Svi računaju s minusom, jedino Rade s plusom

Slika korisnika admin
Rade Bobanović zadovoljan je urodom

Potvrde o lošoj poljoprivrednoj godini dolaze sa svih strana Zadarske županije. Blaga zima, česta kiša posljednjih mjeseci ostavili su traga na svim poljoprivrednim kulturama. Nakon proizvođača trešnje i višnje maraške, sada se s teškim gospodarskim posljedicama suočavaju berači smokve čiji su urodi katastrofalni. Ničemu boljem ne nadaju ni vinogradari, kao ni maslinari.

- Ovogodišnja sezona smokava nije dobra. Na terenu imamo problema sa smokvinom muhom koja je prepolovila urod. Male suhe smokve, koje leže pod stablima smokava, su rezultat njenog štetnog rada. Ona se javlja kada imamo blage zime kao što su bile ova i lanjska. Zovu me ljudi iz Istre i pitaju imam li smokava. Oni se također žale na smokvinu muhu, isto kao i proizvođači s juga, kaže Sandra Babac poznata proizvođačica smokava iz Poljica, koja ima nasade s preko 500 stabala smokava te dodaje:

Problem blage zime ističe i rukovoditeljica podružnice Savjetodavne službe Zadarske županije Gordana Dragun.

- Uslijed blage zime prezimili su svi štetnici, kaže Dragun.

Ove crne vijesti sigurno će se odraziti na cijenu smokava. Ipak nije svugdje sve tako crno. Dok drugi ovu godinu računaju s minusom, Poljoprivredna zadruga MasVin iz Polače sa smokvom računa u plusu.

- Dao Bog da je sve ove godine rodilo kao smokva. Imali smo trideset kilograma po stablu, kaže upravitelj PZ MasVin Rade Bobanović te nastavlja:

- Čuo sam da se drugi proizvođači suočavaju s velikim problemima. Mi nismo ništa posebno radili. Ekološki pristup, gnojidba, dvije rezidbe i jedno tretiranje bakrenim sredstvima. Možda smokvi više paše naše krševito tlo, za razliku od duboke zemlje. Nama ni kiša nije predstavljala problem. Ona je padala konstantno tako da nije došlo do pucanja ploda. Problem bi nastao da je bila suša i naglo pala kiša. Tada bi došlo do pucanja ploda. Ovako mi smo zadovoljni s ovom godinom što se tiče smokve.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno