Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pristiglo preko 30 filmova iz svih dijelova zemlje

12.08.2021. 13:18


Benkovčani će od 17. do 21. kolovoza imati priliku uživati u prvom lokalnom filmskom festivalu – Ciklop Film Fest – u, koji se organizira u sklopu provedbe projekta Generator kulture Benkovac, kojim upravlja udruga Prizma. O festivalu smo razgovarali s jednim od organizatora iz udruge Prizma, Silvestrom Petrovom.
– Ciklop Film Fest organiziramo u okviru provedbe projekta Generator kulture Benkovac, koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Na pripremi i realizaciji prvog filmskog festivala mladih u Benkovcu »potrošili« smo već godinu i pol’. 2020. godinu je obilježila neizvjesnost i jako je teško bilo planirati i organizirati kulturne i društvene aktivnosti. Nekoliko puta smo morali odgoditi datume održavanja filmskog festivala i kada god bismo željeli započeti s promocijom festivala morali bismo ju odgoditi zbog epidemiološke situacije i mjera koje su bile na snazi. No, vjerujem da nam je to omogućilo da jasnije definiramo što bismo željeli postići sa festivalom, objasnio je Petrov, te dodao kako imaju već tridesetak prijavljenih filmova iz cijele Hrvatske, od Zagreba, Splita, Zatona, Rijeke, Medulina, Bjelovara i drugih.


Festival za mlade umjetnike
– Prijave filmova trajale su do 12. kolovoza. Nakon toga slijedi žiriranje i selekcija filmova koji će biti prikazani na prvom filmskom festivalu mladih u Benkovcu. Naš rad u udruzi je usmjeren na pružanje prilika mladima da razvijaju kreativnost i svoje potencijale u punom smislu tih riječi. Kako smo već nekoliko edukacija i aktivnosti provodili koristeći filmsku umjetnosti kao alat za bavljenje raznim temama i razvoj kritičkog mišljenja kod mladih, sinula nam je ideja da bi okupljanje mladih filmskih entuzijasta na jednom festivalu bila odlična stvar. Malo po malo smo razvili koncept festivala uz pomoć mladih iz Benkovca i došli do formata koji je pred vama, kazao je Petrov.
Naziv je dobio po posebnom načinu obrade benkovačkog kamena. Pločasti kamen karakterističan je po nepravilnom, lomljenom obliku i klesanoj površini.
– Filmski festival mladih organiziraju mladi za mlade koji žele podijeliti ljubav prema filmskoj umjetnosti. Pozivamo sve da dođu u Benkovac i pogledaju uratke mladih filmskih talenata u predivnom okruženju staroga grada Benkovca. Program festivala će biti objavljen nakon selekcije, no već sada vam mogu reći da ima izvrsnih prijavljenih filmova i preporučio bih da oni koji planiraju doći na festival da izvrše rezervaciju mjesta s obzirom da je broj mjesta ograničen zbog aktualnih epidemioloških mjera, istaknuo je Petrov, te za kraj kazao kako Udruga ima odličnu suradnju sa Gradom Benkovcem.


Vidljivost Benkovca u medijskom prostoru
– Izdavanje lokacijske dozvole za održavanje CFF – a je prošlo glatko i brzo, a »uskočili« su nam i omogućili korištenje stolica kako bismo mogli organizirati festival prema aktivnim epidemiološkim mjerama. Veoma su zainteresirani za naš rad i raduje ih činjenica da mladi aktivno doprinose razvoju i održavanju kulturnih događanja koja čine Benkovac vidljivim u medijskom prostoru i atraktivnim za mlade, zaključio je Petrov.