Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Smokva na sto načina!

Autor: Krešimir Bukvić

11.09.2009. 22:00
Smokva na sto načina!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Degustacijom jela s pekmezom od smokava i svježim smokvama jučer je u restoranu-pizzeriji Pet bunara zaključen Tjedan smokava – događanje osmišljeno u svrhu promocije i veličanja jedne od najcjenjenijih agro kultura naše sredine, smokve. Šef kuhinje Mario Arbanas zajedno sa svojim kolegama Franom Marnikom i Igorom Nikolićem osmislio je 13 jela.
Za predjelo se jela salata “Šinjorina smokva” i sir “Šinjorina smokva” – dva jela nazvana po istoimenom nagrađivanom pekmezu od smokava, proizvodu O.P.G. Damjanić – Babac iz Poljica, gospodarstvu koje zajedno s voditeljem Pet bunara Vladom Babcem stoji iza cijelog projekta tjedna posvećenog smokvi. Treće servirano predjelo bio je pršut sa smokvama, dok su kao glavna jela prezentirani ravioli sa “Šinjorinom smokvom”, knedle sa smokvama, njoki a’la “Pet bunara”, pureći odrezak “Pet bunara” te svinjski file punjen suhim smokvama.
Dakako nisu zapostavljene ni slastice s obzirom da je Mario svojim gostima ponudio čak 5 izvrsnih slastica: tortu “Šinjorina smokva”, pijane smokve, palačinke “Šinjorina smokva”, smokvenjake i pitu sa svježom smokvom i sirom.
Sudeći po reakcijama uzvanika, Tjedan smokava je naišao na pozitivne reakcije svih okupljenih čiji su “čisti” tanjuri jasno demonstrirali da je smokva itekako vrijedna i ukusna delicija – voćka koja svoju primjenu može imati u daleko većem broju jela i slastica, što se to uvriježeno danas prakticira. Bogata kalijem, kalcijem, magnezijem, fosforom, A, C, B6 i B1 vitaminima smokva ne samo da je draga nepcu, već i plod vrijedan pažnje zbog svojih zdravstvenih blagodati. Nije stoga bilo ni najmanje neočekivano što su neki od uzvanika tražili recept za pojedina jela, što je Arbanas shvatio kao osobni kompliment, a što nam je potvrdio u kratkom razgovoru.
– Drago mi je da su ljudi zadovoljni jelima, da traže recepte, da je smokva sve češći dio obroka. Ovo je naš drugi Tjedan smokava, drugu godinu za redom druženje s našim dragim prijateljima, a nadam se ne i zadnje. Vjerujem da će ovo događanje postati tradicionalno, da ćemo smokvu još više popularizirati na ovim prostorima. Mi u Pet bunara nastojat ćemo i dalje našim gostima nuditi jela sa smokvama, obogaćivati naš jelovnik novim delicijama, bilo sa svježim smokvama u doba njihove sezone ili s pekmezom “Šinjorina smokva” koji nam tijekom cijele godine služi za pripravljanje nekoliko stalnih jela, istaknuo je Mario Arbanas.
Zadovoljan napravljenim, odazivom uzvanika, jelima i pozitivnom atmosferom bio je i voditelj Pet bunara Vlado Babac koji nije skrivao osmijeh zadovoljstva. Istaknuo je kako mu je jako drago da su gosti prepoznali njegovu i ideju sestre mu Sandre, popularizacije smokve, njenog vraćanja na jelovnike i na neki način ponovnog priznanja.


 PET VRSTA SMOKAVA


U gospodarstvu Damjanić-Babac uzgajaju pet vrsta smokvi: zamorčicu, zimicu, bilicu, bijelu petrovaču i šargulju. Prerađuju ih isključivo na ekološki način te pekmez distribuiraju po delikatesnim trgovinama.