Ministarstvo pravosuđa Gradu Obrovcu naložilo sazivanje izvanredne sjednice

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zbog dodjele priznanja Đorđu Gagiću optuženom za kaznena djela protiv RH
Traži se očitovanje od predsjednika Gradskog vijeća Obrovca te gradonačelnika vezano za konkretni zahtjev i postupanje po zahtjevu pet članova Gradskog vijeća koji su zatražili sazivanje sjednice, kao i informaciju o eventualno sazvanoj sjednici s navedenom točkom dnevnog reda, stoji u dopisu državnog tajnika Rukavine
Arhiva ZL/Velimir Brkić
U gradu na Zrmanji raspravljat će se o priznanju Đorđu Gagiću

Nakon što je rukovodstvo Grada Obrovca ignoriralo njihov zahtjev za izvanrednom sjednicom Gradskog vijeća, oporbeni vijećnici HSLS-a, Mosta i nezavisni, obratili su se Ministarstvu pravosuđa i uprave prijavljujući obrovačku vlast zbog nepoštivanja zakonskih odredbi. Naime, oporba je tražila sazivanje sjednice tražeći obrazloženje zbog čega je Grad Obrovac Đorđu Gagiću, optuženom 1992. na Vojnom sudu u Splitu zbog kaznenih djela protiv Republike Hrvatske, dodijelio Nagradu Grada Obrovca za posebne zasluge.

Iako je Gagić kasnije pomilovan Zakonom o općem oprostu, oporba smatra kako to ne umanjuje činjenicu da je sudjelovao u pobuni protiv Hrvatske te su, »zbog ove nakaradne situacije u kojoj je nagrađen čovjek koji je u ratu ustao protiv Hrvatske, a obrovačke strojeve odvozio u Beograd«, tražili i oduzimanje priznanja Gagiću koji svako malo dolazi u Obrovac, a ljudima koji su pretrpjeli ratna stradanja teško je vidjeti ga, kaže predsjednik županijskog HSLS-a i gradski vijećnik Obrovca, Marko Klanac.

Klanac: Mora se provesti rasprava

Naime, oporba smatra da je Gagić dobio priznanje kako bi obrovački HDZ učvrstio koaliciju sa SDSS-om Milorada Pupovca koja mu već desetljećima omogućuje ostanak na vlasti s obzirom da velik dio Srba dolazi u Obrovac glas dati listi HDZ-a i SDSS-a.

- Nema sumnje da će se rasprava o nagrađenom Gagiću morati provesti kao jedna od točaka na sjednici Gradskog vijeća, ma koliko HDZ i SDSS to skrivali. Postoje ozbiljne sumnje da je Đorđe Gagić vrlo vrijednu imovinu tvrtke Dalmatinski rudnici boksita prebacio u tvrtku Rumin te nakon toga osnovao nekoliko tvrtki u Srbiji: Geo invest u kojoj je direktor njegov sin te Geo istragu koja je također koristila imovinu iz Obrovca. O svemu tome detaljnije ćemo govoriti na sjednici Gradskog vijeća Obrovca, kazao nam je čelnik županijskog HSLS-a.

Na sjednici će rukovodstvo Obrovca oporbenim vijećnicima morati konačno predočiti obrazloženje priznanja Đorđu Gagiću za »posebne zasluge«. Naime, gradonačelnik Obrovca Ante Župan i predsjednik Gradskog vijeća Marin Klanac ovih su dana iz Ministarstva pravosuđa i uprave dobili dopis kojim traže njihovo očitovanje, a u kojemu im državni tajnik Sanjin Rukavina ukazuje na »mjerodavne zakonske odredbe«.

Sjednicu može sazvati i Ministarstvo

- Člankom 34. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisano je da je predsjednik predstavničkog tijela dužan sazvati sjednicu predstavničkog tijela na obrazloženi zahtjev najmanje jedne trećine članova predstavničkog tijela u roku od 15 dana od primitka zahtjeva. Stavkom 2. navedenog članka propisano je da, ukoliko predstavnik predstavničkog tijela ne sazove sjednicu u roku iz stavka 1. ovoga članka, na obrazloženi zahtjev najmanje jedne trećine članova predstavničkog tijela, sjednicu će sazvati općinski načelnik, gradonačelnik ili župan u roku od osam dana. Sjednica predstavničkog tijela sazvana sukladno navedenim odredbama mora se održati u roku od 15 dana od dana sazivanja, navodi državni tajnik uz opasku kako sjednicu, ukoliko dođe do proteka rokova, može sazvati čelnik tijela državne uprave nadležnog za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu.

