Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Film o zadarskom doprinosu Domovinskom ratu

Autor: Siniša Klarica

11.09.2008. 22:00
Film o zadarskom doprinosu Domovinskom ratu

Foto: Siniša KLARICA



Autor Nenad Šestić u suradnji s udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, realizirao je film o sudjelovanju zadarskih postrojba i branitelja u Domovinskom ratu. Naglasak je stavljen na ratne operacije 1991. i 1992. i akciju Maslenica, a u drugom dijelu filma Šestić se dotiče njihovog sudjelovanja u oslobodilačkoj operaciji Oluja i kasnije
Ovih dana završeno je snimanje dokumentarnog filma Pobjednici. Autor Nenad Šestić u suradnji s udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, realizirao je film o sudjelovanju zadarskih postrojba i branitelja u Domovinskom ratu. Naglasak je stavljen na ratne operacije 1991. i 1992. i akciju Maslenica, a u drugom dijelu filma Šestić se dotiče njihovog sudjelovanja u oslobodilačkoj operaciji Oluja i kasnije, sve do akcije Maestral. Rezultat je prilično dojmljiv uradak napravljen u maniri dokumentaraca u trajanju do 45 minuta kakvi se pojavljuju na specijaliziranim TV-kanalima Discovery ili History Channel. Njegova realizacija, priznaje autor bila je iznimno teška.
–  Najprije je kasnila koordinacija udruga pa se zbog toga nije moglo ići na prikupljanje sredstava iz proračuna jedinica lokalne samouprave. Sve izjave protagonista ratnih događanja, ukupno više od šest sati sirovog materijala snimljene su krajem svibnja i početkom lipnja, ali je problem bila suradnja s MORH-om, rekao je Šestić.
Zbog birokracije, Šestić je dugo morao čekati najprije na dozvolu snimanja igranih scena u kojima se koriste scenografija i rekviziti MORH-a. Zatim su morale prispjeti posebne dozvole za razgovor s onim sudionicima koji su još uvijek djelatne vojen osobe. Iako je za svakog sugovornika bio napisan poseban sinopsis s pitanjima vezanim uz sasvim konkretan događaj, mnogima od njih je to bio prvi susret s kamerom, pa se i tu moralo odstupati od zacrtane matrice. Bez obzira na to, filmom se gledatelj brzo kreće kroz povijesne događaje neposredno prije, pa sve do kraja Domovinskog rata.
–  I kad su sve dozvole konačno stigle, stigle su u vrijeme proslave obljetnice Oluje, što je proizvelo novo kašnjenje. Znam da ima zamjerki u igranim scenama. Snimale su se ljeti, a radnja se odigrava zimi. Ima tu i tamo preglumljavanja i neuvjerljivosti pa sve nekako baca na humor, ali film je namijenjen prije svega mladima i djeci pa taj jedan mali otklon od prikaza vrlo ozbiljnih političkih i ratnih događanja ispao je prihvatljiv. Baš zbog toga što je namjenjen i djeci, u filmu nismo koristili materijale koji bi sasvim plastično prikazali ratne strahote, dodao je Šestić.
Toj prihvatljivosti doprinijela je i 3D animacija Slavena Polića. Slaven Polić je to napravio u maniri najboljih takvih uradaka koji se vide u stranim produkcijama. Vrlo komplicirana vojna situacija u Zadarskom zaleđu, namjere neprijatelja i obrana, te oslobodilačke akcije, prikazane su razumljivom animacijom što svim izrečenim izjavama daje posebnu težinu. Zbog toga je skupljeni materijal postao prvorazredna građa jer autor, prikazujući konkretne događaje, razgovara s njihovim protagonistima, a ne promatračima iz treće ruke. Doduše, već sad pristižu i drugačija viđenja, što samo pomaže kontraverznoj raspravi o istini o Domovinskom ratu na zadarskom području. Nažalost, u filmu nema zapovjednika specijalne policije.
– U filmu, osobito u prvom dijelu koji opisuje napad na Jasenice, imamo izjave pripadnika specijalne policije koja je uz ostale redarstvenike prva prihvatila udar velikosrpske agresije. Svim zapovjednicima poslane su zamolbe za sudjelovanjem, za one koji su još u aktvnoj službi prispjele su i neophodne dozvole, ali nažalost njihovog svjedočanstva nema. Zašto je to ispalo tako, u to ja ne bih ulazio, kazivao je Nenad Šestić.
Iako film nije sasvim završen, pa niti financijski „zaokružen”, namjera je autora prikazati ga početkom listopada za Dan obrane Zadra. Pobjednici su, po Šestićevoj želji, svojevrsna pilot epizoda budućeg serijala o Domovinskom ratu za kojeg bi se prikupljala građa koja bi trebala biti pohranjena u budućem Memorijalno-dokumentacijskom središtu baš u Zadru.
– I u ovom filmu vidi se koliko su doprinos Zadrani, pa naši otočani i ljudi iz zaleđa dali stvaranju neovisne Hrvatske. To potpuno razbija tvrdnje o „bježigradu”, a samo podatak da je 1991. u obranu Zadra bilo uključeno 8.500 hrvatskih vojnika i branitelja, dovoljno govori, rekao je na kraju našeg razgovora Nenad Šestić.