Varoška fešta - kraj ljeta?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Filip BRALA
Sve ulice Poluotoka u petak su vodile u Varoš

Varoška fešta, veliko finale  ljetne sezone, u petak je privukla relativno mali broj posjetitelja u tu najpoznatiju  četvrt Poluotoka. Da se nešto  treba dogoditi otkrivale su jedino "mudante" i drugo donje  rublje posloženo duž tiramola, kao i lampice koje su krasile ulice na potezu od Četiri  kantuna prema kafićima  Kult i Zodijak. No, sve drugo  što je do prijašnjih godina  ovu feštu činilo posebnim,  uglavnom je izostalo.

Karakteristične gužve koje  se nisu mogle izbjeći samim  provirivanjem u Varoš, ovaj  put u potpunosti su izostale.  Štoviše, čak i onaj najkritičniji prolazak pored kafića  Kult i Dišpet, na koji je prijašnjih godina valjalo potrošiti i po pola sata strpljenja, ovaj put mogao se  izvesti uspješno manevrirajući bez stajanja u pola minute. Kao da je duh vremena  dotaknuo i ovu nekoć omiljenu zadarsku feštu.

A financijska kriza, izgleda, napravila je ostalo. Uvijek agilni ugostitelji u petak  navečer izašli su u osiromašenom sastavu pa je tako  bilo neobično gledati dekoracije od ribarskih mreža postavljene na Četiri kantuna, a  da pored njih ribu ne spremaju meštri iz kafića Toni.  Istina, svega dvadeset metara  pored pivnice Krigla i crkve  Sv. Dominika, jedne gradele  su puštene u rad, ali tradicija  je jednostavno izostala. Caffe  galerija Đina je za svoje goste, za razliku od prošlogodišnjeg pečenog janjca i brudeta, pripremila jednostavnu  „hranu za prstiće" posluženu  na tanjurićima po stolovima.  Kafići Kult i Dišpet, kao što  su i obećali, na stol su iznijeli  svoja dva pršuta, ribu i domaću žesticu, ali i njih je dotaknula "loša karma", pa je  zbog bolesti jednog od članova izostao nastup klape  Kontrada. Vijest o tome im je  pristigla u šest sati poslijepodne i naći bilo kakvu zamjenu u tih nekoliko sati bilo je  nemoguće, kazao nam je  Anđelko Begović iz kafića  Kult koji je te večeri nastupio  kao cjelovečernja DJ zamjena.

Kao što je i najavio, Mario  Pulja iz kafića Kantun je i  napravio - oko devet sati navečer u loncu od pedeset i pet  kilograma spremao se čuveni  Marijev pašta-fažol:

- Ne mogu ja da ništa ne  spremim. Kuham zbog svih  ovih ljudi, prokomentirao je  ugostitelj.

Kobasice, panceta i suho  meso, ničeg nije nedostajalo  u omiljenom receptu gostiju  Kantuna, a kobasice i carsko  meso zapekle su se i na terasi  kafića Ljubica. Tamo pored  Arkade zatekli smo i Bepa  Matešića sa svojom pratnjom, čime je barem na  tren oživljen onaj karakterističan duh Varoške  fešte. Za sve ostalo, ipak će  biti potrebne neke temeljitije promjene.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika najpametniji
toliko o uspješnoj turističkoj sezoni a čini mi se i da pored besparice, "deja vu" je učinija svoje....na poluotoku kad odeš na jednu feštu kao da si otiša na svaku jer nikakve razlike u ničemu (isto misto, isti ljudi) a čoviku da potroši ono malo što nema triba doći gušt koji je očito izostao...pa se čudimo zašto nema svita (pari da smo Diznilend)