Rukavina još u dopisu Gradu Obrovcu ističe kako je smisao ovih zakonskih odredbi osigurati zaštitu prava manjine u predstavničkom tijelu, odnosno opozcije da se u predstavničkom tijelu raspravi te u konačnici i odluči, o pitanjima koje najmanje 1/3 predstavičkog tijela smatra bitnim te stoga predlažu sazivanje sjednice temeljem odredbi Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi«.

Traže očitovanje gradonačelnika

- Smisao i cilj navedenog članka nije samo sazivanje sjednice, već je to prema višekratno zauzetom mišljenju ovog Ministarstva, rasprava i odlučivanje o podnijetom prijedlogu jer samo na takav način 1/3 vijećnika, koja je manjina u predstavničkom tijelu, može ostvariti pravo da se o njenom prijedlogu raspravlja, naznačio je u dopisu državni tajnik, nalažući dalje Gradu Obrovcu.

- Slijedom toga, traži se očitovanje od predsjednika Gradskog vijeća Grada Obrovca te gradonačelnika Grada Obrovca vezano za konkretni zahtjev i postupanje po zahtjevu pet članova Gradskog vijeća koji su zatražili sazivanje sjednice, kao i informaciju o eventualno sazvanoj sjednici s navedenom točkom dnevnog reda, nalaže im državni tajnik.

Za komentar dopisa Ministarstva pravosuđa i uprave pitali smo i nezavisnog županijskog vijećnika Angela Žilića s obzirom da je upravo on pokrenuo pitanje dodjele priznanja Đorđu Gagiću. Naime, na sjednici Županijske skupštine u travnju ove godine Žilić, civilni stradalnik Domovinskog rata iz Škabrnje, župana Božidara Longina prozvao je zbog dodjele nagrada Grada Obrovca pitajući ga je li »kao član HDZ-a ukorio gradonačelnika Obrovca Antu Župana i HDZ-ove vijećnike koji su dali nagradu Grada Obrovca Đorđu Gagiću« jer mu je nezamislivo da se po tko zna koji put vrijeđa uspomena na Domovinski rat i vrijednosti koje su proizašle iz njega.

Očekuju povlačenje priznanja Gagiću

- S obzirom na koaliciju HDZ-a i SDSS-a, za očekivati je bilo da će HDZ podilaziti nacionalnim manjinama, pa mi je drago zbog vijesti iz Ministarstva pravosuđa. Ona znači da smo ipak bili na tragu nečega te da je dodjela ovog priznanja bila nedopustiva. Župana Longina pitao sam je li poduzeo neke korake ili barem razgovarao s gradonačelnikom Obrovca o ovom nedopustivom imenovanju. Naravno, nije mi dao odgovor na to pitanje, pa mi je drago da se Ministarstvo oko toga potrudilo i da će barem doći do nekog razgovora. Očekujem i da se nagrada Đorđu Gagiću povuče te dodijeli nekom tko je zaista zaslužuje, poručuje na kraju Žilić.

Grad Obrovac: U primjerenom roku očitovat ćemo se na dopis

Gradonačelniku Obrovca, Anti Županu, poslali smo upit o tome hoće li, nakon dopisa Ministarstva pravosuđa i uprave, sazvati sjednicu te hoće li to učiniti u zakonskom roku, kakao Ministarstvo i nalaže?

Na isto pitanje, predsjednik Gradskog vijeća, Marin Klanac, odbio je pričati na ovu temu, a iz Grada nam je stigao odgovor sljedećeg sadržaja, i bez potpisa:

- Dobili smo dopis od Ministarstva pravosuđa i uprave vezano za zahtjev za sazivanje sjednice Gradskog vijeća te ćemo se u primjerenom roku na dopis očitovati sa svim relevantnim činjenicama vezanim za ovaj slučaj.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)