VIDEO: U Kalima potopljen ribarski brod, drugi jedva spašen

Slika korisnika valentinam
Katastrofalne poplave na zadarskom području
Vjetar i Kiša srušili su nekoliko stabala i napunili brodove vodom
Screenshot YouTube
I Kaljani zbrajaju štete

I Kali na otoku Ugljanu jučer je pogodila je nezapamćena kiša i poplave. Lijevalo je ko iz kabla od oko 7 do oko 11 sati.

Vjetar i kiša srušili su nekoliko stabala i napunili brodove vodom. Potopljen je ribarski brod Jastreb. Ribarski brod Pobjednik opasno se nagnuo, potonuo mu je pomoćni kaić, ali je spašen u zadnji trenutak. Vlasnici kaića koji nisu mogli reagirati na vrijeme nalazili su svoje brodice pod vodom. Međutim, najviše štete donijele su poplave. Voda je izvirala iz septičkih jama i podruma. Silini prodora vode svjedoči fontana koja se otvorila iz rupice u podu, potok koji su podzemne vode otvorile u Brgačelju, srušeni zid na Dolcu i izvori koje su vlasnici kuća u Batalaži otkrili u svojim konobama.

Poplave i nanosi kamenja smetali su odvijanju prometa, a nekoliko je vozila oštećeno i poplavljeno. Zatvoreno je nekoliko trgovina, nastava u školi nije se održala, a vrtić je zatvorio svoja vrata nakon što je voda došla blizu samog ulaza. Mještani za uzroke poplava i nabujalih podzemnih voda krive brdo Glavine čije se padine uzdižu iznad mjesta, ali i nedovršene radovi na nogostupu glavne otočke ceste. Voda koja se slijevala po cesti od skretanja za Lamjanu u smjeru Preka stvarala je potoke i slapove u dvorištima ispod mjesta na kojem su stali radovi na nogostupu.

Nadalje, u zadnjih 30 godina nekoliko puta dodan je novi sloj kolnika u ulici sv. Lovre i drugim ulicama, zbog čega su neke kuće sada završile ispod razine kolnika. Bujica vode koje se uzdizala i do 10 cm iznad razine kolnika slijevala se u dvorišta, garaže i podrume. U ovim kadrovima vidite lokalni ured Turističke zajednice i poplavljene kuće u blizini. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno