Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Jedriličari koji vole otoke

Autor: Katarina Belić

11.09.2008. 22:00
Jedriličari koji vole otoke

Foto: Adam VIDAS



Prihod ostvaren od priloga sudionika natjecanja donirat će se za materijalnu pomoć, promicanje i unaprjeđenje kulturnog i društvenog života na zadarskim otocima, točnije u mjestima Sali, Kali i Preko, najavljuje Damir Dekorti, jedan od članova organizacijskog odbora
Jučer ujutro ispred marine Preko startala je 11. tradicionalna Međunarodna jedriličarska Rotary regata. Okupljanje više od 130 članova Rotary klubova iz Austrije, Mađarske, SAD-a, Slovenije i Hrvatske, započelo je večer prije u Preku na otoku Ugljanu, odakle se zaputilo 28 brodova sa po četiri do pet članova na cjelodnevno jedrenje u dva plova po Zadarskom i Srednjem kanalu.
Prvi cilj je dolazak u Sali gdje je predviđeno noćenje, a nakon toga jedriličari se vraćaju do Marine Preko gdje je i konačni cilj regate i gdje se proglašava pobjednik.
Natjecatelji se bore za naslov pobjednika u nekoliko jedriličarskih kategorija. Dio posade se natječe u istim modelima brodova, a ostatak u različitim krstašima raspoređenim u tri natjecateljske skupine prema tehničkim obilježjima.
 – Iako ove regate traju već 11 godina najljepši dio same plovidbe je zajedničko druženje, zabava kao i promidžba Zadra i zadarskog arhipelaga. Osim toga ova regata ima i svoju humanitarnu komponentu. Naime, prihod ostvaren od priloga sudionika natjecanja donirat će se za materijalnu pomoć, promicanje i unaprjeđenje kulturnog i društvenog života na zadarskim otocima, točnije u mjestima Sali, Kali i Preko. Posebno zanimljivo će biti i slavlje koje slijedi nakon dolaska na cilj kao i proglašenje pobjednika, podjela pehara, diploma i zahvalnica, najavljuje Damir Dekorti, jedan od članova organizacijskog odbora.
I doista, slika koju su stvorile jedrilice zalepršavši bijelim “krilima” na morskoj površini bila je prekrasna kao što je prekrasna, plemenita i humana namjera sudionika da druženje i prezentaciju zadarskog arhipelaga pretvore u još jedan korak naprijed prema kulturnom, društvenom i gospodarskom oživljavanju otoka.