Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Supstitucijskim terapijama liječi se 436 ovisnika

Autor: Teuta Babajko Jamičić

11.09.2008. 22:00
Supstitucijskim terapijama liječi se 436 ovisnika


Služba za prevenciju ovisnosti ima 1.250 registriranih ovisnika, od kojih je 436 aktivnih ovisnika koji su na tretmanu liječenja supstitucijskim terapijama. O zdravstvenom stanju ostalih s evidencijske liste nemoguće je sa sigurnošću govoriti, mada je među njima i veliki broj izliječenih osoba, točnije apstinenata
Zadarska županija, koja je na drugom mjestu u Hrvatskoj po broju registriranih ovisnika o opojnim drogama, odmah iza Istarske županije, trenutačno ima 436 aktivnih ovisnika koji su na tretmanu liječenja supstitucijskim terapijama. Naime, to su najnoviji podaci iz Službe za prevenciju ovisnosti u Zadru, gdje je do sada registrirano 1.250 ovisnika, među kojima je i znatan broj apstinenata, odnosno izliječenih osoba budući da je riječ o evidenciji koja datira još iz vremena kada su se ovisnici registrirali u zadarskoj Općoj bolnici.
Bez pomaka
Podsjetimo, do 1998. godine evidencija ovisnika vodila se u zadarskoj Općoj bolnici, nakon čega je Služba, tadašnji Centar za prevenciju i liječenje ovisnosti, preuzeo njihove kartone i nastavio s registracijom novih ovisnika. Tako danas Služba za prevenciju ovisnosti ima 1.250 registriranih ovisnika, od kojih je 436 aktivnih ovisnika koji su na tretmanu liječenja supstitucijskim terapijama. O zdravstvenom stanju ostalih s evidencijske liste, nemoguće je sa sigurnošću govoriti, mada je među njima i veliki broj izliječenih osoba, točnije apstinenata koji više ne uzimaju drogu.
Prema riječima dr. Marije Pupić-Bakrač iz Službe za prevenciju ovisnosti, od početka 2008. godine do danas u Zadarskoj županiji registrirano je 47 novih ovisnika i konzumenata. Među njima, navodi dr. Pupić-Bakrač, 32 su novoregistrirana ovisnika o opijatima, uglavnom heroinu, dok su ostali, njih 15, konzumenti marihuane, hašiša, amfetamina, ecstasyja…
– Kako smo prošle godine imali 50 novoregistriranih ovisnika o opojnim drogama, a u prvih osam mjeseci ove godine njih 32, za očekivati je da ćemo do kraja 2008. dostići prošlogodišnje brojke. Naime, posljednjih godina, što se tiče novoregistriranih ovisnika, brojke su manje-više jednake, tako da bitnih pomaka nema, govori dr. Pupić-Bakrač te pojašnjava da se jedini vidljivi pomaci odnose na konzumente marihuane, hašiša…, odnosno kanabinoida, kojih je u prvih osam mjeseci ove godine, registrirano nešto manje nego lani u istom razdoblju.
Gledajući prema spolu, kako kaže dr. Pupić-Bakrač, među ovisnicima je još daleko više muškaraca nego žena. Tako omjer muškaraca i žena u ovisničkoj populaciji iznosi 80:20 te se posljednjih godina bitno ne mijenja već ostaje uglavnom isti.
Trećina na subutexu
– Brojčani podaci vezani za ovisničku populaciju u Zadarskoj županiji posljednjih godina nisu se bitno mijenjali. O tome najbolje govore podaci o aktivnim ovisnicima koji se liječe supstitucijskim terapijama, koji su, u odnosu na prošlu godinu, gotovo nepromijenjeni. Naime, trenutačno na liječenju supstitucijskim terapijama imamo 436 aktivnih ovisnika, koliko ih je bilo i na kraju prošle godine, kaže dr. Pupić-Bakrač te podsjeća da ovisnici, koji su na tretmanu liječenja, supstitucijsku terapiju više ne dobivaju u Službi za prevenciju ovisnosti, nego je u posljednje dvije godine podižu kod izabranih liječnika obiteljske medicine.
Što se tiče liječenja supstitucijskim terapijama, dr. Pupić-Bakrač navodi da dvije trećine zadarskih ovisnika uzima metadon, a jedna trećina njih subutex, koji je odnedavno dostupan i u obliku tableta od 8 miligrama.
– Iako se posljednjih godina subutex spominje kao prvi izbor u liječenju ovisnosti, još se mnogo više ovisnika odlučuje na supstitucijsku terapiju metadonom. Za razliku od metadona, koji omogućava malverzacije s heroinom i kod kojeg ovisnik pada u nekontrolirana ponašanja, subutex daje jednu bistrinu i ostavlja mozak, uvjetno rečeno, čistim, tako da ovisnici nisu usporeni niti pospani, nego mogu normalno živjeti, govori dr. Pupić-Bakrač, zaključujući da subutex treba znati uzimati te je kao takav namijenjen samo onim ovisnicima koji su odlučni u liječenju supstitucijskom terapijom.