Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Suhozid kapareta dobio ime po kaparima i lijepoj silbenskoj Toreti

12.08.2020. 12:58


U sklopu Silbenskog lita dogodila se prezentacija knjige BOOK of SEA i prezentacija silbenskih novina Crtice s otoka, a trenutačno se na ovom umjetničkom otoku mogu pohvaliti rezidencijalnim boravkom umjetnika Tene Novak Vincek i Hrvoja Pelicarića te i najaviti suhozidnu radionicu MOCIR KAPAR #5.
Trenutno su na rezidencijalnom boravku violinistica i kompozitorica Tena Novak Vincek i oblikovatelj zvuka Hrvoje Pelicarić, koji će kroz desetogodišnji boravak u šumi uz OPG Dlana snimiti novi akustični materijal, koji će uskoro prezentirati javnosti online.
 


Silbenski suhozidi


Ovog vikenda već petu godinu zaredom stižu majstori suhozidne gradnje iz udruge Dragodid, uz čiju se pomoć i podršku već pet godinama obnavljaju i grade silbenski suhozidi, kojima je otok, kao i mnogi otoci na Jadranu, premrežen.
Ove godine radionice su 15. i 16. kolovoza na području OPG-a Dlane (blizu porta sv. Ante) te se gradi jedan suhozid od početka i još jedna kapareta. Kapareta je stožasti suhozid u koji se sade kapari, a ime je dobila po uzoru na silbensku lijepu Toretu.
Udruga Dragodid osnovana je 2007. godine, a počeci djelovanja sežu još u 2002., kad je održana prva međunarodna suhozidna radionica u selu Dragodid kod Komiže na Visu. Danas su prisutni na raznim lokalitetima diljem hrvatske obale i u drugim zemljama; sjedište udruge je u Šapjanama kod Rijeke, a glavna radionica održava se u selu Petrebišća na Učki.
Osnovne aktivnosti udruge su organizacija i vođenje suhozidnih radionica te provođenje istraživanja suhozidne baštine u suradnji s lokalnim partnerima, izvornim nositeljima umijeća gradnje suhozida i poznavateljima lokalnih tradicija. O svim aktivnostima može se čitati na portalu dragodid.org gdje prenose i ostale vijesti sa suhozidne scene Hrvatske i susjednih zemalja istočnog Jadrana.
 




Stižu i mentori iz Dragodida


Ovu, petu godinu, kao mentori iz Dragodida stižu Mislav Tovarac, Mario Švencbir, Mario Zaccaria i Maja Flajsig, a radionica kreće od teorijskih osnova u praksu, te je namijenjena i početnicima koji se s ovom vrstom gradnje još nisu susreli, ali i onima koji su suhozide već gradili i popravljali, djeci (od 8 godina) i odraslima.
Početni susret je u subotu, 14. kolovoza u 9 sati kod trafostanice odakle se kreće na lokaciju. Treba ponijeti udobne cipele, zaštitu od sunca, rukavice, a ostali materijal, kao i okrijepu, osigurat će organizatori. Radit će se 2 dana po 2 termina: od 9 do 12 h i od 17 do 20 h, ali sudionici nisu obavezni biti na sve 4 etape, no oni koji još nemaju iskustvo gradnje suhozida neka dođu na početni susret, koji kreće od teorije u praksu.
Projekt su podržali Grad Zadar i Ministarstvo kulture kroz platformu SOS Silba Off Season, a Mia Tours već 10 godina sponzorira putovanja Princom Zadra, hvala im! Rezidencijalni boravak se djelomično provodi kroz platformu Mreža izvedbenih umjetnosti, a uz podršku Zaklade Kultura Nova. Partneri na projektima su udruga Domino i udruga Dragodid.