Sve je bolje od potpune zabrane

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
kafici_ilustracija
Josip PEDIŠIĆ
Površina prostora za pušenje ne smije biti manja od 10 četvornih metara

Dolazak jeseni i zatvaranje ljetnih "štekata", čega su se ugostitelji mahom pribojavali, i to zbog rigoroznog Zakona o zabrani pušenja u zatvorenim javnim prostorima, koji je donesen ovog proljeća, čini se da ipak po ugostitelje neće biti toliko poguban. Poznato je, naime, da su se od samog stupanja na snagu ovog Zakona ugostitelji svim sredstvima borili za njegovo ublažavanje, jer je prema svim izračunima bilo jasno kako uz ovakve odredbe ugostiteljima prijeti propast.

Poznato je stoga kako su najnoviji prijedlozi o izmjeni spornog zakona ugodno iznenadili ugostitelje, koji cijelo ljeto strepe od nadolazeće jeseni. Najprije je bilo riječi o prijedlogu da se kafići veličine do 50 četvornih metara opredijele hoće li biti pušački ili nepušački te da se u objektima koji su veći od 50 četvornih metara 30 posto prostora odvoji za pušače. Intenzivni pregovori između Ministarstva i krovnog Ceha ugostitelja konačno su završili, a Vlada je ovih dana prihvatila pojedine izmjene Zakona, po kojima je moguće ponovno pušiti u kafićima, ali uz jaču ventilaciju.

Ventilacija i filtriranje

Također, spomenute izmjene ne uključuju prethodno spomenuto dozvoljeno pušenje u kafićima do 50 četvornih metara, niti nužno odvajanje prostora za pušače. Naime, sve ovo su bila samo nagađanja, a dugoočekivana tehnička rješenja podrazumijevaju da površina prostora za pušenje ne smije biti manja od 10 četvornih metara te da taj prostor ne smije zauzimati više od 20 posto cijele površine kafića. No, ono što je u ovom rješenju manje prihvatljivo je da takav prostor mora biti opremljen i sustavom za ventilaciju i filtriranje, što će od ugostitelja iznuditi dodatne troškove. Osim toga, onaj kafić koji ne može ispuniti takve uvjete može ostati isključivo pušačkim prostorom i to uz jasnu naznaku o dozvoljenom pušenju. Uz to, vlasnik ugostiteljskog objekta također mora zadovoljiti vrlo rigorozne uvjete sustava ventilacije, a prostor će morati biti opremljen propagandim materijalom koji upozorava na štetnost pušenja. Ove je izmjene potvrdio i Stipe Knežević, predsjednik Udruženja obrtnika Zadarske županije, koji navodi kako su kriteriji po kojima će ugostitelji morati adekvatnije urediti svoj prostor znatno postroženi, no vjeruje kako je nekolicina vlasnika zadarskih ugostiteljskih objekata u svojim prostorima već osigurala potreban sustav ventilacije, dok će ostalima uvelike pomoći i dogovoreno vrijeme prilagodbe.

- Kako je bilo predviđano, trebala je biti donesena Uredba po kojoj bi se postupalo odmah, no s obzirom da su prijedlozi išli u saborsku proceduru, sa stupanjem na snagu ovih izmjena čekat će se 8 dana od dana objave u Narodnim novinama. Što se tiče restorana, vlasnici će morati osigurati jedan odvojeni dio restoranskog prostora u kojem će se moći pušiti, ali se neće posluživati hrana. To bi, po meni, najvjerojatnije trebao biti prostor za šankom, pojasnio je Knežević, naglasivši kako je jedan od prijedloga bio i taj da prolongiranje, odnosno vrijeme prilagodbe bude tri godine, no s obzirom da se vjeruje kako će Hrvatska do tada već biti članica EU, dogovoreno je ipak da vrijeme u kojem se ugostitelji moraju prilagoditi bude 8 ili 9 mjeseci.

Naši mali rituali

Knežević je također istaknuo kako će ove izmjene ugostiteljima uzrokovati dodatne investicije, no on ih u svakom slučaju podržava, jer svima će biti ugodnije vrijeme provoditi u prozračnom prostoru, a o padu prometu neće biti govora, jer nepušači neće imati razloga izbjegavati takve objekte.

- Po meni je kvalitetna ventilacija u ugostiteljskom objektu neizbježna i zato podržavam ove odredbe. Dosta kafića već sada ima jako dobro riješen sustav ventilacije, a ostatak će, vjerujem do ljeta iduće godine, do kada će trajati vrijeme prilagodbe, osigurati ventilaciju u svojim objektima. Jednostavno, smatram da onaj tko do tada neće imati adekvatne uvjete nije pravi ugostitelj i morat će zatvoriti svoj objekt, zaključio je Knežević.

S novonastalom situacijom slaže se i većina zadarskih ugostitelja, koji ističu kako su, unatoč potrebnim investicijama, nove odredbe za njih znatno bolje rješenje od potpune zabrane pušenja.

- Osigurat ću da cijeli kafić bude za pušače. Mislim da to neće biti teško, jer već imam ugrađen sustav ventilacije. Ne znam točno, vjerojatno ću morati uložiti još sredstava u potpuno osiguranje prostora, no vjerujem da ću to idućih mjeseci riješiti. Zadovoljan sam s konačnom odlukom, jer sve je bolje od potpune zabrane, a dokazano je to i ovog ljeta kada je većina gostiju sjedila na terasi, iako je unutra ventilacija dobra i bilo je puno ugodnije, kazao je vlasnik jednog zadarskog kafića, istaknuvši kako je, po njegovoj procjeni, u posljednja četiri mjeseca untar kafića sjelo svega deset gostiju.

Nekima će, kako kaže, teško biti zadovoljiti potrebne uvjete, no ipak, još teže bi svi ugostitelji uopće opstali da je prvotni Zakon ostao na snazi.

- Većina ljudi za koje se niti ne može reći da su pušači odlaze u kafić kako bi uz piće zapalilo cigaretu, to su naprosto naši mali rituali, kojih će se Hrvati teško odreći, dodaje ovaj ugostitelj.

Istu nam je stvar potvrdila i vlasnica još jednog kafića na Poluotoku te naglasila kako se, unatoč ljetnoj terasi na kojoj je većina gostiju provodila ljeto, pad prometa posljednjih mjeseci ipak osjeća.

- Cijeli prostor kafića ću osigurati za pušače, a mislim da će to biti i velika većina drugih kafića, kazala je vlasnica ovog ugostiteljskog obrta, čiji je unutarnji prostor, iako klimatiziran i znatno svježiji nego terasa, ipak zjapio prazan.

Nada se, kako kaže, da će sredstva uložena u osiguranje potpuno adekvatnog prostora, vrlo brzo vratiti konačnim povećanjem prometa.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno