Jedni putuju, drugi se rukuju

Slika korisnika admin

Zbog hrvatske gospodarske „močvare" premijer će „preko bare", a kako on sam ne bi morao ispitivati mogućnosti suradnje s informacijsko tehnološkim kompanijama, u Ameriku će s njim zasigurno i dio ministarske pratnje. No, to nikako ne znači kako će se ubrzo i početi smanjivati patnje - radnika, mladih i umirovljenika koji se po šupljem Planu 21 Kukuriku koalicije, nazvaše prirodnim prijateljima Vlade da bi danas u velikom broju postali, neprirodni neprijatelji aktualne vlasti. Dok premijer putuje, Karamarko se rukuje...

Da je krajnje vrijeme za opipljivo, konkretno ekonomsko postignuće Vlade, premijer je zasigurno sada ozbiljno shvatio jer su blizu predsjednički izbori, a i vrijeme do parlamentarnih izbora brzo će iscuriti. Tom neumoljivom pješčanom satu raduju se u HDZ-u, iako je i njihova vizija gospodarstva nejasna da bi mogli biti posve sigurni u pobjedu. Jer hoće li već i pad povjerenja u vladajuće biti dovoljan za osvajanje najprije Pantovčaka, a onda i Banskih dvora?

Teško da će u tome Karamarku previše pomoći aktualno sklapanje predizbornog i poslijeizbornog koalicijskog saveza sa samozatajnim, da se ne kaže, u kut zguranim HSLS-om. I još cijeli taj prizor „ruka ruku mije" predstavljati kao recept za izlazak iz krize jer nije ni Darinko Kosor bez potencijala kada je u pitanju rad na gospodarskom programu?! A, trebao je HDZ već imati zaokružen gospodarski program iz kojega bi njegov aktivni šef mogao recitirati jednu po jednu gospodarsku mjeru na koju čovjek ne bi imao prigovora i sumnje. Ovako, desno političko ogrtanje HSLS-a, pokušati objašnjavati samo gospodarskim imperativom, isticati kako ih je združila zajednička žarka želja za izvlačenjem zemlje iz krize, može izmamiti tek smiješak. Od kuda će odjednom u tom ipak uskogrudnom političkom svijetu iskrsnuti vojska ekonomskih stručnjaka koja bi morala, kako kažu, imati glavnu riječ nakon osvajanja vlasti?!

Dobro bi bilo kada bi se jednom i obistinila predizborna priča kako nakon izborne pobjede neće biti „podjele plijena", te da će sposobnost i stručnost biti glavni kriteriji prilikom raspoređivanja u ministarske fotelje na direktorska mjesta, članstva u nadzornim odborima... No, to je u kontradikciji sa samom biti političkih koalicija pa onda i ne treba podmetati građanima takva iluzorna obećanja.

Teško se oteti dojmu kako je HSLS nanjušio da bi mu uskakanje u HDZ-ovu kompoziciju samo moglo pomoći da se makne s političke margine, a Karamarku je, naravno, dobro širiti krug saveznika, onih koji će na predsjedničkim izborima podupirati Kolindu Grabar Kitarović i povećati joj šanse za pobjedu nad Josipovićem koji joj još „bježi" jer se mudro distancira od loših rezultata Vlade i afera u svojoj bivšoj stranci.

I ne samo to, pri kraju mandata počinje priču o ustavnim promjenama pa Karamarkova primjedba da je na to trebao ići na početku mandata, zvuči posve uvjerljivo.

Ali niti ono što se „iz aviona" vidi da je podređeno predizbornoj kampanji, ne zaustavlja političare da i dalje o sebi govore kao o spasiteljima zemlje i naroda, vjesnicima blagostanja, poštenjacima bez premca, moralnim vertikalama, gospodarskim vizionarima...

I kad izgovore to sve, opet padne BDP!

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno