Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vježba spašavanja na klifovima

11.09.2010. 22:00
Vježba spašavanja na klifovima


Članovi HGSS Zadar i Komisije za Speleoronjenje HGSS-a u subotu su održali skupnu vježbu na lokaciji svjetski poznatih klifova PP Telašćica na Dugom otoku. Kako su nas izvijestili, vježba je uspješno obavljena i nazočilo joj je 11 spašavatelja HGSS Zadar, tri ronioca Komisije za speleospašavanje uz gosta iz HGSS Split i korištenje dva broda.
– Cilj vježbe je bilo isprobati trenutaènu spremnost spašavatelja i isprobati nove tehnike spašavanja u uvjetima gdje smo suoèeni sa dva medija, stijenom i morem, u istoj akciji. Vremenski uvjeti za izvođenje vježbe su bili skoro idealni, a pokazalo se da je HGSS spreman udovoljiti standardima i ovog tehnički i logistički zahtjevnog tipa spašavanja, kazao je Neven Zrilić i dodao kako su paralelno sa stijenskim spašavanjem te prihvatom teže i lakše ozlijeđenih unesrećenih na morsku površinu, speleo ronioci uvodili novi binom HGSS Zadar u dugotrajni sustav školovanja – radilo se o dubinskom zaronu na 65 metara dubine sa vožnjom podvodnog skutera.
– HGSS stoga možemo smatrati jamcem sigurnosti građana RH i njihovih gostiju kojih je sve više, a bave se sve zahtjevnijim outdoor aktivnostima, kojima Zadarska županija obiluje i koji znatno produljuju samu turističku sezonu jer su atraktivni tijekom cijele godine, kazao je Zrilić.