Saniraju se posljedice nevremena u Zadru, u pomoć stižu i Karlovčani

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Dan poslije
Autor: 
Voda je zdravstveno ispravna i može se koristiti za ljudsku potrošnju, izvijestili su iz Vodovoda Zadar
Vedran SITNICA
Poplava je iza sebe ostavila ogromne štete

Zbog obilne kiše koja je izazvala poplave na području Zadra i Zadarske županije na terenu je angažirano ukupno 108 pripadnika Hrvatske kopnene vojske OS RH s motornim vozilima i inženjerijskim strojevima sa 14 pokretnih motornih pumpi za ispumpavanje vode kapaciteta 700 litara u minuti, temeljem usmenog naloga potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića.

U pripravnosti u matičnim postrojbama nalazi se 615 pripadnika HKoV-a OS RH, koji bi, prema potrebi, mogli pomoći u obrani od poplava, navode iz MORH-a.

U pomoć Zadranima noćas je, po zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, iz Karlovca otišao interventni vod s 14 vatrogasaca iz Karlovca, dva iz Ogulina te po jedan iz Duge Rese i Barilovića, sa šest vozila i trideset 30 crpki za vodu, kako bi se što brže otklonile posljedice poplave.

Vatrogasni zapovjednik VZKŽ Goran Franković kaže da vatrogasce s područja Karlovačke županije, koji u intervencijama od štetnog djelovanja voda imaju puno iskustva, vodi zapovjednik smjene u JVP Karlovac Marijo Luketić, koji za sada organizira sve za što brže odstranjivanje vode iz objekata i prometnica, a kasnije će se Zadranima staviti na raspolaganje i tridesetak isušivača koje imaju vatrogasaci, te će se prema potrebi prikupiti još isušivača, koje zbog učestalih poplava u Karlovačkoj županiji imaju organizacije Crvenog križa i drugi.

Kako je Hini rekao Franković nelijepa zanimljivost u ovoj intervenciji jest da je grupa karlovačkih vatrogasaca od ranije na području Šibenika, u intervencijama gašenju požara na otvorenom, te sada isti ljudi pomažu u obrani Zadra, ali ne od vatre već od vode. Oni, kaže, imaju iskustva s karlovačkim poplavama i sa terena u Zadru poslali su korisne sugestije kakve crpke će biti najkorisnije na kojoj lokaciji, odnosno gdje će se moći koristiti strujne, a gdje će trebati benzinske crpke, koje snage.

Franković je u okolnostima obilnih kiša, koje u Karlovcu padaju i jučer i danas, poslao poruku građanima da zbog pomoći Zadranima oni nisu ostali nezaštićeni, jer je sa zapovjednikom JVP Zagreba Sinišom Jembrihom dogovoreno da će u slučaju izvanredne potrebe na intervenciju u Karlovac žurno doći zagrebački vatrogasci sa svom potrebnom tehnikom.

Voda iz javnih ustanova, pogona i privatnih kuća ispumpavala se cijelu noć.

"Od sinoć je angažirano 107 pumpi, 201 vatrogasac i 50-ak hrvatskih vojnika. Riješena je bolnica, ispumpane su TIZ-ove zgrade, radi se u trgovačkom centru Supernova, na pročišćivaču u Odvodnji,  u Poliklinici… Napravili smo smjenu vatrogasaca, pomažu nam pripadnici HV-a, radit ćemo bez prekida, rekao je u utorak županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša.

Dodao je kako će se doći u svaku kuću, ali u mnogim naseljima voda je toliko visoka da se još ne može raditi.

Iz Odvodnje su izvijestili kako se još uvijek utvrđuje šteta na pročišćivaču te kako će biti potrebno nekoliko dana da uređaj ponovno proradi. Za to vrijeme neće biti u mogućnosti crpiti i čistiti septičke jame.

I dalje je najkritičnije u Ninu, gdje je u utorak ujutro na teren izašla vojska s amfibijom.

Na otoku Ugljanu, gdje je najviše stradao Mali Lukoran, također se radi od ranoga jutra. Po riječima načelnika Općine Preko Jure Brižića, vatrogasci i komunalci očistili su glavnu otočnu prometnicu i promet se normalizirao. Škola ni danas ne radi, a mnogi seoski putovi još su zatvoreni.

Iz Vodovoda su obaijestili potrošače da je monitoringom Vodovoda d.o.o. Zadar i Zavoda za javno zdravstvo Zadar utvrđeno da voda u cijelom vodoopskrbnom sustavu Vodovoda d.o.o. nije zamućena. Voda je zdravstveno ispravna i može se koristiti za ljudsku potrošnju.

Voda je pod stalnom kontrolom laboratorija Vodovoda d.o.o. Zadar i Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno