Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Mise, procesija, vatromet i zabave kod kafića

12.08.2020. 13:09


Crkveno-pučka fešta u župi sv. Kasijana, nebeskog zaštitnika Sukošana i Debeljaka, obilježava se u četvrtak, 13. kolovoza. Riječ je o sv. Kasijanu, biskupu mučenik koji u ruci nosi pisanku kojom je ubijen, a na dlanu cijelu župu Sukošan i njegov puk.
Po imenu sveca Kasijan primorsko mjesto Sukošan je i dobilo ime. Sukošanska crkveno-pučka fešta jedna je od rijetkih svetkovina u Hrvatskoj koja proslavlja tog ranokršćanskog mučenika a Sukošanci ga od davnina štuju kao svog zaštitnika. Od 1864. godine u župi se čuva srebrni relikvijar s česticom njegovog tijela. Kasijan je zagovornik dobre žetve i pomoćnik u teškim tjeskobama, a 1952. Pio XII. proglasio ga je zaštitnikom učitelja i stenografa.
U skladu je sa epidemijom koronavirusa izostat će spektakularna fešta sa živom glazbom u Sportskom centru Sukošan na kojoj uz još jednu hrvatsku estradnu zvijezdu već godinama koncert ima Tomislav Bralić i klapa Intrade.
Osim velikog vatrometa u 23 sati u uvali Zlatna luka sve će se odvijati na terasama kafića koji će imati i barske stolove na javnim prostorima ali bez žive glazbe i DJ-a izvan brojnih kafića u Sukošanu i kafića Tartaruga u Debeljaku.
Sveta misa u crkvi Velike Gospe u Debeljaku započinje u 9.30 sati. Kad je riječ o mislim slavljima u župnoj crkvi sv. Kasijana u Sukošanu tzv. mala misa započinje u 8 sati, a tzv. velika misa u 11 sati. Nakon svečane velike mise uokolo Starog sela krenut će procesija s kipom sv. Kasijana.
Riječ je o prvoj ovogodišnjoj procesiji u Sukošanu, velikom i značajnom događaju za ovdašnji vjernički puk. Naime, zbog situacije s Covidom nisu su održale tradicionalne procesije za Tijelovo (Božji dan), Srce Isusovo i za sv. Antu.