FEŠTA OD ŠALŠE Sukošanci posvetili feštu pomidorima, ovdašnjim kumidorima

Slika korisnika mkvanja
»Čufigani kumidori«, pravi zaštitni znak dalmatinskog ljeta
Kumidor, pomidor ili rajčica je povrće ljeta broj jedan. Zato nema boljeg vremena od ovog sad, usred kolovoške žege, za kuhanje fine šalše od pomidora ili čufiganih kumidora, kazala je Mirjana Veleslavić Nadinić, alfa i omega manifestacije
Velimir BRKIĆ
»Nestajale« su teće sa šalšon

Četvrta po redu velika gastro-zabavna Fešta od šalše na obalu Donjeg mora u Sukošanu privukla je tisuće posjetitelja. Još jednom je potvrđeno kako je šalša od pomidora ili po sukošanski čufigani kumidori, pravi zaštitni znak dalmatinskog ljeta.

Povrće ljeta broj jedan

- Kumidor, pomidor ili rajčica je povrće ljeta broj jedan. Zato nema boljeg vremena od ovog sad, usred kolovoške žege, za kuhanje fine šalše od pomidora ili čufiganih kumidora, kazala je Mirjana Veleslavić Nadinić, alfa i omega manifestacije.
Od hrane za siromašne do vrhunske gastronomske delicije tek je jedan mali korak. Naime, navala za šalšom s palentom i po želji naribanim domaćim sirom bila je zaista velika. Oko tisuću porcija pokazalo se nedovoljnim.
- Sukošansku šalšu ili čufrigane kumidore smo radili po receptu naših baka, 80 posto pomidora, 20 posto paprika, bijelog luka, maslinovo ulje, majčine dušice, malo šećera. Šalšu je najbolje raditi od pomidora šljivara, otkriva recept glavni kuhar Hrvoje Veleslavić Papa, masterchef iz Sukošana.

Kraljica svih umaka

Za kraljicu svih umaka, šalšu od pomidora za prste polizati, utrošilo se 250 kilograma pomidora, 50 kilograma paprika i svega drugo. Na laganoj vatri kuhala se oko tri sata uz stalno miješanje.
- Pravo vrijeme za šalšu je vrijeme potpuno zrelih pomidora, kolovoz. A recepata za šalšu ima, valjda, koliko i domaćica, koliko i kuharica. Pogriješiti se ne može, svatko će na koncu dobiti svoju šalšu, a svaka će biti dobra, navodi kuharski meštar Hrvoje Veleslavić.
Gastronomska manifestacija posvećena je najomiljenijem sezonskom ljetnom povrću. Fešta od šalše je ispala pravi spektakl.
- Čufigani kumididori ili šalša posluživala se s kašom ili palentom te s domaćim tjesteninama: taradele, makaruni, lazanje, tarci i sukošanskon manestron, nabrojio je Nikola Milošević, direktor TZO Sukošan.
Jedan od najvećih pluseva tjestenine je taj što u kratkom vremenu možete pripremiti vrhunsko jelo, naročito ako pritom imate čufigane kumidore, odnosno šalšu od pomidora.

Pozitivan učinak na zdravlje

- Šalša je puno više od pukog umaka od pomidora, istinsko ljeto u tanjuru, ističe Milošević, očiti gurman.
Na trenutke je veliki prostor na Donjem moru bio premalen za sve goste koji su željeli nazočiti ovoj fešti i degustirati šalšu s palentom.
- Najznačajniji pozitivan učinak na zdravlje rajčica ostvaruje na području smanjenja rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti, preporučila je Mira Pavić Krasonjka, umirovljena učiteljica.
Na veličanstvenoj Fešti od čufigani kumidora bilo je i pečenih srdela, pršuta, fritula, bubica, piva i kvalitetnih vina. Za zabavu se brinula klapa Lanterna iz Zadra.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
pi....!!! a meni ne ma u SUKOSANU!!! żaooooo.....