Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Smokoviću vatra ugrozila kuće

Autor: Suzana Bandić

11.09.2009. 22:00
U Smokoviću vatra ugrozila kuće

Foto: Filip BRALA



Osim u Smokoviću požari su tijekom jučerašnjeg poslijepodneva izbili u Kolanu na otoku Pagu te u Slivnici


Nakon što su u srijedu i četvrtak zadarski vatrogasci uspješno obranili kuće u Nadinu, Škabrnji i Kruševu, jučer su ponovno imali pune ruke posla u Smokoviću gdje se vatra približila nadomak kućama i ozbiljno ugrozila mještane.
– Taman sam malo prilegla nakon ručka kad sam osjetila miris dima. Pomislila sam da mi se nešto zapalilo u kuhinji, ali kad sam izašla vani ugledala sam veliku vatru oko moje kuće. Još uvijek mi se noge tresu od pretrpljenog straha – ispričala nam je 61-godišnja mještanka Terezija Rajčević.
Dojavu o požaru vatrogasci su zaprimili oko 13.30 sati pa su se s pet vatrogasnih vozila i 15 vatrogasaca odmah uputili na požarište.
Gorjelo je nisko raslinje i borova šuma, kao i stare kuće u kojima se prije rata nalazio diskont, ljekarna i ambulanta. Vatrogascima je uvelike posao gašenja otežavao vjetar pa su im ubrzo u pomoć pristigle i zračne snage s dva kanadera i jednim zračnim traktorom. Zajedničkim zemaljskim i zračnim snagama požar je lokaliziran oko 17 sati. Uzrok požara nije poznat, no mještanka Terezija Rajčević kaže kako je vrlo moguće da ga je prouzročio opušak izbačen iz automobila s obzirom da cesta prolazi svega nekoliko metara dalje od njihove kuće.
Osim u Smokoviću požari su tijekom jučerašnjeg poslijepodneva izbili u Kolanu na otoku Pagu te u Slivnici gdje je i jučer gorjelo.
– Požar u Slivnici planuo je na svega dvjestotinjak metara dalje od jučerašnjeg kojeg smo uspješno ugasili. Prije nego se rasplamsao, na tom istom području imali smo tijekom dana nekoliko intervencija, pa pretpostavljamo da ih netko namjerno podmeće. Zbog jakog vjetra vatra koja je zahvatila nisko raslinje i suhu travu vrlo brzo se širilila pa je osim vatrogasaca u gašenju sudjelovao i jedan zračni traktor – rekao nam je u telefonskom razgovoru dežurni vatrogasni operativac.