U Strukovnoj stradale podrumske radionice, u "Krstiću" kotlovnica

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Katastrofalne poplave na zadarskom području
Dvije radionice za praktičnu nastavu u poplavljene su do stropa, a u drugim prostorijama situacija je manje loša iako je i tamo ušla voda, rekao je Tomčić
Fotografija čitateljice
I u Preradoviću je prokapalo

U strahovitom nevremenu stradale su brojne zadarske škole te je tako zgrada Strukovne škole Vice Vlatkovića pretrpjela značajnu štetu jer su podrumske radionice poplavljene.

- Dvije radionice za praktičnu nastavu u poplavljene su do stropa, a u drugim prostorijama situacija je manje loša iako je i tamo ušla voda. Točne razmjere štete znat ćemo tek kad se voda povuče i kad otvorimo radionice. Unutra je bilo nešto strojeva i računalo, ali u ovom trenutku ne mogu procijeniti štetu, rekao je Tihomir Tomčić, ravnatelj strukovne škole Vice Vlatkovića.

Krive slivne vode

Istaknuo je kako je situacija slična i u Tehničkoj školi s kojom dijele zgradu. Razlog poplavljenim prostorijama vidi u slivnim vodama koje se slijevaju s novoizgrađenih zgrada u blizini rotora na Višnjiku sve do njihove škole gdje su izazvale katastrofu.

- Nadam se da ćemo moći održati nastavu jer su drugi dijelovi škole u relativno dobrom stanju. Ipak, sve ovisi o vremenu, dodao je Tomčić.

I Gimnazija Vladimira Nazora pretrpjela je štetu.

- Budući da imamo stare drvene prozore koji su se isušili na suncu tijekom ovoga ljeta, velik broj prozora na južnoj strani je uslijed jake kiše propuštao kišu. Ipak, zahvaljujući brzoj intervenciji zaposlenika, domara i čistačica, nije bilo velike štete. Nadam se da se neće podizati parketi, ali prave razmjere ćemo znati sutra, kazao je Šimičević.

- Naš običaj je da u slučaju nevremena djeca ne trebaju dolaziti na nastavu, posebno djeca putnici, tako da se ne smoče, pojasnio je Šimičević dodavši kako se nada da će se danas nastava održati normalno.

Vatrogasci ispumpavali vodu

Ni u OŠ Krune Krstića jučer nije bilo nastave, a škola je pretrpjela znatnu materijalnu štetu.

- Poplavilo nam je nekoliko učionica te kotlovnica, a očekujem da bi se u nekoliko učionica mogao podignuti parket, rekla nam je vidno uzrujana Jasmina Matešić, koja je cijelo jutro primala pozive i planirala obranu škole od kiše. Istaknula je velik posao spremačica i domara koji su cijelo jutro radili kako bi pokupili svu vodu te su pokisli do gole kože.

- Bili su nam i vatrogasci koji su morali ispumpati vodu iz kotlovnice, a nestalo je i struje tako da naša pumpa nije radila. U jednoj prostoriji voda se probila do plafonjere pa je postojala opasnost od strujnog udara. Sve u svemu, vrlo stresno jutro, istaknula je Jasmina Matešić.

I Stanka Pera Martinac jučer je imala vrlo užurbano jutro dok je organizirala čišćenje i spremanje u školi.

Pročelnik Nekić obišao školske objekte

Pročelnik za odgoj i školstvo Grada Zadra, jučer je obišao nekoliko škola koje su u jučeranjoj poplavi pretrpjele najveću štetu. Najprije se uvjerio u razmjere štete u Osnovnoj školi Zadarski otoci na Bilom brigu gdje je kiša potpuno poplavila dvoranu za tjelesni odgoj.

- Ovdje na Bilom brigu situacija je jako loša, poplavljena je cijela dvorana. Vode ima preko deset centimetara i štete ćemo tek zbrajati. Trebat će se podizati cijeli parket, ali i električne instalacije jer je voda došla sve do sandučića sa strujom. Najvažnije je da je struja isključena kako ne bi došlo do nekih nezgoda, stoga je i donesena odluka da djeca danas ostanu kući - kaže Nekić, najavljujući kako će se pravi razmjeri štete znati tek kada se analizira stanje u svim školama po županiji.

- Dvorana škole na Bilom brigu u takvom je stanju da ju se uopće ne može sanirati, već je potrebno izvesti nove građevinske radove na postavljanju novih parketa i električnih instalacija. Djeca će stoga moći u školu, ali se neko vrijeme neće moći koristiti dvoranom - pojasnio je Nekić.

Nakon vijesti o velikim štetama i u Osnovnoj školi Krune Krstića u Arbanasima, pročelnik je obišao i njihovu školu. I ta će zgrada zahtijevati određene građevinske zahvate jer je velik dio nje poplavljen.

Nekić kaže kako im je u ovom trenutku najvažnije da su djeca ostala u svojim domovima jer je njihova sigurnost na prvom mjestu, a Grad će osigurati sredstva da se dvorane i ostali poplavljeni dijelovi škola što prije dovedu u funkciju. Jučer ujutro tako se sastao Stožer civilne zaštite Grada Zadra te zbog poplavljenih ulica i sistuacija poput ove u školi na Bilom brigu i Arbanasima donio odluku o odgodi nastave u poslijepodnevnoj smjeni u svim osnovnim i srednjim školama na području grada Zadra. No, za slučaj da netko od učenika dođe u školu dužni su osigurati dežurstva profesora i djelatnika, poručili su iz Gradske uprave.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno