Za upaljenu cigaretu u kafiću kazna 1.000 kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
pusenje
Adam VIDAS
Od proljeća u kafićima će se moći pušiti samo na otvorenim terasama

Od idućeg proljeća pušenje će biti zabranjeno u svim javnim prostorima, uključujući i kafiće gdje će se smjeti pušiti samo na otvorenim terasama, dok će se u restoranima morati osigurati posebna prostorija za pušenje u kojoj se ne može naručiti hrana ili piće. Kako je jučer objavio ministar zdravstva, Darko Milinović, Vlada se odlučila na potpunu zakonsku zabranu pušenja, te će takav zakon idućeg tjedna uputiti na GSV, a zatim u saborsku proceduru. Zakon će stupiti na snagu šest mjeseci od donošenja, kako bi se duhanska industrija i ugostitelji prilagodili novim standardima.

Pušenje će, prema novom zakonu, biti zabranjeno u svim odgojnim i obrazovnim ustanovama, uključujući i školska igrališta, u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, te u radnim prostorima. Poslodavci će moći, ako to žele, odrediti poseban prostor za pušenje koji mora imati ventilaciju te udovoljavati građevinskim standardima.

Kazna za pojedince uhvaćene u kršenju zakona iznosit će 1.000 kuna, a za ugostitelje i poslodavce od 10.000 do 20.000 kuna. Poslodavci će biti kažnjeni i ako se utvrdi da nisu upozorili zaposlenike na zabranu pušenja, da su poticali na pušenje, a kazna čeka i ugostitelja u slučaju da ne prijavi gosta koji unatoč zabrani puši u njegovom lokalu.

Ništa od "blažih varijanti"

Ministar Milinović obećava bolju kontrolu primjene zakona od one kakva je danas. Osim sanitarnih inspektora, u kontrolu će se, kaže, uključiti i zdravstveni i prosvjetni inspektori, inspektori rada i državni inspektorat.

Obrazlažući činjenicu da se Vlada ipak odlučila na potpunu zabranu pušenja, iako se proteklih dana govorilo o "blažim varijantama" zabrane, Milinović je kazao da je odluka donesena konsenzusom koalicijskih partnera, te kako konsenzus očekuje i u parlamentu.

- Deset tisuća ljudi godišnje u Hrvatskoj umire od posljedica pušenja, a oko 3.000 osoba umire zbog pasivnog pušenja, što odgovara gradu veličine Gospića. Svakih osam sekundi u svijetu netko umre od bolesti koja je posljedica pušenja. Godišnji troškovi HZZO-a na liječenje pacijenata zbog posljedica pušenja iznose tri milijarde kuna. Vlada je odlučna boriti se protiv ovih brojki - objasnio je Milinović.

Donošenje zakona o zabrani pušenja, ustvrdio je Milinović, obveza je Hrvatske prema EU, i jedno od mjerila koje moramo ispuniti. U mjerilima, međutim, o zakonskoj zabrani pušenja nema ni spomena, već se traži "preuzimanje u nacionalno zakonodavstvo pravne stečevine EZ-a o nadzoru nad duhanom, posebice one koja se odnose na zdravstvena upozorenja, zabranu zavaravajućih opisa proizvoda, te izvještavanje o sastojcima".

Opasno pasivno pušenje

Ministar ističe da "nije bilo pritisaka niti lobiranja protiv takvog zakona", o čemu se nagađalo u javnosti, već kaže da se razmatralo više varijanti, i na kraju odlučilo za potpunu zabranu. Osim rigorozne zabrane pušenja, zakonom se zabranjuje direktno ili indirektno oglašavanje proizvoda koji potiču potrošnju duhanskih proizvoda, a zabranjuje se i sponzoriranje događaja koji mogu utjecati na konzumiranje duhanskih proizvoda.

Obrazlažući odluku o potpunoj zabrani pušenja u kafićima, ministar Milinović naveo je slijedeću računicu: za vrijeme osmosatnog radnog vremena, konobar u kafiću u kojem se puši pasivno "popuši" čak 36 cigareta. Na svake dvije popušene cigarete, nepušači koji udišu dim pasivno popuše po jednu cigaretu, što povećava rizik od srčanog udara za 25 posto, a od zloćudnih bolesti za čak 35 posto. Pasivnom je pušenju izloženo i 92 posto djece do 15 godina.

- Kad bi se iskašljao katran od dnevne količine cigareta popušenih u Hrvatskoj, moglo bi se svaki dan asfaltirati 400 metara ceste - ilustrirao je Milinović, te naglasio kako potpunu zabranu pušenja podržava dvije trećine Hrvata, odnosno nepušački dio populacije. Statistike, naime, kažu, da u Hrvatskoj puši 32 posto odraslih.

SDP za, Ceh ugostitelja protiv zakona

SDP će podržati zabranu pušenja u svim javnim prostorima, jer je stajalište stranke da se podrže svi zakoni koji poboljšavaju zdravlje naših građana, izjavio je saborski zastupnik SDP-a Rajko Ostojić.  "Zabrana pušenja već postoji u zemljama EU-a, a 20-godišnje iskustvo pojednih zemalja pokazalo je da je zabrana pušenja dovela do značajnog pada pojavnosti nekih bolesti, dok su pojedine bolesti potpuno nestale", kaže Ostojić. Dodaje kako Hrvatsku na to obvezuje i Konvencija o nadzoru nad duhanom, koju je potpisala sadašnja Vlada a koja će uskoro stupiti na snagu.

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) priopćio je jučer da je neugodno iznenađen najavom ministra Darka Milinovića. "Izjava nas je zatekla, tim više jer smo tijekom proteklih mjeseci u konstruktivnim razgovorima s predlagačem Zakona postigli realne i prihvatljive zaključke", istaknuo je predsjednik Ceha Vili Šaina. Ceh traži da ugostiteljski objekti do 50 četvornih metara u kojima se služe samo pića, mogu izabrati žele li biti pušački ili nepušački. Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a također predlaže odgodu primjene tog zakona.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno