na tržištu očitanja brojila potrošnje električne energije na području Zadarske županije.
„HEP ODS Elektra Zadar sklopila je ugovore s tvrtkom Lav zaštita d.o.o. Zadar tijekom 2018. i 2019. godine za usluge očitanja brojila električne energije, usluge čišćenja i usluge dojavnog centra.
Svi ugovori i narudžbenice sklopljeni su u skladu sa zakonskim i internim propisima koji reguliraju područje nabave.“, kazali su nam u HEP-u.




2019. DONOSI PROBLEME
No, jednakom brzinom kojom je započeo, poslovni uzlet bivšeg policajca (barem za sada) u dijelu je i zaustavljen.
Dok ovih dana progovara o navodnim protekcijama u nekim drugim javnim društvima u Zadru, nitko ni ne sluti da Antun Novoselović proživljava pravu noćnu moru na vlastitom poslovnom planu.
Taman što je pomislio da će poslovnu 2019. godinu zaključiti sa milijunskim prihodima, krenuli su ozbiljni problemi.
Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave 17. lipnja ove godine poništila je Odluku HEP-a kojom je „Lav zaštiti“ 9. travnja 2019. olako prepušten dva milijuna vrijedan posao očitanja brojila električne energije za Elektru Zadar u narednom periodu.


ŠTO STOJI IZA „NAJPOVOLJNIJE PONUDE“?
Na natječaj se, inače, javila osječka tvrtka Elektromodul d.o.o. koja je do dolaska na scenu „Lav zaštite“ niz godina radila rečeni posao na području cijele Dalmacije, a i dalje ga obavlja u Slavoniji, ali je, proizlazi, njihova ponuda (2,1 milijun kn) bila oko 120.000,00 kn viša od one „Lav zaštite“ (1,97 milijuna kuna).
Prema nekim interpretacijama, navodno iz razloga što je uobičajeno da ugovoreni izvođač HEP-a naprosto ne uspijeva očitati sva brojila na određenom, ugovorenom području, pa se kod izračuna iznosa ponude uvijek uračunava i izvjestan dio koji otpada na penale.
No, informacije kojima raspolažemo govore da se penale “Lav zaštiti” – ne naplaćuju?
Odgovor na to pitanje iz HEP-a još uvijek čekamo.


TKO SU 33 „VANJSKA SURADNIKA“?
I Državna je komisija u određenim dilemama oko cijele stvari.
U Rješenju kojim pobija Odluku o izboru „Lav zaštite“, te nalaže HEP-u da konkurentu s natječaja, „Elektromodulu“ iz Osijeka, plati 25.000,00 kuna troškova žalbe, Komisija drži „neprihvatljivim“ cijeli niz većih ili manjih „detalja“ iz ponude „Lav zaštite“.
Primjerice i taj što je za posao iz natječaja Novoselović nominirao 33 osobe zaposlene u drugim tvrtkama, a da pritom nije dokazao na koji način raspolaže tim osobama.
Drugim riječima, „Lav zaštita“ na natječaj se javila bez ikakve „vlastite“ radne snage za rečeni posao, te je za isti priložila cijeli popis ljudi koji rade drugdje, no bez ikakva dokaza da su isti spremni sutra odraditi posao iz natječaja za „Lav zaštitu“.
Nominiranje za posao elektromontera iz Turisthotela Ive Glavana, elektrotehničara Radomira Vojvodića ili ing. prometa iz Odvodnje Josipa Polića, te studenta Kristijana Radetu, bez dodatne dokumentacije o prirodi odnosa s njima, HEP je pokušao braniti time „da se podrazumijeva stavljanje resursa na raspolaganje samom činjenicom da su navedene osobe dale svoju diplomu Novoseloviću“, no Komisija se i nije složila.
Konstatira da je HEP trebao „savjesno i brižljivo“ ocijeniti svaki dokaz posebno, odnosno utvrditi temeljem koje osnove ponuditelj raspolaže navedenim stručnjacima.


NEUMOLJIVA DRŽAVNA KONTROLA
„Nije razvidno na koji način odabrani ponuditelj raspolaže sa stručnjacima temeljem kojih je ostvario bodove.“ – stoji u Rješenju Državne komisije koja u zaključku predmet vraća HEP-u na ponovno postupanje, te odbija žalbu Lav zaštite da se i njima nadoknade troškovi očitovanja na žalbu postupka u iznosu 20.000,00 kuna.
Elektra Zadar do danas nije iznova postupala po ovom predmetu/natječaju.
Antun Novoselović i tvrtka koju nominira za milijunski posao nekoliko su puta u postupku natječaja ispravljali i dopunjavali natječajnu dokumentaciju koja ni kao takva u finalu nije prošla „ispit“ Državne komisije za kontrolu javne nabave.
Kako je moguće da je Elektra Zadar, na koju je HEP spustio svu odgovornost u ovom predmetu, svom silom nastojala milijunski projekt povjeriti tvrtci bez ikakva iskustva i bez radne snage, te koliko je točno i po kojoj osnovi Novoselović s “Lavom” do danas zaradio i zarađuje od Elektre, nastojat ćemo odgovoriti kroz sljedeće tekstove. (znet.hr)