Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Monografija o povijesti predškolskog odgoja

Autor: Jelica Farkaš

11.09.2008. 22:00
Monografija o povijesti predškolskog odgoja

Foto: Jelica FARKAŠ



U prostorijama caffe bara ‘Carpy More’ u Biogradu na moru preksinoć je promovirana Spomen knjiga “66 godina rada dječjeg vrtića Biograd”. Autorica ovog vrijednog izdanja je Marica Tolić, dugogodišnja odgajateljica biogradskog vrtića, a o njezinom djelu i njoj samoj govorio je lektor spomenutog izdanja profesor Božo Došen.
– Ova Spomen knjiga odgajateljice u mirovini Marice Tolić rezultat je dugogodišnjeg truda autorice, koja je gotovo cijeli svoj radni vijek odgajala biogradske predškolce. Tekst o povijesti vrtića, životopisi ravnatelja, te ostali vrijedni pisani materijal sa brojnim fotografijama, generacija predškolaca, jamstvo su rada odgajateljice koja svome gradu i njegovom pučanstvu ostavlja u zalog vrijedan pisani i foto materijal. Ova monografija autorice, popularno zvane teta Marica, svjedoči o povijesti onih koji su prošli ovom biogradskom predškolskom ustanovom, u kojoj je ova uzorna odgajateljica, radeći i skrbeći o našoj najmlađoj generaciji, dala i dio sebe, kazao je uz ostalo Božo Došen.
Sama autorica uzbuđena zbog konačne realizacije projekta na kome je, kako kaže, radila nekoliko godina, jedva se zahvalila nazočnima od uzbuđenja i suza. Dakako radosnica i to dijelom zbog obavljenog posla, a dijelom zbog lijepih riječi njezinih gostiju, kolegica te brojnih uzvanika od kojih su mnogi bili i njezini učenici, odnosno polaznici biogradskog vrtića u kome je i ona sama provela svoj gotovo čitavi radni vijek.
– Oduvijek sam željela stvoriti nešto što bi Dječjem vrtiću mogla ostaviti kao baštinu, uspomenu na mene i vrijeme koje sam provela u ovoj predškolskoj ustanovi. Na samu ideju o Spomen knjizi došla sam prebirući stare fotografije i albume koje smo mi u vrtiću sami izrađivali. Posebno me zaintrigirao ciklus dječjih fotografija pod nazivom “To sam ja”.
Nasmiješena dječja lica bila su dovoljan poticaj ovoj ženi punoj energije, da se uhvati ukoštac sa velikim i zahtjevnim poslom. Marljivo je prikupljala materijal, slike, dokumente, pozvonila na mnoga vrata, roditelja, gradskih ustanova, izdavača i tko zna gdje sve ne dok se ova zamisao nije u konačnici ostvarila. Danas kada je Spomen knjiga predstavljena javnosti vidljivo je da ona predstavlja zanimljiv pisani i slikovni materijal ove predškolske ustanove u gradu Biogradu. Jer, na preko 200 stranica predstavljena je povijest vrtića od davne 1940. godine, kada u gradu započinje prvo takozvano dječje zabavište. Nakon toga redaju se podatci o povijesti vrtića, fotografije po pedagoškim godinama, rad vrtića u Domovinskom ratu, službenim priznanjima ustanovi i njezinim djelatnicama, a sve to dokumentirano te popraćeno s nizom fotografija, a sa kojima su većim dijelom predstavljeni i brojni nastupi mališana na različitim prigodnim nastupima. Dječji crteži daju knjizi posebnu draž kao i “velike misli malih Biograđana”, od kojih su neki našli svoje mjesto i u ovoj Spomen knjizi.