Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Publika uživala u djelima Purcella, Vivaldija, Talisa…

11.09.2013. 22:00
Publika uživala u djelima Purcella, Vivaldija, Talisa…


U crkvi sv. Marije u utorak navečer koncert je održao popularni britanski kompozitor, orguljaš i dirigent Sir Nicholas Jackson. Koncert održan u organizaciji benediktinki sv. Marije nažalost nije privukao veliku pozornost Zadrana iako je riječ o jednom od najboljih svjetskih glazbenika na svom polju.
Naime, Sir Nicholas Jackson u svijetu je poznat kao orguljaš, skladatelj i čembalist koji je nastupao na brojnim svjetskim pozornicama od Pariza, Madrida, Londona te SAD-a. Stalni je član Solista virtuoza Londonskog simfonijskog orkestra.
Kao kompozitor prvi uspjeh postigao je Misom za Sve Svete. Komponirao je i klavirski koncertino Četiri temperamenta koji je izveden u Splitu 2009. godine. Počasni je doktor Herford collegea u Oxfordu.
Zadrani su na koncertu u crkvi sv. Marije mogli uživati u djelima Roberta Whitea, Thomasa Tallisa, Williama Blithemana, Orlanda Gibbonsa, Jeremiaha Clarka, Henryja Purcella, Louisa Couperina, Dietricha Buxtehudea i Antonia Vivaldija, a Jackson je izveo i svoje varijaciju i toccatu iz Koncertnih varijacija na Lobe den Herren.
Našim sugrađanima sigurno će biti zanimljiva činjenica kako je Sir Jackson unuk poznatog viktorijanskog arhitekta Sir Thomasa Grahama Jacksona, koji je odgovoran za projekt dovršenja gradnje zvonika romaničke katedrale sv. Stošije u Zadru. Ovaj zvonik, dovršen u prosincu 1893., njegovo je jedino arhitektonsko djelo u Hrvatskoj.