Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Vidov: Borba za obranu domovine naglo pada u zaborav

11.09.2011. 22:00
Vidov: Borba za obranu domovine naglo pada u zaborav


Ratni zapovjednik Zdenko Vidov je najprije uputio pozdrave haškim uznicima, generalima Gotovini i Markaču, a zatim je podsjetio da je ONB Kali prva postrojba Hrvatske ratne mornarice. Međutim, borba za obranu domovine, kaže Vidov, naglo pada u zaborav


Svečanim postrojem mornara u subotu je u Kalima obilježena 20. obljetnica osnutka Odreda naoružanih brodova Kali. Kao i prije dvadeset godina, u kaljskom portu prijavak ratnom zapovjedniku Zdenku Vidovu podnio je njegov zamjenik Slobodan Gauta. Obraćajući se svojim mornarima, Zdenko Vidov je najprije uputio pozdrave haškim uznicima, generalima Gotovini i Markaču, a zatim je podsjetio da je ONB Kali prva postrojba Hrvatske ratne mornarice. Međutim, borba za obranu domovine, kaže Vidov, naglo pada u zaborav.
– Skupili smo se prvi put nakon 20 godina kao začetnici oružanog otpora na moru. Tehnički daleko slabiji, oduprli smo se neprijatelju, naoružani samo ljubavlju prema domovini i njenom narodu. Pa ipak, povijesna je činjenica da nakon akcije Škarda, neprijatelj nikad nije ušao u unutarnje more, rekao je Vidov.
Da je tome tako potvrdio je i izaslanik zapovjednika HRM-a pukovnik Željko Jakus, koji je rekao da su mornari ONB Kali pokazali da se može pobijediti i najveća sila. Zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH-a kontraadmiral Zdenko Simičić je rekao da kaljski ribari, hrvatski mornari 1991., prvim akcijama u Pašmanskom kanalu i Škardi, nisu samo izvojevali prve pobjede na moru. „Kako su Slavonci rekli „Ne dajte mi ravnicu!” tako su hrvatski mornari rekli „Ne dajte mi more!”, rekao je između ostalog kontraadmiral Simičić. Nakon svečanog postroja, na brodu Tornado upriličena je i prezentacija knjige „Povjesnica Odreda naoružanih brodova Kali”. Posebnu zahvalu, zapovjednik Vidov je tom prilikom uputio preminulom Gorkiju Kurtinu koji je bio vizionar, bez kojeg nikad ne bi bilo naoružanih tunolovaca.
– Bili smo u dilemi hoćemo li na brodu sakriti top, ali većina nas je rekla da nemamo pravo sakrivati se ispod mreža. Kada su tv-novinari poželjeli snimiti obranu domovine na moru, poslani su iz Splita u Kali jer smo bili jedini naoružani brodovi koji su tog rujna 1991. branili more od agresora, rekao je između ostalog Zdenko Vidov.
Vidov je podsjetio da su odred naoružnih brodova činila tri tunolovca NB-1 Kali, NB-11 Jelofin i NB-17 Ždrilo i naoružani gliseri Maša i ZD-5317.
Nakon isplovljavanja iz luke Kali, Zdenko Vidov, kontraadmiral Zdenko Simičić i umirovljeni kontraadmiral Ante Budimir položili su vijenac u more za sve poginule mornare i branitelje u obrani hrvatskog mora.