Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zebić: Ne pobijedimo li Croatiju, razmislit ću o svojoj poziciji

Autor: Šime Ćurko

11.09.2008. 22:00
Zebić: Ne pobijedimo li Croatiju, razmislit ću o svojoj poziciji


Na Stanovima Zebić i dalje uživa podršku, bod osvojen u šest kola brzo će mu se zaboraviti pobijedi li Zadar Croatiju, u suprotnom može biti, kako je to Zebić nedavno izjavio – svašta
Dalibor Zebić, najmlađi trener Prve HNL, na najvećem je ispitu u svojoj kratkoj karijeri na klupi. I to baš protiv Ljupka Petrovića, najstarijeg trenera Prve HNL, čovjeka koji je prije nego što je Zebić uopće zakoračio u seniorski nogomet doveo Crvenu zvezdu na krov Europe. Klasičan dvoboj trenerske mladosti i poleta protiv iskustva, vjerojatno i značajne doze racionalnosti. Na Stanovima Zebić i dalje uživa podršku, bod osvojen u šest kola brzo će mu se zaboraviti pobijedi li Zadar Croatiju, u suprotnom može biti, kako je to Zebić nedavno izjavio – svašta. Iako nijednom treneru u Hrvatskoj nije lako kad mu momčad uđe u sezonu kako je to napravio Zadar ove godine, Zebić prije dolaska Sesvećana pokazuje toliku mirnoću da čovjek ne bi ni pomislio u koliko teškoj situaciji mu je momčad. Ne vjerujemo da je to “blef”, prije je riječ o činjenici da je splitski stručnjak, koji se kao igrač i trener afirmirao na Stanovima, od prvog trenutka otkada je preuzeo Zadar svjestan da nakon svake utakmice može biti – svašta.
– Ako klub procijeni da sam ja problem onda problema nema – šablonska je Zebićeva izjava, ali isto tako i vrlo jasna. Upitan što ako Zadar ne pobijedi ni Croatiju, Zebić kaže:
– U klubu su prema meni jako korektni, iako su nam rezultati loši, na mene nije bilo nikakvog pritiska i imam punu podršku. No, svjestan sam, u slučaju da protiv Sesvećana ostanemo bez tri boda, i ja moram reagirati. Ne pobijedimo li ozbiljno ću razmisliti o mojoj poziciji jer tada bi se nešto moralo mijenjati, a momčad koju imamo više promijeniti ne možemo.
No, i do sada je mladi stručnjak, koji još uvijek nema licenciju za trenera prve momčadi, bio u teškim iskušenjima pa je izdržao. Evo samo nekih situacija u kojima je Zebićeva pozicija prvog trenera bila pod povećalom.
Travanj 2006.
Nakon samo pet utakmica, u kojima je bio pomoćnik Predragu Juriću, Zebić je dobio u ruke gubitničku momčad koja se našla pred ispadanjem iz Druge lige. Mnogi su mu tada davali nekoliko utakmica, činilo se da je riječ tek o prijelaznom rješenju, sličnom čestim angažiranjima Jakova Pinčića, “dežurnog trenera”. Zebić je, međutim, počeo sjajno. Najprije je na premijeri isprašio Mosor 5:0 i u sedam utakmica na klupi sa Zadrom ostvario šest pobjeda uz jedan poraz (Solin). Dvojba potom nije bilo, Zebiću je povjerena momčad i za sljedeću sezonu.
Zima 2007.
Zadar je nakon jeseni imao šest bodova zaostatka za vodećim i prilično neuvjerljivu igru koja nije ostavljala puno nade da se u proljeće može uhvatiti prvo ili eventualno drugo mjesto. Iako je na raspolaganju imao niz igrača s prvoligaškim iskustvom, Zebićev Zadar iz te polusezone nikoga nije impresionirao. Zebićeva se pozicija opasno zaljuljala, govorilo se da nema dovoljno iskustva… Nisu rijetki koji su smatrali da će na Stanovima postati bivši kod prvog proljetnog kiksa. Kiks se dogodio, Zadar je nakon serije uspjeha izgubio 3:0 u Belišću i na taj način izgubio prvo mjesto, no o novom treneru se nije (službeno) razmišljalo. Drugo mjesto donijelo je kvalifikacije s Pulom i sjajan Zebićev uradak. Zadar je pomeo Puljane, a Zebić je u uzvratu u Puli pokazao da ima trenersku žicu. Kad mu je momčad potonula nakon ranog vodstva Puljana napravio je pravi incident sa zadržavanjem lopte, što je donijelo niz protesta domaćih, ali i buđenje Zadrana koji su brzo izjednačili i zadarskih 3:0 za Puljane je bilo nedostižno.
Ljeto 2007.
Je li Zebić dovoljno dobar trener za Prvu HNL, bilo je pitanje ljeta 2007. Rezultati su donijeli odgovor, a ključna je bila 3:0 pobjeda protiv Intera u četvrtom kolu nakon nešto skromnijeg početka. Problemi su nastali nakon sedam utakmica bez pobjede. Tada je 4:0 s Međimurjem sve vratilo na početne položaje. Nakon toga sve je išlo bez greške, sve do tragedije Hrvoja Ćustića.


Ulazi Ljubičić, Mitrović jedini napadač
Dolazak tri nova igrača u odnosu na posljednju utakmicu s Interom, kojima će se za Cibaliju pridružiti i Mario Matanović, moguće i Vladimir Sladojević, očekivano će donijeti promjene u prvoj momčadi.
– Ljubičić će sigurno početi na zadnjem veznom. Nema Parmakovića zbog tri žuta kartona, a trenutačno razmišljam je li na njegovom mjestu bolje zaigrati s Krunešom ili Šiklićem. Dvojba je i lijevi bok, odnosno Parmaković ili Gregov. Igrat ćemo s jednim napadačem i to Mitrovićem, a iza njega bit će Tomasov, Župan i Surać. Na golu ostaje Ježina – kaže Zebić koji je osim Parmakovića ostao i bez nedovoljno oporavljenog Terkeša te Milina koji, kako kaže Zebić, ima problema s istegnućem stražnje lože.


Zebić u Zadru
2005./06. Druga liga: 6 pobjeda, 1 poraz
2006./07. Druga liga: 20 pobjeda, 5 poraza, 5 neriješenih
Kvalifikacije: 2 pobjede
Kup: 1 poraz
2007./08. Prva liga: 11 pobjeda, 7 neriješenih, 15 poraza
Kup: 1 poraz
2008./09. Prva liga: 5 poraza, 1 neriješeni