Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kazne se ne ukidaju, nego čak poskupljuju

Autor: Elza Radulić-Toman

11.09.2009. 22:00
Kazne se ne ukidaju, nego čak poskupljuju

Foto: Zvonko KUCELIN



Od idućega tjedna zapravo će poskupjeti i kazne, a zato što poskupljuju cijene jednoga sata parkiranja. Tako će u prvoj zoni, gdje sat parkiranja stoji šest kuna, kazna za jedan sat neplaćanja iznositi 90 kuna. U drugoj zoni je cijena četiri kune pa će kazna iznositi 60 kuna…


Nakon što je jedan građanin iz Osijeka Ustavnome sudu Hrvatske podnio tužbu protiv naplate kazne za parkiranje i dobio tu parnicu, svi građani koji su dosad plaćali kazne poveselili su se ovih dana da kazne nadalje ne trebaju plaćati.
 Naime, Ustavni sud je, prema onome što je izišlo u javnost, kazao da građani nisu dužni plaćati kazne za parkiranje, ali su istodobno dužni plaćati važeće iznose za parkiranje svojih vozila na službenim naplatnim parkiralištima. No, izgleda da je ta vijest bila kratkoga daha, jer već nakon samo jednoga dana iz Ustavnog suda stiže drugačije obrazloženje, a nakon što se “na noge” digla Hrvatska parkirna udruga. Do daljnjega će, naime, sve ostati po starom, a kako saznajemo, sve dok pravni fakulteti u Zagrebu i Osijeku ne izrade detaljne analize propisa. Tamo se već radi na novim prijedlozima, koji će se uskoro vjerojatno početi i primjenjivati u praksi.
Kada je riječ o Zadru, gdje se također naplaćuju kazne za neplaćanje službenih naplatnih parkirališta, odgovorni tvrde da ovdje sve ostaje isto i to do kraja ove godine. Zadarska tvrtka Obala i lučice, u čijoj su nadležnosti gradska parkirališta, članica je Hrvatske parkirne udruge i provodi istovjetne odluke kad je riječ o načinu naplaćivanja, odnosno kažnjavanja neplatiša.
Na naše pitanje ima li u Zadru tužitelja, je li koji građanin podnio ovakvu tužbu, u Obalama i lučicama odgovaraju da nema, jer o tome nemaju nikakvih saznanja. Zvonko Višak zadužen za parkirališta, napominje važnu činjenicu da će od idućega tjedna zapravo poskupjeti i kazne, a zato što poskupljuju cijene jednoga sata parkiranja.
S obzirom da se povećavaju cijene za jednosatno parkiranje, a svaka se množi s 15, znači da će i kazne biti veće. Tako će u prvoj zoni, gdje sat parkiranja stoji šest kuna, kazna za jedan sat neplaćanja iznositi 90 kuna. U drugoj zoni je cijena četiri kune pa će kazna iznositi 60 kuna, a u trećoj tri kune se množe sa 15 i iznos je 45 kuna te u četvrtoj zoni dvije kune puta 15 čine kaznu od 30 kuna. Dakle, sve ostaje isto, zasad nema oslobađanja od plaćanja kazni, a kad će doći do promjena tek ćemo vidjeti.