Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

STOŽER GRADA ZADRA Prodavačice odbile pridržavati se svih mjera protiv korone!

12.08.2020. 09:51


Postrojbe Stožera civilne zaštite Grada Zadra i dalje redovito kontroliraju pridržavanje mjera u borbi protiv covida-19 kako bi broj oboljelih bio što manji. Zahvaljujući 24-satnom radu postrojbi, grad Zadar i Zadarska županija imaju minimalan broj oboljelih, a bilo je i razdoblja kada se danima nije pojavio niti jedan novi slučaj.
Neovisno o kretanju broja zaraženih u Hrvatskoj, Gradski stožer i dalje marljivo kontrolira sve dijelove grada, obilazeći trgovine, kafiće, frizerske salone i druge objekte uslužnih djelatnosti, prije svega trgovačke centre s obzirom da njima cirkulira najveći broj ljudi. Situacija je sve ovo vrijeme više nego zadovoljavajuća jer se tek manji dio ljudi zatekne bez maske, što je i inače najčešći prekršaj.
 


Sankcionirali prekršitelje


Međutim, ono što su zatekli u zadnjoj ophodnji iznenadilo ih je jer se rijetko koja postrojba susretne s takvim slučajem. Naime, ukoliko nekog prodavača ili kupca zateknu bez maske, ovi se odmah pravdaju kako su je zaboravili staviti, ali će odmah to ispraviti, a tako je i sa svim ostalim mjerama. No, prodavačice u jednoj trgovini šokirale su i same članove postrojbe koji su se dosad nagledali svega i svačega – odbile su pridržavati se bilo kakvih mjera protiv koronavirusa!
Voditelj postrojbe Gradskog stožera, Mate Lukić, kaže kako pokušavaju biti što obzirniji prema građanima i djelatnicima trgovina, restorana, kafića i ostalih objekata, zbog čega i oni s razumijevanjem gledaju na njihove zadatke. Međutim, zna biti izuzetaka, a jedan najnoviji ih je šokirao.
– U jednoj trgovini u trgovačkom centru provodili smo redovitu kontrolu pridržavanje mjera protiv koronavirusa. No, dogodilo nam se ono na što dosad nigdje nismo naišli: prodavačice su odbile pridržavati se apsolutno svih mjera protiv koronavirusa i ljutite nam rekle da neka im izvolimo donijeti te naputke napismeno. Naša jutarnja patrola prekršaj je prijavila, a ona popodnevna i sankcionirala. Naravno, odmah su uvele sve mjere protiv covida. Žao nam je zbog ovakvih slučajeva, osobito stoga što su edukacija i upozorenje našoj postrojbi uvijek na prvom mjestu, pa tek onda izricanje sankcija, ali ima nekih koji se mjera jednostavno ne žele pridržavati. A koliko ih se naši građani ipak pridržavaju, najbolje vam govori podatak da u čak 99 posto slučajeva nepridržavanja pravila koje zatečemo na terenu to se pokazalo efikasnim, pojašnjava Lukić.
 




Najbolji u Hrvatskoj


Njihov specifičan način rada očito je dao i dobre rezultate, zbog čega su, napominje, najučinkovitiji u državi.
– Po statističkim rezultatima dobili smo pohvale da smo najbolja postrojba u Hrvatskoj, a i radimo jedini bez prekida preko 170 dana. U kontaktu smo s kolegama iz drugih turističkih gradova, no oni nisu zadovoljni ni brojem gostiju, kao ni disciplinom građana. Zadrani su i dalje nevjerovatno odgovorni i zahvaljujući njima imamo ovakav uspjeh ovogodišnjeg turizma, a oboljelih gotovo da i nema. Sve su naše patrole na terenu svakodnevno, gotovo bez dana odmora. I dat ćemo sve od sebe da održimo ovakvo stanje minimalno do 15. rujna kako bi naši obrtnici uspjeli štogod zaraditi. Jer onaj tko ne razumije da su oni žila kucavica grada, taj ne razumije ništa, poručuje voditelj postrojbe, dodajući za kraj:
– Svi smo već pomalo umorni, ali izdržat ćemo. Ništa nam nije teško kada vidimo kako naš grad i županija imaju pozitivnu epidemiološku sliku. Svaki dan sam s načelnikom Stožera, Antom Babićem, kako bismo razradili taktiku za svaki dan ophodnji i ovakav način rada koji provodi naš Stožer pokazao se zaista učinkovitim, zaključuje Lukić.
 


Građanima pomagali i spašavajući imovinu u poplavi


Da članovi postrojbe Stožera Grada Zadra ne rade samo svoj posao, već građanima pomažu u mnogo toga što ih zadesi, kazuju i slike nevremena koje je nedavno pogodilo Zadar. Naime, na području grada, osobito Petrčana gdje je oštećen dio rive, odmah su uskočili i pomogli tamo gdje je bilo najpotrebnije.
– Mobilna patrola M4 u neveri u Petrčanima odmah je priskočila u pomoć spašavajući imovinu, ali i koordinirajući promet. Naši članovi, Silvijo Kevrić i Deni Vučković, dali su sve od sebe kako bi se umanjila šteta od nastalog nevremena. Zato i građani kada nas vide znaju da smo tu prije svega kako bi im pomogli, a ne kao neki represivni aparat, ističe voditelj postrojbe, Mate Lukić.