Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Rabljeni udžbenici 40 posto jeftiniji

Autor:

11.09.2009. 22:00
Rabljeni udžbenici 40 posto jeftiniji

Foto: Zvonko KUCELIN



Kupljeni udžbenici mogu se zamijeniti u roku od dva tjedna, ako su oštećeni i neispravni, odnosno ako po dolasku u školu učenici vide da to nisu one knjige po kojima će njihovi profesori izvoditi nastavu. Na primjer, neodgovarajuća čitanka iz hrvatskoga jezika može se zamijeniti za knjigu iz istog predmeta


Školska godina je započela, a velik broj učenika još uvijek je bez udžbenika. Redovi u knjižarama su veliki, roditelji nestrpljivo čekaju na svoju narudžbu za koju su se davno predbilježili. Mogućnost povrata akontacije neke su knjižare dopuštale, druge pak ne, tako da su negodovanja zbog nastale situacije i zbrke oko nabavke udžbenika, posljednjih tjedana neizbježne.
S obzirom na visoke cijene kompleta, akcije prigodne prodaje i razmjene rabljenih školskih udžbenika za mnoge su roditelje bile mogućnost da vrlo velike troškove opremanja svojih školaraca pokušaju ipak svesti na što je moguće manju mjeru. Jedna od takvih akcija do početka rujna odvijala se u dvorišnom prostoru Gradske knjižnice Zadar, a još uvijek, knjige po cijenama mnogo povoljnijima od onih u knjižarama, mogu se nabaviti i u zadarskom antikvarijatu u blizini Gradske knjižnice. Iako su gužve već pomalo utišale, interesa još uvijek ima, kako kod onih koji donose svoje stare knjige na otkup, tako i od strane učenika i roditelja koji dolaze s podužim popisima i izabirući naslove koji im nedostaju.
– Imam kćer koja je krenula u drugi razred srednje škole, za sada još uvijek samo s bilježnicama. Knjige tek moramo nabaviti. Dio smo naručili u knjižari, a nešto smo uspjeli ipak pronaći u antikvarijatu, kaže nam majka jedne srednjoškolke, ističući da takva mogućnost kupnje svakako pomaže s obzirom na velike izdatke.
Knjige se, naime, u antikvarijatu otkupljuju po cijeni od 20 do 35 kuna za prvi i drugi razred srednje škole. Otkupna cijena udžbenika za treći i četvrti razred kreće se od 25 do 40 kuna, a otkupljuju se također i radne bilježnice, za koje je, pak, moguće dobiti od 5 do 15 kuna. Kada je pak prodajna cijena u pitanju, kako nam kaže djelatnik antikvarijata, rabljene knjige prodaju se za 40 posto jeftinije od onih u knjižarama.
– Interes kupaca i ponuđača knjiga je u posljednjih mjesec dana bio veliki. Roditelji i učenici još uvijek dolaze, no sad već u nešto manjoj mjeri. Naime, s početkom nastave sve manje i uzimamo udžbenike, kako nam ne bi propali. Skladište nam je puno, a kako se svake godine naslovi i autori izmjenjuju, moguće da otkupljene knjige više nećemo moći iskoristiti jer neće biti tražene, kaže nam djelatnik antikvarijata, napominjući da upravo iz toga razloga što svaka škola traži dugačije naslove, odnosno izdanja drugačijih autora, u antikvarijatu kupcima pružaju mogućnost da knjige, ako utvrde da im ne odgovaraju, zamijene.
– Kupljeni udžbenici mogu se zamijeniti u roku od dva tjedna, ako su oštećeni i neispravni, odnosno ako po dolasku u školu učenici vide da to nisu one knjige po kojima će njihovi profesori izvoditi nastavu. Na primjer, neodgovarajuća čitanka iz hrvatskoga jezika može se zamijeniti za knjigu iz istog predmeta, ali nekog drugog autora, kaže nam prodavač, ističući kako kupcima preporučuju da svaku knjigu provjere.
Da će knjige starijih generacija ipak moći iskoristiti nada se i gospođa Silvana, koju smo zatekli pri traženju knjiga za gimnazijski program, jer ušteda od četrdeset posto, kako nam kaže, vrlo je dobra.