Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

PLAŠE SE JESENI Biloglav: Već dugo upozoravamo na lošu situaciju u primarnoj medicini

12.08.2020. 13:22


Iako su sa svim hrvatskim ministrima zdravstva imali niz sastanaka, liječnici obiteljske medicine traže hitan sastanak s aktualnim ministrom Vilijem Berošom. Naime, situaciju u primarnoj zaštiti pogoršala je koronakriza, zbog čega se liječnici, kako ističe predsjednik zadarske Udruge liječnika privatnih poslodavaca u ugovornom odnosu, dr. Damir Biloglav, žele pripremiti na vrijeme.
Dolazi jesen, očekuje se povećanje broja oboljelih te se obiteljska medicina želi što prije pripremiti kako bi mogući novi val Covida-19 dočekali što spremniji. No, upravo je ova vrsta medicine već godinama na koljenima jer liječnici opće prakse u svojim ambulantama rade niz ostalih poslova, prije svega administrativnih, kao i posao liječnika hitne medicine. Nadaju se kako bi na sastanku s ministrom Berošom mogli dogovoriti rješenje barem dijela problema kako bi primarne ambulante što spremnije dočekale jesen.
 


600 liječnika odlazi u mirovinu


– Već dugo upozoravamo na lošu situaciju u primarnoj medicini. Na žalost, sva naša upozorenja koja su bila isključivo dobronamjerna i sa željom da se izbjegne loš scenarij koji nam se sprema, nisu dala rezultata. Na vrijeme smo upozoravali i da će se dogoditi ova situacija u pedijatriji jer neće biti dovoljno pedijatara, no ništa se nije poduzelo, a slično je i s ginekolozima, na što smo također javno upozoravali. A evo kakva je situacija u Zadru: HZZO ima mrežu ugovornih pedijatrijskih ordinacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa 14 mjesta za pedijatre, no od toga je broja popunjeno samo njih osam, odnosno gotovo polovica, a ne zaboravimo i ginekološke ordinacije. Obiteljskih liječnika srećom u našoj županiji danas ne nedostaje, ali u državi trenutno imate 282 tima bez nositelja, što znači da imate ugovoreni punkt koji, pak, nema svoga liječnika. To ugovaraju isključivo domovi zdravlja koji onda pošalju nekog svog zaposlenika na dva sata i ti liječnici onda na brzinu nešto naprave. Za nekoliko godina oko 600 liječnika odlazi u mirovinu i doći će do potpunog raspada tog sustava, upozorava dr. Biloglav.
 




Čekaju odgovor Ministarstva


Napominje kako o tom problemu neprestano upozoravaju nadleženo ministarstvo, pojašnjavajući kako i lokalni Dom zdravlja nadležnom mnistarstvu može podnijeti zahtjev za odobrenjem specijalizacija iz pojedinih struka za primarnu zdravstvenu zaštitu.
– Ministarstvo ih u pravilu i odobri, no velik je problem nedostatka liječnika. Jako puno mladih liječnika, oko 40 posto njih, čim završe studij medicine odlazi u inozemstvo. To je jedan vrlo zabrinjavajući podatak koji već govori o trendu odlazaka posljednjih godina. Dakle, čak i kada se raspišu neke specijalizacije, nema dovoljno zainteresiranih. To kazuje da je situacija u zdravstvu vrlo ozbiljna i da očito nitko ništa neće poduzeti dok se sustav ne uruši, a ministri se mijenjaju, pa se evo već i ministra Beroša spominje kao kandidata za gradonačelnika, ističe dr. Biloglav, dodajući kako i ovim najnovijim upozorenjem žele ukazati na teško stanje u zdravstvu.
– Žao mi je da se sve ovo što mi radimo svodi na neku kurtoaznu razinu, pa se nadam da će zahtjev liječnika Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, koja okuplja najveći broj liječnika opće prakse, imati učinka. Ministru su uputili zahtjev za sastankom, no ukoliko i dođe do toga sastanka, pitanje je što će od toga biti jer smo i dosad imali takvih sastanaka. Mi liječnici primarne zaštite podržavamo ovu inicijativu, kao i sve što je dobro za što bolji rad ambulanti primarne medicine te sada čekamo hoće li doći do sastanka, poručuje na kraju čelnik zadarske Udruge liječnika privatnih poslodavaca u ugovornom odnosu.
 


Otvoreno pismo liječnika


Liječnicima primarne zaštite ostaje za vidjeti hoće li biti rezultata od sastanka s ministrom s obzirom da i dr. Biloglav sam napominje kako je sastanaka i dosad bilo, ali rezultata nije. Naime, KoHOM je još 1. veljače prošle godine uputio "Otvoreno pismo za spas obiteljske medicine u Hrvatskoj" u kojemu navode da u Hrvatskoj većina stanovništva, kao ni osobe koje odlučuju o bitnim stvarima u zdravstvu, nemaju najosnovnije informacije o tome što je obiteljska medicina i čime se ona bavi, te da je upravo to razlog zbog čega se obraćaju svima u nadi da će se zajedničkim istupanjem poduzeti posljednji očajnički koraci za spas obiteljske medicine kao struke. U pismu su upozorili na najveći problem liječnika opće prakse prisiljenih istodobno obavljati više poslova. No, kako vidimo, situacija se do danas nije promijenila te liječnici traže novi sastanak.
 


Rade i posao liječnika hitne medicine


– Specijalisti obiteljske medicine uporno pokušavaju raditi sve zadatke koji spadaju u kompetencije specijalista obiteljske medicine, ali im to sve teže uspijeva jer ih se stalno gura da rade sve drugo, osim onoga za što su educirani tijekom 4 godine specijalizacije – od brojanja kilometara, besmislenih očitovanja HZZO-u, objašnjavanja pacijentima zašto nemaju pravo na putni nalog ili recept, do beskonačnog broja raznih potvrda i ispričnica, koje samo vrlo maštoviti umovi, koji nemaju puno toga korisnoga za raditi, mogu smisliti. A sada ih se pokušava staviti i da dežuraju noću i blagdanima i da rade posao hitne medicine?! Ili da rade ono što nije posao ni hitne medicine, ali što bi mogli raditi svi drugi liječnici koji imaju licencu HLK-a, jer ne zahtijeva biopsihosocijalni pristup i druge vještine koje samo obiteljski liječnici imaju, upozoravaju u KoHOM-u.