Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Najviše prvašića u OŠ Smiljevac

11.09.2011. 22:00
Najviše prvašića u OŠ Smiljevac


Na predupisima djece u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2011./2012. prijavilo se 1.685 djece, dok je u školama Zadarske županije u prošloj školskoj godini u prvi razred bilo upisano 1.551 dijete, navode iz Ureda državne uprave


Tjedan dana  nakon svojih kolega iz  većine drugih županija,  školarci iz Zadarske županije danas su ponovno sjeli  u školske klupe. Podsjetimo da je riječ o prvoj  primjeni fleksibilnog kalendara školske godine kojim  je osnivačima, odnosno  županijama ostavljena mogućnost da sami kroje datum početka školske godine te trajanje zimskih  praznika. Tako su, zbog velikih vrućina, ali i u cilju  produžetka turističke sezone četiri primorske županije, među kojima je i Zadarska, odlučile produžiti  ljetne, a skratiti zimske  praznike. Stoga je u ove  četiri županije nastava ove  godine, umjesto 5. rujna,  započela danas, dok će iste  županije drugo polugodište  započeti tjedan dana ranije  i to 9. siječnja 2012. godine. Poznato je da je pri  primjeni ovog kalendara  osnovni uvjet da se bez  obzira za koji se školski  kalendar županije odlučile,  da završetak školske godine bude fiksan, odnosno  15. lipnja 2012. godine.
Među školarcima za koje  je školsko zvono danas i  službeno označilo završetak ljetne zabave i  početak ozbiljnih školskih  obveza, zasigurno su  najuzbuđeniji prvašići, mališani koji će današnje iskustvo pamtiti zauvijek.  Kako doznajemo u Službi  za društvene djelatnosti  Ureda državne uprave Zadarske županije, još uvijek  nije poznato koliko je  točno prvašića danas sjelo  u školske klupe, jer konačni podaci o broju upisane djece u prvi razred  osnovne škole znat će se  tek koncem rujna, a zasad  raspolažu samo podacima  koji se baziraju na prijavama s predupisa.
– Na predupisima djece u  prvi razred osnovne škole  za školsku godinu  2011./2012. prijavilo se  1.685 djece, dok je u školama Zadarske županije u  prošloj školskoj godini u  prvi razred bilo upisano  1.551 dijete, navode iz Ureda državne uprave, ističući  također kako je za ovu školsku godinu najviše učenika  na predupisu prijavljeno u  zadarskoj OŠ Smiljevac, a  najmanje u OŠ “Ivan Goran Kovačić” u Lišanima  Ostrovačkim.
Kako dodaju, rezultati  ovogodišnjih predupisa nisu neočekivani, pa su i spomenute škole koje se ističu  s najviše, odnosno s najmanje prijavljenih učenika,  zapravo one uobičajene.


“Poštujte naše znakove”




S početkom nove školske godine Policijska uprava  zadarska će u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske,  tijekom mjeseca rujna provoditi preventivnu akciju  “Poštujte naše znakove”.
Riječ je o akciji usmjerenoj na zaštitu djece u  prometu te sprečavanje ugrožavanja njihovih života. U sklopu ove akcije policijski službenici će na  početku školske godine, u dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoške službe i ravnateljima  osnovnih škola, organizirati predavanja i razgovore s učenicima prvih i drugih razreda osnovnih  škola. Također će sve do kraja mjeseca svakog  dana, raznolikim aktivnostima, posebice u vrijeme  početka i završetka nastave, policijski službenici  usmjeriti svoju djelatnost prema svim sudionicima  u prometu, poglavito na prilaznim cestama, ulicama i raskrižjima u blizini škola, zbog nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz  škole. U proteklih pet godina, na području u zoni  odgovornosti PU zadarske u prometu je stradalo  ukupno 468 djece, od čega je 6 je djece smrtno  stradalo, 73 djece zadobilo je teške, a 289 lakše  tjelesne ozljede.