Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zbog skupog prijevoza 50 učenika ostalo kod kuće

Autor: Zorana Deljanin

11.09.2009. 22:00
Zbog skupog prijevoza 50 učenika ostalo kod kuće


Više od 50 srednjoškolaca iz Kistanja roditelji nisu pustili u škole prosvjedujući zbog skupog prijevoza. Mjesečni pokaz za relaciju Kistanje-Knin košta 655 kuna, a ogorčeni roditelji među kojima neki imaju i po dvoje, troje đaka u srednjoj školi poručili su da nemaju novca za plaćanje prijevoza te su djecu ostavili kod kuće.
– Preko 50 djece od njih stotinu nije išlo na nastavu. Svi idu u srednje škole u Kninu, a mjesečni pokaz košta 655 kuna. Znam da je to veliki iznos, posebno za one koji imaju više djece, no, tako je Vlada odlučila te je ukinula decentralizirana sredstva za subvencioniranje srednjoškolskog prijevoza. Općina u svom proračunu nema niti kune za ovu namjenu. Ionako smo u problemima i ne znam što ćemo učiniti. Razgovarao sam sa roditeljima i dogovorili smo se da će sljedećih 10 dana Općina premostiti taj problem. Djeca će ići u školu, a mi ćemo taj prijevoz platiti kako znamo i umijemo. Već ćemo nekako uspjeti. No, u ovih 10 dana moramo smisliti što dalje. Mi nemamo novca da sve platimo – kazao je Slobodan Rončević, načelnik Kistanja. I ravnatelj kninske Srednje škole “Lovre Monti”, Željko Bobanović, potvrdio je da dio učenika u školu nije došao zbog skupog prijevoza te veli da je on kao ravnatelj nemoćan.
– Iz Kistanja učenici jučer nisu došli u školu. Vozači autobusa će ih, koliko čujem da se dogovorilo, naredna dva tjedna dovoziti u školu, no to nije dugoročno rješenje – ispričao je ravnatelj Željko Bobanović, dodavši da mnogi roditelji imaju problema sa plaćanjem prijevoza koji je različit ovisno o udaljenosti s kojih se putuje u Knin. Ovisno da li srednjoškolci dolaze iz Golubića, Kistanja ili Vrlike, veli, i cijene mjesečnih pokaza kreću se od 600, 700 pa i do 1.000 kuna.
– Iako su to cijene u koje je već uračunat popust, odnosno subvencije gradova i općina, za roditelje je riječ o značajnom iznosu. Pogotovo ako imaju više djece koja idu u srednju školu – smatra Bobanović.
Lokalne vlasti pokušavaju subvencionirati učenički prijevoz, no u recesijskoj godini sredstva se teško nalaze. Većina je, ovisno o financijskoj moći, uspjela namaknuti sredstva kojima pokrivaju po 30 do 50 posto troškova prijevoza, a Općina Promina koja ima 20 srednjoškolaca ne može izdvojiti niti kune jer je općinski račun blokiran i novaca nema.