Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Biogradu boravi još tri tisuće gostiju

Autor: Jelica Farkaš

11.09.2008. 22:00
U Biogradu boravi još tri tisuće gostiju


U osam mjeseci ove godine u gradu Biogradu evidentirano je ukupno 115.000 posjetitelja, a koji su u tom razdoblju ostvarili 696.202 noćenja
Lagano opadanje broja gostiju kao i ranijih godina u ovo vrijeme nagovještava kraj špice turističke sezone, te dolazak drugačije strukture gostiju koji će i u nadolazećem razdoblju puniti dio smještajnih kapaciteta u gradu Biogradu.
Gosti (ne)odlaze
Poznato je, naime, da zbog početka školske i priprema za početak akademske godine, mnogi napuštaju ljetna odmorišta i ranije nego bi htjeli. Lijepo i iznimno toplo vrijeme koje je ove godine dugo trajalo, ipak je pridonijelo dužem ostanku onih gostiju koji su za to imali mogućnosti. Tako je i brojka od 3.000 gostiju koliko ih još boravi u gradu Biogradu, zadovoljavajuća za ovo doba godine. Kasno ljeto koje obilježavaju nešto niže temperature te znatno manje gužve, pogoduju mnogima pa su i aranžmani turističkih djelatnika i usmjereni na takve skupine gostiju, koje više vole manje gužve pa će takvi turisti u predstojećem razdoblju i boraviti na našem području.
Dosadašnji tijek turističke sezone bio je iznimno dobar i u stalnom laganom porastu. Potvrdio nam je to i prvi čovjek biogradskog turizma Ivo Eškinja, direktor Turističke zajednice Biograda.
– U osam mjeseci ove godine u gradu Biogradu evidentirano je ukupno 115.000 posjetitelja, a koji su u tom razdoblju ostvarili 696.202 noćenja. Najbolje su rezultate postigli biogradski hoteli, gdje je u njih devet boravilo 32.789 posjetitelja, što je najveći broj posjetitelja, no oni su ukupno ostvarili 148.404 noćenja. Drugi po broju posjetitelja su kampovi koji su imali 24.795 posjetitelja, no ostvarili su najveći broj noćenja od 187.375. Iza njih su dobro popunjeni kapaciteti privatnog smještaja koji su u proteklih osam mjeseci imali 23.589 posjetitelja i 178.868 ostvarenih noćenja. Jedna od turističkih djelatnosti koja standardno dobro posluje je svakako i nautička. Nautičari su i ovoga ljeta u dvije biogradske marine i čarteru zabilježili brojku od 29.488 posjetitelja i 112.974 noćenja. Slabije su bili popunjeni kapaciteti turističkih naselja vikendica i odmarališta kojih je na ovom području i vrlo mali broj. Iznimno smo zadovoljni s dosadašnjim tijekom ovogodišnje turističke sezone, zaključuje Ivo Eškinja, dodajući kako je ukupan rast u proteklom osmomjesečnom razdoblju 4% što je izuzetan rezultat.
Bez Crvene luke
Ako se uzme u obzir da je Biograd ovoga ljeta radio bez kapaciteta Crvene luke, koja nije bila u funkciji, onda se rezultati trebaju prihvatiti kao dosta bolji.
– Turističko naselje raspolagalo je s oko 700 ležajeva, a što je u ukupnom turističkom prometu grada Biograda predstavljalo značajnu brojku. Kada bismo ostvarenim rezultatima, primjerice dodali ostvarenja koja bi realno ostvarilo ovo turističko naselje, brojka porasta prešla bi 9%, kazao je Eškinja.
S pravom se može govoriti o još jednoj izuzetno dobroj sezoni jer je poanta upravo u tome da je dobar start već u predsezoni označio turističku godinu, a puna, ona takozvana špica sezone sastavni je dio nje i, dakako, njezin glavni dio. Upravo taj kontinuitet koji smo uspjeli postići jamstvo je da smo sve bliže onom željenom nazivu turistička godina, a ne turistička sezona. Uspješna sezona nije ništa neočekivano ako se uzme u obzir sve učinjeno na tom planu, a to nije malo. Uz dobru promidžbu diljem Europe i svijeta Biograd je učinio maksimalne iskorake na uređenju grada, a posebno onom hortikulturnom koje je nekako i najuočljivije. Tu je i kvalitetna signalizacija, uređene ulice, šetnica sadržaji duž nje. Nastojanja da se kulturno-povijesne znamenitosti zaštite, očuvaju i predstave turistima također su veliki doprinos uspješnosti sezone. Kulturno-zabavni i sportski sadržaji i ove su sezone bili raznovrsni i svakodnevno se u gradu događao neki od njih, a ponekad čak i dva na različitim mjestima. Koncerti zabavne i ozbiljne glazbe, diskovečeri, folklorni nastupi i klape samo su dio bogatog sadržaja održanog pod zajedničkim nazivom Biogradsko ljeto, a koje je realizirano uz pomoć Grada, hotelske kuće Ilirije, Pučkog otvorenog učilišta, kao i Zavičajnog muzeja, gdje su organizirane izložbe, te župne crkve u kojoj su se održavali koncerti klasične glazbe. Smatramo da je ova sezona bila dobro pripremljena i odrađena te su rezultati samo potvrda tog stajališta, istaknuo je Eškinja, zaključivši da je dokaz uspješnosti biogradske sezone i to što je Biograd u svojoj županiji po turističkim rezultatima odmah iza Zadra.