Zadovoljni smo, ljudi su pokazali interes za naše proizvode, mislim da je sajam uspio, da organizatori mogu biti zadovoljni, kako odazivom posjetitelja, tako i nama proizvođačima smokava i smokvinih prerađevina, kao što smo i mi sudionici sajma zadovoljni njima, naglasio je Eugen Novaković
U okviru 4. festivala smokava Zadar 2011. u subotu je na Poljani Petra Zoranića održan treći dio spomenute manifestacije – sajam proizvođača i prerađivača smokava. Predstavili su se: OPG Aralica iz Šibenika (džem od svježih smokava s orasima, smokovača), P. O. Brojne s Visa (Viški hib – pogača od smokava), Zadruga Eko rast sa Šolte (umak od smokava, džemovi od smokava s limunom i rumom), OPG Damjanić -Babac, Poljica-Zadar (Šinjorina smokva – ekološki pekmez od svježih smokava sa smanjenim udjelom šećera), Obrt Duga strana iz Zatona – Šibenik (džemovi), OPG Eugen Novaković iz Posedarja (suhe smokve, smokvenjaci, praline od suhih smokava), U. O. Kali Medveja iz Lovrana(Kali džemovi, smokvenjaci), OPG Ostojić iz Ploča (FIG’O smokvenjaci), OPG Vesna i Zaim Šibić s Brača (džem od smokava s lavandom, slatko od smokava, suhe smokve, smokvenjak) i PZ Maslina i vino iz Polače (suhe smokve). Svi su oni taj dan nudili svoje proizvode po promotivnim cijenama, što je svakako dodatno zaintrigiralo posjetitelje sajma.
– Zadovoljni smo, ljudi su pokazali interes za naše proizvode, pa mislim da je sajam uspio. Organizatori mogu biti zadovoljni, kako odazivom, tako i nama proizvođačima smokava i smokvinih prerađevina kao što smo i mi sudionici sajma njima, naglasio je Eugen Novaković, rezimirajući impresije festivalom smokava svih sudionika manifestacije koje smo prekjučer ujutro obišli.
Festival smokava osmišljen je kako bi se veličala smokva i smokvine prerađevine, kako bi kraljica voća, kako još zovu smokvu, zasluženo dobila poziciju koja joj pripada, posebice u ovom mediteranskom podneblju u koje spada i zadarska sredina. Festival je pokrenula vlasnica OPG-a Damjanić-Babac Sandra Babac, uspijevši u ove četiri godine održavanja oformiti manifestaciju o kojoj se dobar glas proširio daleko izvan granica županije. Ovogodišnji festival smokava do sada je imao tri događanja, spomenuti sajam, tri predavanja na temu smokva u prošli četvrtak u Gradskoj knjižnici te centralno događanje – Gastro smokvu gdje su svoje umijeće pripremanja jela i slastica od smokava demonstrirali kuhari restorana domaćina festivala – Pet bunara, restorana Bruscheta, konobe Bazilika iz Biograda i konobe Na po ure te prve zadarske tvornice čokolade nakon dugog niza godina – tvornice Vitlov.
U utorak 20. rujna u 16 sati na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Zadar održat će se dječja radionica na temu smokva, a u okviru festivala OPG Damjanić – Babac i ove je godine u za promociju smokve podijelilo nešto sadnica smokava, a ugostit će i djecu iz Osnovne škole Bartola Kašića – Područna škola Poljica i Dječjeg vrtića “Vrška vila” iz Vrsi na svom imanju.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
tiktok
Bidenova kampanja i dalje koristi TikTok iako mu vlada istovremeno prijeti zabranom
Hrvatska
PREGOVORI
HDZ-ov Marko Milić demantira: “Nije se raspravljalo o ministrima i sastavu Vlade sa DP-om”
Rukomet
Priznanje Zadru 2013
Marko Sudinja i Vice Lušić u reprezentaciji mlađih kadeta
Županija
DARIVANJE KRVI
Čak 60 uspješno odrađenih darivanja krvi i 1.800 eura donacije za obrovačku obitelj Marinković
Nogomet
BIVŠI NAPADAČ
Mijatović: Real treba produžiti ugovor Modriću na godinu dana
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Nogomet
TRENER MLAĐIH KATEGORIJA
Zadarski trener Patrik Puljić o borbi s bolešću: ‘Najteža faza bila je suočavanje s dijagnozom…’
Zadar
velika promjena
NOVI KONCEPT Od sljedeće godine uvodi se devetogodišnje obrazovanje. Evo kako će funkcionirati
Rukomet
bliži se kraj sezone
Dvije generacije Zadrana potvrdile titulu prvaka Dalmacije
Hrvatska
TEŠKA NESREĆA