Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Molitveni lanac u Sukošanu

11.09.2010. 22:00
Molitveni lanac u Sukošanu


U župnoj crkvi Sv. Kasijana u Sukošanu u petak je održana sveta misa i tjedna molitva krunice za sve branitelje i hrvatske generale u Haagu pod nazivom “Krunicom za pravdu”. Približavajući se završetku suđenja hrvatskim generalima u Haagu, okupljeni svećenici i vjernički puk su moliti za Božju snagu generalima da izdrže i tu žrtvu za Hrvatsku.
Misno slavlje u sklopu molitvenog lanca “Krunicom za pravdu”, koji su pokrenuli svećenici Zadarske nadbiskupije predvodio je župnik Jasenica don Elvis Ražov u nazočnosti sukošanskog župnika don Tomislava Sikirića i 10-ak subraće svećenika.
–  U povodu “11. rujna” u New Yorku i diljem Amerike kršćanske zajednice održavaju mise za oko tri tisuće poginulih u tragičnom razaranju tog dana prije devet godina. Amerkinci to čine iako nisu bili ugroženi kao Hrvatska 1991. godine gdje je tijekom Domovinskog rata bilo oko 15.000 poginulih i oko 37.000 ranjenih. Imamo veći razlog i veći dug nego Amerikanci da se molimo za pravdu i istinu, naglasio je don Elvis dodajući kako su motivi molitve “Krunicom za pravdu” nacionalni, ali nadasve vjerski.
Ujedinjeni u molitvi se želi postići da će oni za koje molimo zajedno s nama jednog dana zahvaliti Gospodinu. Pritom je rekao da je molitva dug i obveza hrvatskog naroda koji hrabrosti bojovnika, redarstvenika i generala duguje slobodu.
– Pomalo smo zaboravili istinu, da smo se imali pravo braniti. U oslobodilačkom Domovinskom ratu nismo imali ništa osim čistog srca, domoljubnog zanosa i krunice oko vrata. Kao vjernici ne borimo se materijalnim oružjem protiv vrhovništva i vojski ovog svijeta.  Molitvom krunice, najjačeg “oružje” koje imaju i Crkva i vjernički puk, borimo se da pravda i istina pobjedi. Pravda za koju molimo ne može se gledati ljudskim očima. Pravda za koju molimo je Bog. U njoj nema prava i zakona, njome vladaju jedino istina i ljubav, zaključio je propovjednik.
Prva krunica i misa za generale služeni su 18. listopada 2009. godine u Pakoštanima, rodnoj župi generala Ante Gotovine, a zadnja, 21. svibnja ove godine na Belafuži u Zadru. Susretom u zadarskoj katedrali Sv. Stošije proteklog tjedna započeo je drugi molitveni ciklus koji će se održati u sveukupno 15 župa zadarske nadbiskupije, zaključno s 10. prosinca u Pakoštanima.
Sljedeći susreti su u župama Biograd na Moru (17. rujna), Benkovac (24. rujna), Pridraga (1. listopada), Zemunik (8. listopada), Kruševo (15. listopada)… Molitva u mjesecu rujnu počinje u 18.30 sati, zatim u 18 sati.