Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

“Mara” se vratila u Fošu

Autor: Elza Radulić-Toman

11.09.2008. 22:00
“Mara” se vratila u Fošu

Foto: Vedran SITNICA



Zasad je “Mara” u prilično dobrom stanju, može samostalno ploviti, ali, ako dođu, primjerice jače kiše i ne bude se voda iz broda redovno izlijevala, moglo bi se ponovno dogoditi da brod potone
Nakon tjedan dana koliko su trajali radovi na njegovu osposobljavanju jučer je brod “Mara” otegljen natrag, na svoj vez u lučici Foši. To je sedammetarski drveni brod koji je, kako se sjećaju Zadrani, prije nekih dvanaest dana potopljen sam od sebe uz rivu u Foši, gdje je dugo godina na vezu i odakle se nije isto tako dugo godina ni pomaknuo. Njegov vlasnik Zadranin Ivan Tomasović gotovo ga je zaboravio, nije baš vodio brigu o ovome nekad poželjnom i vrijednom brodu, a nakon što su ga predstavnici Obala i lučica ovih dana upozorili, kazao je da je bolestan i da nema novca. Ipak je potpisao izjavu kojom je pristao da se brod otegli na Vitrenjak i osposobi za samostalno održavanje na površini, što je, naravno, povezano i s troškovima. Naravno, račun će se podnijeti vlasniku broda.
Podsjetimo da je brod ZD 228 potonuo i tom prilikom pustio nešto nafte, što su odmah očistili radnici Ciklona, potom su ga ronioci uz pomoć balona postavili na površinu, ispumpali, stručnjaci su ga pregledali i ustvrdili da se uz održavanje balonima ipak može otegliti do Vitrenjaka. Tamo je brod dobro pregledan i vidjelo se da je u cijelosti dosta truo, da su mu madiri naprosto gnjili, uglavnom je pokrpan, više ne propušta more, dali su mu koper i pustili ga u more. Zasad je, kako saznajemo u tvrtki Obala i lučice koja je vodila ovaj posao, “Mara” u prilično sigurnom stanju, može samostalno ploviti, ali, ako dođu, primjerice jače kiše i ne bude se voda iz broda redovno izlijevala, moglo bi se ponovno dogoditi da brod potone.
Vlasnik ovoga broda nije poduže vrijeme niti plaćao vez, što znači da su se troškovi povećali pa ako ne bude sada namirio sve dugove, najvjerojatnije će njegova nekad lijepa “Mara” dospjeti na sud.