Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

“Ekonomska škola” sanja svoju zgradu

Autor:

11.09.2008. 22:00
“Ekonomska škola” sanja svoju zgradu

Foto: Vedran SITNICA



Promjene u organizaciji same škole koje bih ja, ako ostanem na mjestu ravnateljice pokušala uvesti vezane su, prije svega, za konačno uvođenje kabinetskog tipa nastave, kazala je Opačić, napomenuvši da je ova zadarska škola danas među posljednjim školama koje još nemaju takav tip nastave
Zadarska Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola odnedavno je pod vodstvom nove ravnateljice, odnosno Zrinke Dobre-Opačić, koja je, iako za sad tek na mjestu vršiteljice dužnosti, zamijenila Anitu Peričić, dugogodišnju ravnateljicu ove zadarske škole.
Nakon što je dosadašnja ravnateljica umirovljena, a Školski odbor donio odluku, Zrinka Dobra-Opačić 17. srpnja postavljena je na mjesto v.d. ravnateljice Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole.
Kako i sama pojašnjava, odluka Školskog odbora je probni rad na šest mjeseci, što znači da će posao v.d. ravnateljice obavljati do 17. siječnja 2009. godine, nakon čega će biti donesena odluka o tome hoće li se njen mandat produžiti i na godinu dana, odnosno sve do 17. srpnja 2009. godine.
Nedostatak prostora
Naime, Zrinka Dobra-Opačić profesorica je hrvatskog jezika, a u ovoj je zadarskoj školi zaposlena već godinama, točnije još od 1993. godine, od kada je prošla različite dužnosti. Upravo to dovoljno govori koliko je dobro upućena u organizaciju škole te itekako opravdava izbor Školskog odbora o njenom imenovanju na mjesto ravnateljice škole.
– U školi radim već 15 godina, a za to vrijeme predavala sam hrvatski jezik, radila sam i kao knjižničarka, bila sam voditeljica smjene, a neko vrijeme sam obnašala i dužnost predsjednice Školskog odbora, tako da mi organizacija škole uistinu nije nepoznanica, kazala je Opačić, istaknuvši da je, s obzirom da još ne zna kakva je njena sudbina što se tiče ravnateljice Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, prerano govoriti o njenim konkretnim planovima i viziji o daljnjem radu škole.
Kako sama pojašnjava, svaki početak školske godine uvijek je najteži, a osobito ove godine kada je došlo do uvođenja novih odredbi Zakona o srednjem školstvu.
– S obzirom na promjenu Zakona, potrebno je promijeniti Ustav škole te isto tako formirati školski odbor. Promjene u organizaciji same škole koje bih ja, ako ostanem na mjestu ravnateljice, naravno, pokušala uvesti vezane su, prije svega, za konačno uvođenje kabinetskog tipa nastave, kazala je Opačić, napomenuvši da je ova zadarska škola danas među posljednjima koje još nemaju takav tip nastave.
Kao glavni razlog tome v.d. ravnateljice ističe skučeni prostor za rad, gdje je ukupno 27 razrednih odjeljenja, raspolaže s tek 14 učionica i sportskom dvoranom, radi u dvije smjene, a uza sve to školu dijeli s Hotelijersko-turističkom i ugostiteljskom.
Poznato je, također, da Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola vrši i obrazovanje odraslih i to za zanimanje komercijalist i ekonomist, što dodatno pojačava potrebu za širenjem.
Natjecanja i uspjesi
– Za sada kabinetskom tipu nastave podliježe samo informatika, kompjutorska daktilografija te nekoliko predmeta iz ekonomske grupe, dok se svi ostali satovi izvode u učionicama. Prvi korak bi, naravno, bio opremiti učionice potrebnom opremom, odnosno računalima, projektorima, TV prijamnicima i ostalim neophodnim tehničkim pomagalima. Ono što je također neophodno je suglasnost ostalih nastavnika, a sudeći prema njihovim mišljenjima i komentarima, mislim da su itekako zainteresirani i da u tom smislu neće biti problema, napominje Opačić te ističe da eventualna realizacija tih planova ovisi o njenom ostanku na mjestu ravnateljice škole, a u tom slučaju realizacija bi uslijedila tek iduće godine.
Cilj joj je, naravno, dobrobit učenika, ali i osiguranje prostora u kojem će se i svi djelatnici škole ugodnije osjećati.
– Nadam se da će Zadarska županija, ali i država u dogledno vrijeme pokazati sluh za naše potrebe te da će škola uskoro osvanuti u samostalnoj zgradi i biti na ponos svome gradu, kao što je bila i do sad, kazala je Opačić, podsjetivši tako na brojna natjecanja u kojima učenici ove škole sudjeluju redovito ubirući izvanredne rezultate, a s kojima ima namjeru nastaviti.
Riječ je, naime, o natjecanju iz knjigovodstva s bilanciranjem, natjecanju poslovnih tajnika, upravnih referenata, prodavača, geografije, vježbeničkih tvrtki, potom grupe mladeži Crvenog križa koja je vrlo uspješna na natjecanjima iz prve pomoći, ali i brojnih sportskih natjecanja i drugih.
Tako je Marko Škara, prošlogodišnji maturant ove škole, na državnom natjecanju iz knjigovodstva s bilanciranjem osvojio prvo mjesto te iduće državno natjecanje, koje će se održati u travnju 2009. godine, doveo u zadarsku Ekonomsko-birotehničku i trgovačku školu.
– U travnju nas očekuje organizacija državnog natjecanja što zahtijeva veliki posao kako bi škola bila što bolji domaćin svim sudionicima i gostima, kazala je Opačić koja je i sama u povjerenstvu ovog natjecanja, istaknuvši da je škola i prijašnjih godina bila domaćin sličnim događajima pa već imaju iskustva s ovakvim organizacijama.