Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

POLITIČKI OBRAČUN Načelnik izostao sa sjednice na kojoj je trebao podnijeti izvješće o radu

12.08.2019. 10:51
POLITIČKI OBRAČUN Načelnik izostao sa sjednice na kojoj je trebao podnijeti izvješće o radu


Načelnik Kolana, Marin Pernjak, u petak je na sjedici Općinskog vijeća morao podnijeti izvještaj o svojemu radu. No, na sjednici se nije pojavio, a niti poslao svojega zamjenika.
Vijećnici su tako ostali zakinuti za izvještaj HDZ-ova načelnika koji im je morao predočiti što je napravio u proteklih pola godine, no predsjednik Općinskog vijeća, Grgica Šupraha, kaže da mu je putem tajnice ostavio poruku kako sjednici ne može prisustvovati zbog ranije preuzetih obaveza. Isto je učinio i njegov zamjenik, kaže Šupraha koji je sazvao sjednicu, ali je zbog izostanka načelnika i njegova zamjenika nije mogao održati.
Predsjednik OV-a stoga smatra da je zapravo riječ političkom obračunu budući da je on član NHR-a, a načelnik Pernjak odnedavno HDZ-a. Naime, naš je list prije dva mjeseca objavio vijest kako je načelnik Marin Pernjak napustio HSS i prešao u HDZ. Velik je ovo bio udarac za HSS koji je na ovaj način izgubio najrazvijeniju općinu u županiji koja je bila na visokom 23. mjestu u Hrvatskoj među jedinicama lokalne samouprave s indeksom razvijenosti osam.
Napustio HSS i otišao HDZ-u
S druge strane, HDZ je Pernjakovim transferom dobio Kolan, a evo kako je načelnik tada pojasnio svoj ulazak u vladajuću stranku:
– Svjetonazorski sam naklonjen demokršćanstvu, a trenutačna situacija u HSS-u mi ne odgovara. Moja odluka o odlasku iz stranke nema veze sa Zubovićem i iz stranke sam izišao bez ikakve pompe. Smatram da je HDZ kvalitetna stranka koja Hrvatsku vodi već 30 godina i koja ne samo da nas je odvojila od Jugoslavije, već je i stvorila Hrvatsku pod vodstvom pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, a odvela nas je i u Europsku uniju. To je u Hrvatskoj trenutačno najbolja stranka, pa nisam ni razmišljao previše oko toga – obrazložio je načelnik svoje razloge odlaska vladajućoj stranci.
Da sve ipak nije išlo glatko kazuje i podatak da Pernjak o svojemu odlasku iz HSS-a nije obavijestio čak ni predsjednika županijske organizacije, Zorana Morovića:
– Nisam imao ni potrebu obavijestiti ga. On je moj prijatelj i dobar čovjek i s njim nisam imao nikakvih poteškoća. Međutim, odnos stranke i Središnjice i Županijske organizacije prema Općini Kolan takav je da nismo od njih imali ni ključnih informacija kada su nam bile potrebne, pa ni ja nisam nisam imao potrebu obavijestiti ga o svojim političkim odlukama. Nisu ni oni mene obavještavali kada je, primjerice, trebalo uplaćivati članarine. HSS je zadnjih godina imao jedan zaokret, pod ovim vodstvom krenuo je u nekakvo ljevičarstvo, u kvazisocijalnu politiku koja nije ni približno u temeljima HSS-a, što je možda čak i jedan od presudnijih trenutaka zašto sam se odlučio napustiti je i izabrati stranku demokršćanskog nazora koja nije niti desno, a niti oštro ulijevo – pojasnio je Pernjak.
Ispričali se »ranije preuzetim obvezama«
No njegovom promjenom stranke situacija se u Kolanu očito još više zakomplicirala s obzirom da predsjednik Općinskog vijeća, Grgica Šupraha, o svemu kaže:
– Prva točka dnevnog reda bila je izvješće gradonačelnika za prvih šest mjeseci, ali mi je tajnica dala pisane potvrde načelnika i zamjenika da ne mogu pristupiti sjednici zbog ranije preuzetih obveza. Međutim, 31. srpnja sam poslao mail načelniku o sazivanju sjednice Općinskog vijeća, znači imali su desetak dana za izjasniti se hoće li doći ili ne. Smatram da je to bilo miniranje sjednice Općinskog vijeća jer ukoliko se nije mogao pojaviti on, mogao je njegov zamjenik. Od devet vijećnika na sjednici je bilo prisutno njih sedam, ali je načelnik najvjerojatnije mislio da neće biti kvoruma. Možda on ima nekakav atak na mene iako sam ga dvije godine podržavao – ističe Šupraha, prenoseći dio razgovora sa načelnikom:
– Osam dana prije vijeća otvoreno mi je rekao: »Ja ti neću doći na Općinsko vijeće«, jer da sam dnevni red napravio bez njega, međutim predsjednik Općinskog vijeća jedini ima pravo sastaviti dnevni red, a načelnik ima pravo predložiti svoje točke. Ali, ja od njega nisam dobio niti jednu točku dnevnog reda. Otvoreno tvrdim da načelnik općine mora doći na sjedicu Općinskog vijeća i suočiti se sa devet vijećnika koje je izabrao narod – poručuje na kraju predsjednik Općinskog vijeća.
Ostaje za vidjeti kako će se riješiti ova politička situacija u Kolanu, odnosno hoće li predsjednik Općinskog vijeća i načelnik postići dogovor oko održavanja sjednice na kojoj bi načelnik trebao podnijeti izvještaj o radu. Naime, ova pat pozicija odražava se na rad Općine, odnosno građana koji su općinskom rukovodstvu ipak dali povjerenje na zadnjim lokalnim izborima.
 


Pernjak bez komentara


Nakon to nam je predsjednk Općinskog vieća, Grgica Šupraha, izjavio da načelnik izvjegava sjednicu OV-a na kojoj je trebao podnijeti izvještaj o polugodišnjem radu, za komenetar smo se obratili načelniku kako bi čuli i njegovu stranu priče. Međutim, na pozive i upite nije odgovarao, što je zaista šteta jer je javnost na ovaj način ostala zakinuta za njegovo viđenje situacije, prije svega pojašnjenje nedolaska na sjednicu na kojoj je trebao govoriti o svojim rezultatima za prvih šest mjeseci ove godine.