Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Iva napokon dobiva lijek

Autor:

11.09.2008. 22:00
Iva napokon dobiva lijek

Foto: dnevnik.hr



Do mlade Zadranka Ive Prenđe, oboljele od rijetke bolesti naziva paroksizmalna noćna hemoglobinurija  ili PNH,  konačno je stigla vijest koju priželjkuje već mjesecima, a koja za nju i njenu obitelj uistinu život znači.
Naime, nakon višemjesečne borbe s hrvatskim zdravstvom Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi obavijestilo je obitelj Prenđa o odobrenju spasonosnog lijeka pod nazivom eculisumab koji košta čak dva milijuna kuna, a koji jedini može spriječiti daljnji razvoj Ivine bolesti, odnosno potpuno uništenje koštane srži koje joj je prijetilo.
– Danas, u popodnevnim satima, nas je nazvala glasnogovornica Ministarstva te nas obavijestila da će lijek u ponedjeljak stići na listu HZZO-a, te da ga za dva do tri tjedna možemo podići i da Iva može započeti s terapijom. Neizmjerno smo sretni i zahvalni ministru na potpori, a Ivinu sreću ne mogu opisati, kazala je Ivina majka Gordana ne skrivajući beskrajno zadovoljstvo kojim ju je poziv obuzeo, te napomenula kako najveće zadovoljstvo predstavlja Ivina radost i ponovna volja, želja i snaga koju je ova vijest u njoj potaknula.
Podsjetimo, također, kako dvadesetsedmogodišnja Iva od ove rijetke bolesti boluje posljednjih šest godina, a osim nje u Hrvatskoj su od iste bolesti oboljele još dvije osobe, no za razliku od Ivinog, njihovo je stanje pod kontrolom.
Njena bolest podrazumijeva uništenje trombocita i propadanje koštane srži, od čega su Ivu do sada spašavale samo učestale transfuzije, dok bilo kakav drugi oblik terapije koji bi spriječio razvoj bolesti ne postoji, a niti transplatacija koštane srži nije moguća. S obzirom da česte transfuzije krvi dovode do gomilanja željeza koje može dovesti do uništenja ostalih unutarnjih organa, Ivi je bio potreban i lijek ex-Jade koji bi kontrolirao razinu željeza. Poznato je stoga kako je nakon medijske bure švicarska tvrtka Novardis donirala sredstva u iznosu od 15.000 kuna za spomenuti lijek te tako pridonijela poboljšanju Ivinog zdravstvenog stanja.
Podsjetimo stoga kako se još u lipnju ove godine, Ministarsvo izjasnilo kako će se pobrinuti da već do rujna svim bolesnicima od karcinoma i sličnih neizlječivih bolesti odobri skupe, a njima prijeko potrebne lijekove. No, kada su 1. rujna Ivu pozvali na KBC Rebro, ona se ponadala da je riječ o konačnom završetku borbe, no tada su uslijedile razočaravajuće vijesti o tome kako je Ministarstvo učinilo sve te da je lijek ipak nemoguće odobriti.
Ni Iva niti njena majka, koja sve ovo vrijeme mukotrpno borila za svoju kćer, unatoč tadašnjoj bolnoj spoznaji o tome kako samo bogati mogu živjeti, ipak nisu gubile nadu, a vijest je ponovno pokazala kako se vječno postojanje nade i vjere u život ipak isplati.