Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Nastavlja se Zadarska lingvistička srida

11.09.2011. 22:00
Nastavlja se Zadarska lingvistička srida


U utorak će se, u okviru Zadarske lingvističke  sride, na Sveučilištu u Zadru u dvorani za poslijediplomske studije, zgrada Rektorata (Mihovila Pavlinovića b. b.),  održati predavanje dr. sc. Joška Žanića iz Zagreba.
Zadarska lingvistička srida je forum za raspravu o lingvističkim temama. Forum je otvoren nastavnicima, suradnicima i studentima sa svih filoloških odjela Sveučilišta  u Zadru i drugih znanstveno-nastavnih i znanstvenih institucija u Hrvatskoj i inozemstvu, kao i stručnjacima  drugih područja zainteresiranima za interdisciplinarno  proučavanje jezika. Cilj Zadarske lingvističke sride, uz  povezivanje lingvista na Sveučilištu u Zadru i optimalizacije suradnje u znanstvenom radu, je i povezivanje sa  znanstvenicima na nacionalnoj i međunarodnoj razini.
Tema predavanja koje će se održati utorak, od 12 do 13  sati, jest “Eksternalizam i temelji semantike”.
“Izlaganje polazi od analize uvjeta mogućnosti empirijskog  istraživanja značenja kao temelja za kritiku eksternalističkog programa u istraživanju jezika i uma,”  stoji u sažetku izlaganja.
Posljednje izlaganje u sklopu Zadarske lingvističke sride  održano je 27. lipnja ove godine, kada je na Sveučilištu u  Zadru gostovao John Frederick Bailyn  sa Stony Brook  University, New York, s izlaganjem na temu “How (not) to  analyze Slavic Verb-stranding Constructions”.
Znanstvenici i studenti koji žele izložiti teme vezane uz  magistarske ili doktorske radnje, izlaganja na skupovima  ili uz aktualna znanstvena istraživanja temu mogu prijaviti  na adresu e-pošte: [email protected]., a široki spektar  mogućih tema uključuje teme iz deskriptivne, empirijske,  formalne i teorijske lingvistike, kao i teme iz kognitivnih  znanosti, psiholingvistike, eksperimentalne i računalne  obrade i analize jezika.