Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Od svježih preko prerađenih do suhih smokava

11.09.2011. 22:00
Od svježih  preko  prerađenih do  suhih smokava


Zadovoljni smo, ljudi su pokazali interes za naše proizvode, mislim da je sajam uspio, da organizatori mogu biti zadovoljni, kako odazivom posjetitelja, tako i nama proizvođačima smokava i smokvinih prerađevina, kao što smo i mi sudionici sajma zadovoljni njima, naglasio je Eugen Novaković


U okviru 4.  festivala smokava Zadar  2011. u subotu je na Poljani  Petra Zoranića održan treći  dio spomenute manifestacije – sajam proizvođača i  prerađivača smokava. Predstavili su se: OPG Aralica iz  Šibenika (džem od svježih  smokava s orasima, smokovača), P. O. Brojne s Visa  (Viški hib – pogača od smokava), Zadruga Eko rast sa  Šolte (umak od smokava,  džemovi od smokava s limunom i rumom), OPG  Damjanić -Babac, Poljica-Zadar (Šinjorina smokva  – ekološki pekmez od  svježih smokava sa smanjenim udjelom šećera),  Obrt Duga strana iz Zatona  – Šibenik (džemovi), OPG  Eugen Novaković iz Posedarja (suhe smokve, smokvenjaci, praline od suhih  smokava), U. O. Kali Medveja iz Lovrana(Kali džemovi, smokvenjaci), OPG Ostojić iz Ploča (FIG’O smokvenjaci), OPG Vesna i Zaim  Šibić s Brača (džem od  smokava s lavandom, slatko  od smokava, suhe smokve,  smokvenjak) i PZ Maslina i  vino iz Polače (suhe smokve). Svi su oni taj dan nudili  svoje proizvode po promotivnim cijenama, što je svakako dodatno zaintrigiralo  posjetitelje sajma.
– Zadovoljni smo, ljudi su  pokazali interes za naše  proizvode, pa mislim da je  sajam uspio. Organizatori  mogu biti zadovoljni, kako  odazivom, tako i nama  proizvođačima smokava i  smokvinih prerađevina kao  što smo i mi sudionici sajma  njima, naglasio je Eugen  Novaković, rezimirajući impresije festivalom smokava  svih sudionika manifestacije  koje smo prekjučer ujutro  obišli.
Festival smokava osmišljen je kako bi se veličala  smokva i smokvine prerađevine, kako bi kraljica  voća, kako još zovu smokvu, zasluženo dobila poziciju koja joj pripada, posebice u ovom mediteranskom podneblju u koje spada i zadarska sredina. Festival je pokrenula vlasnica  OPG-a Damjanić-Babac  Sandra Babac, uspijevši u  ove četiri godine održavanja  oformiti manifestaciju o kojoj se dobar glas proširio  daleko izvan granica županije. Ovogodišnji festival  smokava do sada je imao tri  događanja, spomenuti sajam, tri predavanja na temu  smokva u prošli četvrtak u  Gradskoj knjižnici te centralno događanje – Gastro  smokvu gdje su svoje umijeće pripremanja jela i slastica od smokava demonstrirali kuhari restorana domaćina festivala – Pet bunara, restorana Bruscheta,  konobe Bazilika iz Biograda  i konobe Na po ure te prve  zadarske tvornice čokolade  nakon dugog niza godina –  tvornice Vitlov.
U utorak 20. rujna u 16  sati na Dječjem odjelu  Gradske knjižnice Zadar  održat će se dječja radionica  na temu smokva, a u okviru  festivala OPG Damjanić –  Babac i ove je godine u za  promociju smokve podijelilo nešto sadnica smokava,  a ugostit će i djecu iz  Osnovne škole Bartola  Kašića – Područna škola  Poljica i Dječjeg vrtića  “Vrška vila” iz Vrsi na svom  imanju.