Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Bilić: Poraz nas je pogodio, ali nismo pali

Autor: Davor Petrović

11.09.2009. 22:00
Bilić: Poraz nas je pogodio, ali nismo pali

Foto: FAH



Paradoks cijele priče je u tome da smo sada u puno boljoj poziciji nego prije Wembleyja. Neodlazak u Južnu Afriku bio bi neuspjeh, ali šanse su nam prilično velike i uvjeren sam da ćemo se u Kazahstanu vratiti na najbolji mogući način – kaže Bilić


Splet okolnosti ovog je petka doveo izbornika hrvatske reprezentacije Slavena Bilića u bizarnu situaciju. Naime, zbog kasnog leta iz Londona Bilić je redovni sastanak s predstavnicima medija održao s danom zakašnjenja, baš na svoj 41. rođendan, pa se poklopilo da mu uprava hotela Sheraton uruči slavljeničku tortu uoči konferencije za novinare organizirane u povodu najtežeg poraza “kockastih” u povijesti. Apsurdnost trenutka potenciralo je i ispijanje šampanjca u čast slavljenika, koji, uzgred budi rečeno, baš i nije bio ushićen.
– Poraz nas je pogodio, ali nismo pali. Imamo snage i vjere, znamo da ovi igrači mogu ispuniti zacrtani cilj. Siguran sam da ćemo se vratiti već za mjesec dana u Kazahstanu – istaknuo je izbornik.
Zahvaljujući remiju Bjelorusije i Ukrajine u Minsku, više ne postoje kalkulacije o važnosti gol-razlike. Sada je jednadžba krajnje jednostavna, sve je svedeno na dvije utakmice. U slučaju da Ukrajina ne pobijedi Englesku na svom terenu 10. listopada, Hrvatskoj su za drugo mjesto potrebna tri boda na gostovanju kod Kazahstana, zakazanom četiri dana kasnije. Ako Gordi Albion izgubi u Kijevu, priča je gotova, jer Ukrajince u zadnjem kolu očekuje utakmica s Andorom.
Podsjednik na 1997.
– Sve ovo me podsjeća na ’97. Tada smo trebali pobjedu protiv Slovenije, stim da Grčka nije smjela pobijediti Dansku u Solunu. Paradoks cijele priče je u tome da smo sada u puno boljoj poziciji nego prije Wembleyja. Neodlazak u Južnu Afriku bio bi neuspjeh, jer Hrvatska ima naviku sudjelovanja na velikim turnirima, bez obzira na jako tešku kvalifikacijsku skupinu. Međutim, šanse su nam prilično velike, a uvjeren sam da ćemo se u Kazahstanu vratiti na najbolji mogući način, iako će biti jako teško – dodao je Bilić.
Na spomen londonskog debakla, izbornik je istaknuo da su tijekom priprema temeljito proučeni svi aspekti engleske igre.
– Englezi nas ni sa čime nisu iznenadili. Znali smo da najveća opasnost prijeti s njihovih bokova, koje smo pokušali duplirati tako da smo na krila stavili naše najmotoričnije igrače. Čak smo po ploči crtali njihove akcije za krilne igrače. Međutim, nakon ovakvog rezultata ispada da apsolutno ništa nije štimalo, sada se čini da bi svako drugo rješenje bilo bolje – odgovorio je Bilić nakon što je upitan zamjera li što sebi i svom stručnom stožeru.
Prema njegovim riječima, angažman igrača također nije bio sporan, iako su neki govorili o “grču u želucu” prije istrčavanja na teren.
– U pripremi utakmice to nisam primijetio. Možda je grča bilo kod nekolicine igrača, a to je odlučilo pri odabiru udarne postave. Od igrača se samo zahtijevalo da ostave srce na terenu. To su i napravili, svi su od sebe dali koliko su mogli u danom trenutku. Sa strane to možda nije tako izgledalo, ali budite uvjereni da su priče o izostanku angažmana potpuno deplasirane – tumačio je izbornik.
Konkretiziranje je dovelo do lijevog boka obrambene četvorke. Bilić je, kako tvrdi, vjerovao da će Nikola Pokrivač odraditi defanzivne zadatke bolje nego Hrvoje Čale.
– Da je igrao Čale, a ne Pokrivač, svi biste pitali zašto ovaj, a ne onaj. Kad sam prvi put pozvao Čalu otvorila se masa prigovora zašto je on uopće u reprezentaciji. Taj lijevi bok varira od utakmice do utakmice. Mi tražimo optimalno rješenje, ali nemoguće ga je naći – dodao je Bilić, uz napomenu da lijevi bok nije bio jedini problem.
Bilić o Iviću
Preciznije, prodori Aarona Lennona po desnoj strani engleskog napada stvorili su dojam da je baš taj dio terena riješio utakmicu na Wembleyju.
– Englezi su malo više od Lennona. Ako im uspiješ zatvoriti tu desnu stranu, izmaksakrirat će te po lijevoj. Jednostavno, Englezi su bili apsolutno bolji na svakom dijelu terena. Igrači koje smo im suprotstavili su najbolji koje imamo, a bili smo inferiorni na svakom dijelu terena – tumačio je izbornik kojeg su pogodila razmišljanja Tomislava Ivića, jednog od najboljih hrvatskih stručnjaka.
Naime, Ivić je zaključio da bi ishod ogleda na Wembleyu bio isti čak i da je Bilić na raspolaganju imao Luku Modrića i Vedrana Ćorluku, jer u “kockastom” taboru ima dosta igrača koji su prošli zenit karijere.
– Sto posto sam uvjeren da ne bi bilo isto s njima u sastavu. Naši igrači su ili na vrhuncu karijere ili blizu njega. Mi imamo širinu, a to smo pokazali protiv Bjelorusije u Minsku. Međutim, najvećima možemo parirati samo kada su svi zdravi i u formi. Inače se dogodi katastrofa, poput ove na Wembleyju. Luka je za nas ono što su Leo Messi i Cristiano Ronaldo u svojim momčadima. Situacija nije idealna, ali sada ovo trebamo izgurati do kraja i proći na Svjetsko prvenstvo – zaključio je Bilić.


 KATAR STIŽE 8. LISTOPADA




U sklopu priprema za gostovanje u Kazahstanu hrvatska reprezentacija će odigrati i prijateljsku utakmicu s Katarom, i to 8. listopada. Kroz iduća tri dana Izvršni odbor Hrvatskoga nogometnog saveza odlučit će o mjestu igranja, a u najužoj konkurenciji su Zagreb, Rijeka i Varaždin.