POVRATAK U DAVNU 1961.GODINU Za Pavla Dešpalja - posljednji koncert Glazbenih večeri u Sv. Donatu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Zadarskim komornim orkestrom ravnat će Ivan Hut
Autor: 
Prvi dio koncerta počet će baš kao i prva večer 1961. godine: Dešpaljevom Mobom te Bachovim Violinskim koncertom u a-molu. Uslijedit će Simfonia u D-duru Josipa Mihovila Stratika, pripadnika zadarske plemićke obitelji iz 18. stoljeća, te izbor solopopijevki Josipa Hatzea i Blagoja Berse u instrumentacijama Pavla Dešpalja - rekla je Melita Ivković ravnateljica zadarskog Koncertnog ureda
Zvonko KUCELIN
Svečano otvorenje 60. Glazbenih večeri u Sv. Donatu označio je koncert Mediteran Simfonijskog koncerta HRT-a

Posljednjim koncertom 60. Glazbenih večeri u Sv. Donatu vratit ćemo se u davnu 1961. godinu, kad je 14. kolovoza crkva sv. Donata nakon višestoljetnoga sna otvorila vrata glazbi i koncertnoj publici prvim koncertom prvih, tadašnjih Muzičkih večeri u Donatu. Nastupio je tada novoosnovani Zadarski komorni orkestar i otvorio manifestaciju skladbom Moba koju je posebno za tu prigodu skladao Pavlov otac Šime Dešpalj. Mobom će se otvoriti i ovaj, posljednji koncert ovogodišnjih Večeri koji će svojom posvetom i programom biti svojevrsni hommage i prvim, ali i svim ostalim Glazbenim večerima u Sv. Donatu. Prvi će dio koncerta početi baš kao i prva večer 1961. godine: Dešpaljevom Mobom te Bachovim Violinskim koncertom u a-molu. Uslijedit će Simfonia u D-duru Josipa Mihovila Stratika, pripadnika zadarske plemićke obitelji iz 18. stoljeća, te izbor solopopijevki Josipa Hatzea i Blagoja Berse u instrumentacijama Pavla Dešpalja - rekla je Melita Ivković ravnateljica zadarskog Koncertnog ureda.
 

Koncert će se održati u crkvi sv. Nikole

Prema njezinim riječima, koncert se neće održati u crkvi sv. Donata, koja je premala da bi u nju stao dovoljan broj zainteresirane publike uz poštivanje epidemioloških mjera, već u crkvi sv. Nikole koja se svojim proporcijama i vrlo dobrom akustikom, pokazala i više nego dostojnom zamjenom za crkvu koju je vizionarski duh Pavla Dešpalja učinio jednim od najposebnijih koncertnih prostora, a Glazbene večeri u Sv. Donatu jednim od najstarijih hrvatskih glazbenih festivala.

Na koncertu u petak, 14. kolovoza Zadarskim komornim orkestrom ravnat će Ivan Hut, dirigent s dvjema diplomama: viole na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji i dirigiranja na rotterdamskoj Hogeschool voor de kunsten Codarts.

- Maestra Pavla Dešpalja poznajem od svojih prvih sviračkih koraka kao violist gdje sam uvidio njegovu glazbenu veličinu, jedinstven smisao za humor i automatski mi je postao uzor u glazbi koji se nastavio kada sam odlučio završiti studij dirigiranja. Kroz sve godine u Splitu i kasnije u Nizozemskoj nikad nismo izgubili kontakt, dapače, razvijao se u predivno prijateljstvo. Kad god mi je zatrebalo, uvijek je bio spreman pomoći u mojim dirigentsko-interpretacijskim dilemama - otkrio je Ivan Hut dodajući kako je zajedno s maestrom Ivanom Repušićem oblikovao program na način da prvi dio bude isti kao i prvi koncert Zadarskog komornog orkestra davne 1961. godine, a drugi dio protkan je kompozicijama i instrumentacijama masestra Dešpalja.
 

Prijateljstvo i glazba

- Htio bih se zahvaliti maestru Repušiću na prilici i ukazanom povjerenju da dirigiram koncert "Za Pavla" koji je za mene umjetničko-ljudski moment s kojim se nikad nisam susreo do sada u svom glazbenom djelovanju jer - osim što slavimo rođendan Donatskog festivala, rođendan Zadarskog komornog orkestra - slavimo i neizmjerno bogat život i daljnju inspiraciju maestra Dešpalja koji je obogatio život svim glazbenicima s kojima je radio i publiku koja ga je pratila. Slobodno mogu kazati da mi je maestro Dešpalj glazbeni otac bez kojeg sigurno ne bih bio sada gdje jesam! Najbolji glazbeni temelj i odnos prema kolegama glazbenicima naučio sam od njega. Iznimna mi je čast nastupiti na Glazbenim večerima u Sv. Donatu i zajedno s kolegama iz Zadarskog komornog orkestra stvoriti "emotivno-glazbeni sms" i poslati ga njemu do Zagreba kao jednu vrstu zahvalnosti za sve sto je napravio za nas, za Zadarski komorni orkestar i za Donatske večeri. Hvala, Maestro, od srca! - rekao je Ivan Hut.

Na koncertu će nastupiti i troje solista - violinist Marco Graziani, koji je zadarsku publiku prošle subote oduševio maestralnom izvedbom Beethovenovih sonata uz pijanisticu Miju Miljković Đuzel, potom zadarska sopranistica Marta Hut, rođena Musap koja je diplomirala pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi Cynthije Hansell-Bakić te Zadranka Nelu Šarić. Ona je magistrirala pjevanje 2011. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Cynthije Hansell-Bakić, te na Međunarodnoj pjevačkoj akademiji u Walesu, gdje je studirala u klasi renomiranog tenora Dennisa O'Neilla te sopranistice Nuccie Focile.
 

I poznata zadarska sopranistica Nela Šarić

- Na koncertu ću izvesti dvije popijevke splitskog skladatelja Josipa Hatzea, koji je u literaturi opisivan kao "najizrazitiji Mediteranac u hrvatskoj glazbi prve polovice prošloga stoljeća". Nakon studija na Konzervatoriju u Pesaru, kod slavnoga skladatelja Pietra Mascagnija, vratio se u rodni grad, u kojemu je svojim djelovanjem obogatio tadašnji glazbeni život. Hatze pripada skupini skladatelja - uz Doru Pejačević, Franju Dugana i Blagoja Bersu - koji su na prijelazu 19. u 20. stoljeće obilježili razdoblje tzv. glazbene moderne u Hrvatskoj. Donatske večeri su ponos svakoga žitelja ovoga grada, a osobito i nama zadarskim umjetnicima. Osjećam se izuzetno poćašćenom i nevjerojatno je da mogu sudjelovati na takvom koncertu, a ponajviše zbog činjenice da mi je ovo prvi put u karijeri da nastupam uz Zadarski komorni orkestar i zaista se tome veselim - naglasila je poznata zadarska sopranistica Nela Šarić.

 

Za Pavla

14. 8., petak, crkva sv. Nikole, 21 h

ZADARSKI KOMORNI ORKESTAR

Ivan Hut, dirigent

Marta Hut, sopran

Nela Šarić, sopran

Marco Graziani, violina

Š. Dešpalj, J. S. Bach, J. M. Stratik, P. Dešpalj, J. Hatze, B. Bersa

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno