Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prikupljeno stotinjak šprica i igala

Autor: Suzana Bandić

11.09.2009. 22:00
Prikupljeno stotinjak šprica i igala

Foto: Sebastian GOVORČIN



Prikupljeno je stotinjak šprica i igala, desetak upaljača, te nekoliko žličica, kutija tableta za smirenje i ostalog narkomanskog pribora koji su potencijalni izvor zaraze


Članovi udruga “Nada”, udruga za prevenciju zloporabe opojnih droga i pomoć roditeljima ovisnika i “Porat”, udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji ovisnika, jučer su udruženim snagama proveli akciju skupljanja infektivnog otpada u Parku kraljice Jelene i Parku Kapetanski, smještenom između Pomorske škole i Sveučilišta. Od početka godine ovo je peta takva akcija, a upravo kao i u prethodne četiri, članovi dviju Udruga i njihovi volonteri “pročešljali” su ova najpoznatija gradska narkomanska gnijezda, te su, kako je i bilo očekivano, tamo pronašli stotinjak šprica i igala, desetak upaljača, te nekoliko žličica, kutija tableta za smirenje i ostalog narkomanskog pribora.
Iako je skupljanje infektivnog otpada zapravo borba s vjetrenjačama, članovi Udruga poručuju da će ovakve akcije i dalje provoditi. Ističu kako je njihov cilj uklanjanje igala i ostalog narkomanskog pribora s javnih površina na kojima bi građani, a posebice djeca, mogli s njim doći u kontakt, te se zaraziti nekom od zaraznih bolesti kao što su hepatitis ili AIDS. No, osim tog primarnog cilja, ovim akcijama žele potaknuti svijest građana na zloporabu opojnih droga u našem gradu te ujedno i senzibilizirati javnost za taj problem.
– Već nekoliko godina za redom u više navrata mi organiziramo akcije čišćenja narkomanskih šprica i ostalog pribora na ovim najpoznatijim gradskim lokacijama, ali i na brojnim drugim mjestima na području grada za koja nam obično dojave zabrinuti roditelji. Jedna od takvih je i Bili Brig koji ćemo također obići ovih dana – rekla nam je Ivanka Ledenko, predsjednica udruge “Nada” dodajući kako vjeruje da će uskoro zaživjeti i inicijativa koja je pokrenuta još prije nekoliko godina prema zadarskoj “Čistoći”, a koja se odnosi na edukaciju djelatnika te komunalne tvrtke i opremanje hvataljkama za skupljanje infektivnog otpada. Ledenko je ujedno najavila i drugu ovogodišnju tribinu na temu osnivanja detoks jedinice u Zadru, koja bi se, ukoliko bude sve po planu, trebala održati početkom listopada.
– Najnovije izvješće o osobama liječenim zbog zlouporabe opojnih droga Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji su objavljeni 2. rujna, pokazuju alarmantne rezultate prema kojima se Zadarska županija u ovome trenutku nalazi na prvome mjestu po broju liječenih ovisnika u Hrvatskoj, te pred drugim županijama u odnosu na broj stanovnika, prednjači i za nekoliko desetaka tisuća ovisnika. To su uistinu poražavajući rezultati. Stoga smo mišljenja kako je krajnje vrijeme da se učine neki radikalniji pothvati po tom pitanju. Mi u udrugama “Porat” i “Nada” činimo koliko je u našoj moći, no ovakva situacija može se poboljšati jedino zajedničkim angažmanom relevantnih državnih i lokalnih čimbenika – zaključio je Siniša Kabić, predsjednik udruge “Porat” dodavši kako u svojoj borbi protiv ovisnosti imaju punu podršku Grada Zadra.